Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Προς γενικευμένη σύρραξη;
  • Σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των ανταρτών από την πολεμική αεροπορία της Αγκόλα και της Ζιμπάμπουε
  • Προετοιμασίες στρατιωτικής επέμβασης και στη Ναμπίμπια

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει, πλέον, οι εχθροπραξίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, καθώς ολοένα περισσότερες αφρικανικές χώρες εμφανίζονται έτοιμες να αναμειχθούν στις συγκρούσεις. Πολεμικά αεροσκάφη της Ζιμπάμπουε και της Αγκόλα εξαπέλυσαν, χτες, δριμεία επίθεση ενάντια σε θέσεις των ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Λίγο νωρίτερα και η κυβέρνηση της Ουγκάντα, μετά από αυτήν της Αγκόλα, επιβεβαίωνε την ύπαρξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεών της στο έδαφος της ΛΔ του Κογκό.

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσαν οι βομβαρδισμοί των θέσεων των ανταρτών, χθες τα ξημερώματα, στην περιοχή Καζανγκούλου, 30 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, και στην περιοχή γύρω από την πόλη Κισανγκάνι, την 3η μεγαλύτερη πόλη της ΛΔ του Κογκό, η οποία είχε καταληφθεί την Κυριακή από τους αντάρτες. Σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη των ανταρτών, και πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λοράν Καμπίλα, Μπιζίμα Καράχα, οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδρότατοι και δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο, με αποτέλεσμα τα θύματά τους να υπολογίζονται σε εκατοντάδες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.Ο Καράχα χαρακτήρισε "τρομοκρατικές" τις αεροπορικές επιδρομές και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα "να σταματήσει αυτούς τους φόνους", ενώ επανέλαβε ότι οι αντάρτες θεωρούν, ακόμη, εφικτή την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Την ίδια στιγμή, η Κινσάσα τηρούσε σιγή ιχθύος όσον αφορά στους βομβαρδισμούς, οι οποίοι, τελικά, επιβεβαιώθηκαν στο Χαράρε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Χαράρε επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των ανταρτών ότι οι βομβιστικές επιδρομές συντονίστηκαν από τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Ζιμπάμπουε, Πέρενς Σίρι, ο οποίος βρίσκεται στην Κινσάσα. Παράλληλα, το κρατικό ραδιόφωνο της Αγκόλα μετέδιδε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν περιοριστεί στην πόλη Ιγκα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ηλεκτροδότησης της Κινσάσα, το οποίο απειλούν να ανατινάξουν.

Οπως μετέδιδαν χτες τα ΜΜΕ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των στρατευμάτων της Αγκόλα και της Ζιμπάμπουε, ελέγχουν, πλέον, τη βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Κινσάσα με τα παράλια του Ατλαντικού. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι οι αντάρτες είναι εγκλωβισμένοι στη δυτική πλευρά της χώρας, ανάμεσα στα στρατεύματα της Αγκόλα και της Ζιμπάμπουε και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες όλες οι θέσεις τους θα έχουν ανακαταληφθεί. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος Λοράν Καμπίλα επέστρεψε στην πρωτεύουσα Κινσάσα, μετά από απουσία μιας βδομάδας στη νότια πόλη Λουμπούμπασι. Από την πλευρά τους, οι αντάρτες διέψευσαν την είδηση ότι έχασαν τον έλεγχο της πόλης Μάταντι, στις όχθες του ποταμού Κονγκό, και υπογράμμισαν ότι ελέγχουν, ακόμη, τις μεγάλες πόλεις Γκόμα, Μπουκαβού και Κισάνγκανι.

Προετοιμασίες επέμβασης

Ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται στο εσωτερικό της χώρας όλο και περισσότερες αφρικανικές χώρες δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά, υποστηρίζοντας είτε τις κυβερνητικές δυνάμεις είτε τις δυνάμεις των ανταρτών ενισχύοντας τους φόβους όσων "βλέπουν" ιδιαίτερα πιθανό το ξέσπασμα ενός παναφρικανικού πολέμου στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Μετά την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης της Αγκόλα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι έχει στείλει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λ Δ του Κογκό προς υποστήριξη του Προέδρου Λοράν Καμπίλα, χθες, ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την Ουγκάντα.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Καμπάλα για την αποστολή στρατευμάτων στη ΛΔ του Κογκό χωρίς προηγούμενη συζήτηση και έγκριση του κοινοβουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Ερίγια Κατεγκάγια παραδέχτηκε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι στρατεύματα της χώρας του βρίσκονται στη ΛΔ του Κογκό μετά από συμφωνία που είχε γίνει πριν από κάποιους μήνες με την Κινσάσα, προκειμένου να ελέγχονται οι κινήσεις των αντικαθεστωτικών ουγκαντέζων ανταρτών των "Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων" που έχουν τις βάσεις τους εκεί. Ο Κατεγκάγια τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του θα παραμείνουν στη θέση τους "για να υπερασπίσουν την ασφάλεια της Ουγκάντα" και έθεσε ως προϋπόθεση αποχώρησής τους την προηγούμενη απομάκρυνση των στρατευμάτων της Αγκόλα και της Ζιμπάμπουε.

Μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων προς τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Αγκόλα και τη Ζάμπια παρατηρήθηκαν, χτες, και στη Ναμίμπια. Σύμφωνα με εκτενή ρεπορτάζ των ΜΜΕ της Ναμίμπια, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν, νωρίς χτες τα ξημερώματα, στα σύνορα με την Αγκόλα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία εισβολής στη ΛΔ του Κονγκό, μέσω της Αγκόλα καθώς η μετακίνηση στρατευμάτων είναι ιδιαίτερα σπάνια στη Ναμίμπια. Επισήμως, δεν έγινε κανένα σχόλιο, όμως δημοσιογραφικές πηγές εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στη λεκτική υποστήριξη που παρείχε, την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος της χώρας Σαμ Νουγιόμα στον Λοράν Καμπίλα και στην Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια που έσπευσαν να τον βοηθήσουν.Σε μια, εξίσου, ενδεικτική μεν, πλην σιβυλλική, ανακοίνωση προχώρησε, χτες, και η οργάνωση UNITA της Αγκόλα στην οποία υπογραμμίζεται ότι "και η UNITA έχει συμφέροντα να υπερασπίσει τη ΛΔ του Κογκό". Εν τούτοις, στην ανακοίνωση δε δίνεται συνέχεια και δε διευκρινίζεται κατά πόσο η οργάνωση προτίθεται να ταχθεί κατά του Λοράν Καμπίλα, ο οποίος πριν από ένα χρόνο απομάκρυνε από την ηγεσία του τότε Ζαϊρ τον δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο, θερμό υποστηρικτή και χρηματοδότη της UNITA.

  • Στην ομαδική εκτέλεση μιας ολόκληρης ιεραποστολικής αποστολής προχώρησαν, χτες τα ξημερώματα, οι αντάρτες της ΛΔ του Κονγκό σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε, χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βατικανού MISNA, επικαλούμενο τη μαρτυρία μιας άλλης ιεραποστολικής αποστολής στην αφρικανική χώρα. Η σφαγή έλαβε χώρα στην πόλη Κάσικα της επαρχίας Μπουκάβου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ