Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Βροχή" από προτάσεις μομφής

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Θέμα ημερών" είναι πλέον η πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ και η προκήρυξη εκλογών. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο σημερινός πρωθυπουργός θα πέσει θύμα ενός σκανδάλου, που "από το πουθενά" ανέτρεψε μέσα σε τρεις μέρες όλες τις ισορροπίες.

Χτες κατατέθηκε η τρίτη και "φαρμακερή" πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Γιλμάζ. "Φαρμακερή", επειδή προήλθε από τον μέχρι τη Δευτέρα πιο σημαντικό εξωκυβερνητικό σύμμαχό της, τον Ντενίζ Μπαϊκάλ και το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό. Είχαν προηγηθεί προχτές, Τρίτη, δύο ακόμη, από το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ και το Κόμμα της Αρετής του Ρετσάι Κιουτάν.

Δοθεισών των ισορροπιών στη Βουλή, η πτώση της κυβέρνησης είναι σίγουρη, αφού, αθροιζόμενες οι έδρες των κομμάτων που έχουν καταθέσει τις προτάσεις δυσπιστίας, υπερβαίνουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμη κι έτσι να μην ήταν όμως, η διακηρυγμένη πρόθεση του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας του Χουσαμετίν Τσιντορούκ να υπερψηφίσει τις προτάσεις μομφής προκαθορίζουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ παραμένει ανένδοτος στη θέση του, ότι "δεν πρόκειται να παραιτηθεί".

Ο Γιλμάζ, ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, έκανε λόγο περί "σκευωρίας" σε βάρος του. "Διεξάγω έναν αγώνα σε τρία μέτωπα, εναντίον της διαμελιστικής τρομοκρατίας, της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και της τρομοκρατίας της μαφίας", είπε.

Αποκορύφωμα της κατά Γιλμάζ "σκευωρίας" είναι οι αποκαλύψεις που έγιναν από τον επιχειρηματία Κορκμάζ Γιγίτ, περί ανάμειξης του πρωθυπουργού και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Γκιουνές Τανέρ, στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής τράπεζας Τούρκμπανκ, την οποία αγόρασε ο Γιγίτ.

Ο Γιλμάζ διατείνεται πως ο Γιγίτ συνεννοήθηκε αρχικά με τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας Χουσαμετίν, Τσιντορούκ. Κι επίσης πως ο Γιγίτ ανέφερε πως "σχετίζεται εδώ και 20 χρόνια" με τον πρώην αρχηγό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο ε.α. Γκιουβέν Ερκαγια, που αποστρατεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Ομως, ο Μπαϊκάλ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, είπε ότι από δω και πέρα θα ρυθμίσει τα πράγματα ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ - υπονοώντας την πιθανότητα διερευνητικών εντολών μετά την πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ.

Ηδη από προχτές, ο Μπαϊκάλ δήλωνε "ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, αφού υπάρχουν σε βάρος του κατηγορίες".

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εξέφρασε την ελπίδα, η κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της, αλλά πρόσθεσε πως "πρόκειται ήδη για κυβέρνηση μειοψηφίας".

Πρακτικά, το χρονικό περιθώριο ζωής της κυβέρνησης προσμετράται σε μέρες: Η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.

"Οι Ρεπουμπλικανοί ανατρέπουν", σημείωνε στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο η "Χουριέτ", δίνοντας τον τόνο των πολιτικών συζητήσεων στην πρωτεύουσα: Ο Μπαϊκάλ από πολλού ήθελε εκλογές...

Αποτελεί αίνιγμα το ποια θα είναι η διάδοχη και μεταβατική κυβερνητική κατάσταση. Η "Σαμπάχ" εκτίμησε στο χτεσινό της σχετικό ρεπορτάζ ότι ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πρόκειται να διορίσει "υπηρεσιακή κυβέρνηση με μη - κομματικές μορφές" στην πρωτοκαθεδρία.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι του επιχειρηματία Κορκμάζ Γιγίτ - που πριν λίγο καιρό έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, αγοράζοντας τρεις εφημερίδες και δυο τηλεοπτικά κανάλια. Αγορά, η οποία στη συνέχεια ματαιώθηκε, όταν αποκαλύφθηκε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γιγίτ με το γνωστό "νονό" του τουρκικού υποκόσμου Αλαντίν Τσακιτζί, ο οποίος κρατείται εδώ και δυο μήνες στις γαλλικές φυλακές.

Ο Γιγίτ είχε αγοράσει και την κρατική τράπεζα Τιτζαρέτ, με τη "μεσολάβηση" των Γιλμάζ και Τανέρ.

Στο τουρκικό Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης υπέστη καθίζηση την Τρίτη, χάνοντας ένα "πρωτοφανές" 14.93% της αξίας των τιμών των μετοχών. Ενώ χτες, στην έναρξη της σημερινής κίνησης της κεφαλαιαγοράς, ο δείκτης τιμών σημείωνε απώλειες 56 μονάδων, πέφτοντας στις 2,085 μονάδες.

Η ραγδαία πτώση των τιμών συνδέεται φυσικά άμεσα με την κυβερνητική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ