ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
Δεν πάει άλλο με την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καταγγέλλει τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που σε συνθήκες πανδημίας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο εργαζόμενους και επιβάτες

Αναμονή 11 λεπτά στον ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής...
Αναμονή 11 λεπτά στον ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής...
«Από "ήρωες" στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, που κρατάμε ανοιχτές τις συγκοινωνίες, πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως "αναλώσιμοι" από την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ για την τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε μια από τις βασικές εστίες μετάδοσης, παρά τις αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση παίζοντας με αριθμούς και ποσοστά.

Για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τους εργαζόμενους. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στήριξαν την πολιτική της απαξίωσης και της παραχώρησης τελικά του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ έχει μετατρέψει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε υγειονομικές βόμβες υπερμετάδοσης του ιού, συνεχίζει να κοροϊδεύει την κοινωνία ότι τάχα "όλα βαίνουν καλώς" (...)».

Ακόμα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που στη περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας, ουσιαστικά νομιμοποιεί τον απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης, εργοδοσίας. Αυτή η πολιτική είναι που σάρωσε και σαρώνει μισθούς και δικαιώματα, αυτή είναι που λογαριάζει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος».

Σε άλλη ανακοίνωση, η ΔΑΣ καταγγέλλει τον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εργαζόμενους, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν σε επίσκεψη στελεχών του στο αμαξοστάσιο του Κόκκινου Μύλου, «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ανατρέπει εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα».

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μεταξύ άλλων νόμο «για να μπουν τα ΚΤΕΛ και η ιδιωτική επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτόν τον νόμο συμπλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθώντας ακόμη περισσότερο την "απελευθέρωση" των Μεταφορών. Με νέο νόμο βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, νομιμοποιεί τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Αυτούς τους νόμους στηρίζουν με τη στάση τους ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, ΜΕΤΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στις αστικές συγκοινωνίας».

Εως και 11 λεπτά αναμονή σε ώρα αιχμής!

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου τις καταγγελίες της ΔΑΣ για την άθλια κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες από εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες από και προς τη δουλειά τους. Μια από αυτές δείχνει χρόνο αναμονής 9 λεπτά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στις 7.57 το πρωί της Τρίτης 3 Νοέμβρη από τον σταθμό «Αττική». Σχεδόν μια ώρα μετά, στις 08.49, ο χρόνος αναμονής αυξήθηκε στα 11 λεπτά.

Κι ενώ οι μεγάλες αναμονές βγάζουν μάτι, η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται με θράσος ότι μόνο στο 5% των δρομολογίων υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού!

Νέες καταγγελίες από χώρους δουλειάς

Στην ανεπάρκεια των μέτρων για την προστασία της υγείας, στην έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και στην πίεση της εργοδοσίας σε εργαζόμενους για την αποδοχή αντεργατικών σχεδιασμών επανέρχεται η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και καταγγέλλει το εργοδοτικό σωματείο, που «αποθεώνει» την «ατομική ευθύνη» για να καλύψει την ευθύνη της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνει, «η επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις προβλήτες, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έγκαιρα έχουμε διατυπώσει ως Σωματείο (...) Η διοίκηση των εταιρειών COSCO-DPORT συνεχίζει να αρνείται να ενημερώσει το Σωματείο μας για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ουσιαστικά αποκρύπτει το πραγματικό νούμερο επιδιώκοντας να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες (...) φθάνουν καταγγελίες από συναδέλφους που έχουν νοσήσει ότι πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο της κανονικής άδειας.

(...) Αυτή την κρίσιμη στιγμή, η εργοδοσία επιλέγει αντί να απαντήσει στο Σωματείο μας, να βγάλει πάλι μπροστά τα "παιδιά της" και να δημιουργήσει εφησυχασμό στους εργαζόμενους. Το σωματείο της εργοδοσίας "ΣΕΕΔΠ", "άγρυπνος φρουρός" (...) προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους, ότι μόνο η "μάσκα" και η ατομική ευθύνη αρκούν, όταν μια σειρά ελλείψεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους.

(...) Να γίνουν τώρα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των εργαζομένων».

Στις μεγάλες ελλείψεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Οπως καταγγέλλει, ενώ υπάρχουν κρούσματα «δεν γίνονται απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας τους, κι όταν γίνονται επιβάλλουν στους εργαζόμενους να μπουν αμέσως για δουλειά και μάλιστα σε χώρους χωρίς αερισμό! (...) Δεν τίθενται σε καραντίνα οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος», ενώ το προβλέπει «ακόμα και το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».

Δεν πραγματοποιούνται «εργαστηριακά τεστ στους εργαζόμενους, ακόμα και σε χώρους εργασίας που σημειώνονται κρούσματα (...) ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ή έχουν καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών κ.λπ. Αναγκάζουν συναδέλφους να πληρώνουν 80 και 100 ευρώ από την τσέπη τους, προκειμένου να προφυλάξουν τον περίγυρό τους, τις ευάλωτες ομάδες γύρω τους.

Ολα τα παραπάνω, μαζί με τις χαρακτηριστικές πια καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό σε αντισηπτικά και μάσκες, στην τοποθέτηση των διαχωριστικών plexiglass στα γραφεία συνιστούν το κοκτέιλ της "ανεύθυνης" στάσης των υπευθύνων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Παρέμβαση σήμερα σε επιχειρήσεις του κλάδου στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Παρέμβαση - εξόρμηση στις επιχειρήσεις του κλάδου στη ΒΙΠΕ Σίνδου προγραμματίζει, σήμερα Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας σε αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο παρουσιάζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους εργασίας: «"Παυλίδης" κονσερβοποιία Γιαννιτσά: 191 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα! "ΚΡΟΝΟΣ" κονσερβοποιία Σκύδρα: 114 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. ΔΕΑΣ Χαλκιδική: 50 επιβεβαιωμένα! Κρούσματα σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου που δεν έχουν... "επιβεβαιωθεί". Και την ίδια ώρα, αγνοείται η τύχη και η ύπαρξη της Επιθεώρησης Εργασίας».

Περιγράφει ότι «καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια γίνονται χώροι διασποράς της πανδημίας, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, κάνουν διάλειμμα σε χώρους εντελώς ακατάλληλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, προσπαθούν να τα αποκρύψουν, δεν ενημερώνεται το σύνολο των εργαζομένων, δεν γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό. Επιπλέον, χιλιάδες που δούλευαν σαν εποχικοί απολύθηκαν, ενώ άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν σαν εποχικοί με 11μηνες συμβάσεις! Τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν δραματικά λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς».

Καλεί τους εργαζόμενους μέσα από την οργανωμένη δράση τους να απαιτήσουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μεταξύ άλλων, καθημερινά δειγματοληπτικά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες, τακτική απολύμανση των χώρων που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι. Διασφάλιση των μισθών, του μεροκάματου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όσους νοσούν από τον κορονοϊό ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Καταβολή επιδόματος σε όλους τους απολυμένους εποχικούς συναδέλφους μας. Να παλέψουν για άμεση απόσυρση του νόμου για τη 10ωρη εργασία και την κατάργηση της υπερωρίας, απόσυρση του αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση από σωματεία

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή, με θέμα «Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους χώρους δουλειάς, τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Οι εισηγητές ανέδειξαν ότι παράλληλα με την έξαρση της πανδημίας κλιμακώνεται και η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ο Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη», παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη σημερινή κρίση, όπως και την προηγούμενη.

Την ίδια περίοδο, είπε, οι χώροι εργασίας, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, κ.ά., έγιναν χώροι διασποράς του κορονοϊού. Δουλεύουν εντατικά, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με τους εργοδότες να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ανέδειξε την δύναμη των συνδικάτων, σημειώνοντας ότι όπου υπήρξε παρέμβαση από τα σωματεία η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα.

Ο Νίκος Αβραμίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα σχολεία και στις επιπτώσεις στα παιδιά. Οπως είπε, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν την αντιφατικότητα των μέτρων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, από τη μία να φοράνε μάσκες και να έχουν αποστάσεις στην αυλή και από την άλλη να κάθονται ανά δύο στα θρανία, να κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε αίθουσες ακατάλληλες ακόμα και για περιόδους μη πανδημίας, των 27 ατόμων, χωρίς κατάλληλο αερισμό κ.ά. Ανέδειξε δε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της συλλογικής διεκδίκησης στη διάρκεια της πανδημίας, φέρνοντας το παράδειγμα των γηροκομείων, με στοιχεία που καταγράφηκαν σε σχετική μελέτη. Οπως είπε, στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία το 40% - 50% των θανάτων από κορονοϊό αφορά ανθρώπους οι οποίοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας. Αυτό που διαπιστώνει όμως η μελέτη, είναι ότι στα γηροκομεία όπου οι εργαζόμενοι ήταν συνδικαλισμένοι, μέλη του σωματείου, οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν κατά 30% χαμηλότεροι σε σχέση με οίκους ευγηρίας όπου οι εργαζόμενοι δεν ήταν συνδικαλισμένοι. Και αυτό, όπως είπε, συνέβη επειδή τα σωματεία διεκδίκησαν και κατάφεραν ως ένα βαθμό να εξασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ