ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Συνέχιση των λαϊκών διαδηλώσεων

Το ζήτημα της χρήσης του στρατού κατά διαδηλωτών προκαλεί αντιπαραθέσεις στις τάξεις του και της κυβέρνησης

Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και χτες στην Ουάσιγκτον

Copyright 2020 The Associated

Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και χτες στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες Αμερικανοί, αψηφώντας τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, τον στρατό, την Εθνοφρουρά και τη στρατιωτική αστυνομία, ξαναβγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον, της Ν. Υόρκης, του Λος Αντζελες, του Χιούστον και άλλων μεγαλουπόλεων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο ρατσισμό, στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, απαιτώντας να σταματήσει η αστυνομική βία και να τιμωρηθούν όλοι οι αστυνομικοί στη Μινεσότα που συμμετείχαν στη βάρβαρη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που τον πατούσαν το έδαφος στο κεφάλι προκαλώντας του ασφυξία. Μέχρι τώρα έχει διωχθεί μόνο ένας.

Οι κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εκφράζουν την οργή και αγανάκτηση λαϊκών στρωμάτων, που βλέπουν τις συνθήκες ζωής τους να χειροτερεύουν, σε μια περίοδο που η πανδημία και το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ θέρισαν έως τώρα τις ζωές πάνω από 108.000 ανθρώπων και η καπιταλιστική κρίση ρίχνει στην ανεργία πάνω από 42 εκατομμύρια εργαζόμενους. Αυτό το «καζάνι που βράζει» και οι δυναμικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε πολλές πολιτείες αποδεικνύουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους.

Και χτες, όγδοη μέρα διαμαρτυριών, μαζική ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ενώ στον Λευκό Οίκο μπήκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα. Πάντως, μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί πάνω από 9.300 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ έντονες λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί και η απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κατεβάσει τον στρατό στο δρόμο.

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη χρήση του στρατού

Στο ζήτημα της χρήσης του στρατού εμφανής είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης και σε ανώτερα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτική η διστακτικότητα και του υπουργού Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, που σε συνέντευξη Τύπου είπε: «Η λύση χρήσης ενεργών στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή τάξης θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέσο και μόνο σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση τώρα!». Ακολούθως χαρακτήρισε τη δολοφονία Φλόιντ «τρομερό έγκλημα», ζητώντας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι αστυνομικοί που ήταν στον τόπο του φονικού. Παραδέχτηκε πως «είναι πραγματικότητα ο ρατσισμός στην Αμερική» και πως «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αναγνωρίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε και να το εξαλείψουμε». Οι κινήσεις αυτές του Εσπερ δημιούργησαν χτες βράδυ μια φημολογία ότι είναι πιθανή η αποπομπή του από την κυβέρνηση του Τραμπ, ωστόσο επίσημα δηλωνόταν ότι ...για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ, επίσης έδειξε να νιώθει άβολα, καθώς τόνισε πως η ανάπτυξη στρατού στο εσωτερικό της χώρας «είναι κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση». Επίσης, ο πρώην γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, με ανάρτησή του στο Τουίτερ, επισήμανε πως «η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης, ούτε οι συμπολίτες μας εχθρός».

Στοιχείο της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και η προσπάθεια καπηλείας του λαϊκού αγώνα από τον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, τους Δημοκρατικούς, που υποτίθεται τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Με τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη να πλησιάζουν, επιχειρείται να προβληθούν ως δήθεν εναλλακτική υπέρ του λαού, όταν έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές ότι υπηρετούν το ίδιο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το βράδυ αναμενόταν να κάνει δηλώσεις και ο Δημοκρατικός πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας να σταματήσει η αστυνομική ασυδοσία.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαντάμε στην ένταση της καταστολής

  • Συγκέντρωση σήμερα στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Νέες δράσεις στην Πανεπιστημιούπολη στις 10 Ιούνη

Σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αμερικανικό λαό και καταδίκης της εντεινόμενης κρατικής καταστολής στις ΗΠΑ προχωρούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Σήμερα Πέμπτη, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια σε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ την Τετάρτη 10 Ιούνη προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας και πολύμορφες δράσεις στην Πανεπιστημιούπολη και στην περιοχή του Ζωγράφου στις 7 μ.μ.

Αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι τώρα οι Σύλλογοι: Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής, Πολιτικού, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Αρχιτεκτονικής, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, ΣΜΗΧ του ΠΑΔΑ. Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ. Σύλλογος της Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Στο ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταδικάζουν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, τη βαρβαρότητα και την ένταση της καταστολής και αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

«Οι καταστάσεις της πανδημίας, με τους ομαδικούς τάφους και την παντελή έλλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, η μαζική ανεργία, η φτώχεια, η καταστολή, η καλλιέργεια του ρατσισμού, του φυλετικού και εθνικιστικού μίσους φέρουν την υπογραφή της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Εχουν τεράστιες ευθύνες οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ τώρα και ΣΥΡΙΖΑ πριν, που μπλέκουν τη χώρα μας πιο βαθιά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχούν με τις ΗΠΑ.

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών, που έχουν γεμίσει οργή τα εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να απαλλαγούμε από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, να ζήσουμε όπως έχουμε ανάγκη».

Συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις της ΚΝΕ

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Μαχητικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή του κράτους των ΗΠΑ, στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και των άλλων διαδηλωτών, πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα.

Στην Κρήτη, νέοι και νέες ένωσαν τη φωνή τους την Τρίτη σε συνθήματα, όπως, «Κρίσεις, φτώχεια, ρατσισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Ο καπιταλισμός μάς φέρνει ασφυξία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία», «Του καπιταλισμού η δημοκρατία, είναι για τους λαούς καταστολή και βία», ενώ με τα πλακάτ τους απαίτησαν: «Να κλείσει η βάση της Σούδας, καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών, η συγκέντρωση ξεκίνησε με ανάρτηση πανό στην είσοδο της Πινακοθήκης. Ακολούθησε ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Τέλος, αφέθηκαν στον ουρανό της πόλης μαύρα μπαλόνια, συμβολικά για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ και των άλλων διαδηλωτών. Αντίστοιχα στα Χανιά, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ προχώρησαν συμβολικά στο κάψιμο της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο του ιμπεριαλισμού.

Αντίστοιχη δράση αναπτύχθηκε από την Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας της ΚΝΕ, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στη Χαλκίδα, την Τρίτη έγιναν μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης, ενημέρωση και συζήτηση με πολλούς νέους. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Φραντζέσκος Βεντούρης, στέλεχος της ΚΝΕ. Τη σκυτάλη πήραν χτες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πάτρα, που έκαναν αντίστοιχη συγκέντρωση και εξόρμηση στην πλατεία Γεωργίου.


Συνδικάτο - μέλος της ΠΣΟ καλεί σε εργατική ενότητα ενάντια στο κεφάλαιο

Ο Κλιφ Σμιθ, ταμίας του Συνδικάτου Τεχνιτών Στέγης - Παράρτημα 36 του Λος Αντζελες
Ο Κλιφ Σμιθ, ταμίας του Συνδικάτου Τεχνιτών Στέγης - Παράρτημα 36 του Λος Αντζελες
Μια εικόνα για την κατάσταση στις ΗΠΑ δίνει ο Κλιφ Σμιθ, συνδικαλιστής του Συνδικάτου Τεχνιτών Στέγης - Παράρτημα 36 του Λος Αντζελες (Roofers Union, Local 36 LA), σε δήλωσή του την οποία δημοσιεύει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Το εν λόγω Συνδικάτο είναι το πρώτο στις ΗΠΑ που έγινε μέλος της παγκόσμιας εργατικής οργάνωσης με ταξικό προσανατολισμό. Λέει ο Σμιθ: «Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αυθόρμητο ξέσπασμα ενάντια στις δολοφονίες από αστυνομικούς, συνήθως λευκούς, Αφροαμερικανών όπως ο Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, η Μπριάνα Τέιλορ στο Κεντάκι, ο Αμάντ Αρμπερι στην Τζόρτζια.

Αυτή η τρομοκρατική επιμονή από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής της κυρίαρχης τάξης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, την αστυνομία της Μινεσότα ενάντια σε μαύρους κατοίκους, δείχνει σε όλο τον κόσμο τη στενή σχέση του κράτους με την καταπίεση των μαύρων και άλλων εκμεταλλευόμενων λαϊκών δυνάμεων.

Σε αυτή τη βαθιά υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, που ανέδειξε την αποτυχία του αμερικανικού εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, επιβεβαιώνεται ότι οι Αφροαμερικανοί και άλλες φτωχές κοινότητες ανθρώπων είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης χτυπάνε τους εργάτες, λευκούς και μαύρους, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε με επιθετική και στρατιωτική βία ενάντια στους διαδηλωτές, ανακηρύσσει τις διαμαρτυρίες σε "εσωτερική τρομοκρατία" και ενθαρρύνει τη βία ενάντια σε αυτούς που απαιτούν δικαιοσύνη».

Ο Αμερικανός αγωνιστής συνδικαλιστής προσθέτει: «Το οργανωμένο εργατικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΣΟ σε πολλές χώρες του κόσμου έχει ξεκαθαρίσει ότι τα συμφέροντα των εργατών είναι κοινά σε κάθε χώρα. Το χτύπημα δικαιωμάτων σε μια χώρα είναι χτύπημα για όλους. Είναι ανάγκη να οργανωθούμε και να είμαστε ενωμένοι για να νικήσουμε τους κοινούς εχθρούς μας, τους καπιταλιστές, που χρησιμοποιούν κάθε κρίση για να εντείνουν την εκμετάλλευσή μας. Η ΠΣΟ έχει αναδείξει το σύνθημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", που είναι ακόμα πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις ΗΠΑ σήμερα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλος της κοινότητας των 100 εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ανήκουν στην ΠΣΟ. Δουλεύουμε για να την κάνουμε ακόμα πιο γνωστή στη χώρα μας».

Και καταλήγει: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι πολλά τοπικά και περιφερειακά συνδικάτα και κάποιες πανεθνικές ενώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που απαιτούν δικαιοσύνη ενάντια στην ασυδοσία της αστυνομίας, ενάντια στον κρατικό ρατσισμό, για μια αξιοπρεπή ζωή για τους Αφροαμερικανούς.

Για την ενότητα των εργατών, τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για τους μαύρους εργάτες. Το Συνδικάτο Τεχνιτών Στέγης - Παρ. 36 του Λος Αντζελες είναι περήφανο που είναι μέλος αυτού του αγώνα. Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ΕΙΡΗΝΗ!».

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των ΗΠΑ

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ΗΠΑ, που αγωνίζονται ενάντια στο ρατσισμό και τη βαρβαρότητα, εκφράζουν όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς στη χώρα μας. Ανακοινώσεις εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία Νομού Αττικής, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πάτρας σημειώνει: «Οι δολοφονίες Αφροαμερικανών και διαδηλωτών, οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας με τους πάνω από 100.000 νεκρούς, η παντελής έλλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας, η φτώχεια και η μαζική ανεργία, η καταστολή και ο ρατσισμός απομυθοποιούν το περίφημο "αμερικανικό όνειρο" και αποκαλύπτουν τη σαπίλα στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Ο πατραϊκός λαός και η νεολαία μας ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή του αμερικανικού λαού για τα δικαιώματά του για να έχει ανάσα ζωής».

Επίσης, η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών τονίζει: «Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν αποτελεί ένα "μεμονωμένο περιστατικό" αστυνομικής βίας στη λεγόμενη "μεγάλη δημοκρατία" αλλά μια ακόμη επιβεβαίωση της κανονικότητας του νόμου και της τάξης που επικρατεί. Είναι η κανονικότητα της ασύδοτης εξουσίας και της ρατσιστικής βίας της αστυνομίας, που αποτελεί την τακτική της μεταχείρισης των Αφροαμερικανών, των μειονοτήτων, των φτωχών και των ανέργων, στη μητρόπολη του καπιταλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ