ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το δικό της χαρτί στη διαμεσολάβηση για την επιβίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ουσιαστική αποτυχία της Συνόδου της Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει το παιχνίδι αμαχητί και έτσι, διαψεύδοντας τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ αναμένεται να παραστεί στην επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, σχετική ηρεμία επικρατεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Οχθη, ενώ τόσο ο Γιάσερ Αραφάτ όσο και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπαθούν να δείξουν συμπεριφορά καλής θέλησης.

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν, χτες το απόγευμα, οι καθιερωμένες ομαδικές προσευχές των μουσουλμάνων. Ιδιαίτερα μέτρα είχαν ληφθεί στο τζαμί αλ Ακσά της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 12.000 πιστοί. Παρά τις λεκτικές αντεγκλήσεις με τους παρευρισκόμενους Ισραηλινούς στρατιώτες, η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων δε φάνηκε διατεθειμένη να εμπλακεί σε νέα βίαια επεισόδια, ενώ παραινέσεις για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυναν και οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε τεθεί σε επιφυλακή μετά από τις εκκλήσεις για εξέγερση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, είχε εντολές να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερη βία και να απωθήσει απλώς τους συγκεντρωμένους αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παρεμβαίνει δυναμικά η Ευρώπη

Ειδική μνεία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έκαναν, για άλλη μια φορά, Ευρωπαίοι ηγέτες. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στη Νάπολη, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τους εταίρους στην ΕΕ να επιβεβαιώσουν με νέο έγγραφό τους την επιθυμία της Ευρώπης να παίξει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόντι συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, επανέλαβαν την έκκληση της ΕΕ να σφραγιστεί άμεσα η υπόγεια σήραγγα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και καταδίκασαν, και πάλι, την υπέρμετρη και δυσανάλογη χρήση βίας που έκανε ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.

Παράλληλα με τις δηλώσεις αυτές, χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος της ΕΕ να παρέμβει στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπγιορν Τόρε Γκόνταλ, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη για να έχει συνομιλίες και με τις δύο πλευρές. Οπως υπογράμμισε ο Γκόνταλ, η χώρα του, η οποία φιλοξένησε την υπογραφή της αρχικής ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, νιώθει αρκετά συνδεδεμένη με τα τεκταινόμενα στην περιοχή και γι' αυτό ο ίδιος θα μεταβεί στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Προσπαθεί να προλάβει η Ουάσιγκτον

Στην περιοχή, όμως, σπεύδει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο Ουόρεν Κρίστοφερ θα παραστεί στην επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών την Κυριακή στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ. Στο Ερέζ θα βρεθεί την Κυριακή και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για τη Μέση Ανατολή. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε την είδηση της μετάβασης στη Μέση Ανατολή του Κρίστοφερ, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Επίσης, η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε ότι στα πλαίσια της προσπάθειάς του να δώσει νέα ώθηση στην "ειρηνευτική διαδικασία", ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε ειδικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των δασμών για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, έτσι ώστε "να τονωθεί η οικονομική κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη". Ανάλογα μέτρα φέρεται να έχει λάβει και η Παλαιστινιακή Αρχή για τα αμερικανικά προϊόντα.

ΒΟΣΝΙΑ
Αμερικανικά μελλοντικά σχέδια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τρία σχέδια εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή της στις πολυεθνικές δυνάμεις που αναμένεται να αντικαταστήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που έχουν αποσταλεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζονται είναι είτε η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, είτε η δημιουργία μίας αεροπορικής και πιθανότατα μιας δύναμης οπλιτών "ταχείας αντίδρασης", που θα στρατοπεδεύει σε γειτονική με τη Βοσνία χώρα. Τέλος μελετάται και το ενδεχόμενο της συγκρότησης στρατιωτικής δύναμης "αποτροπής" βίαιων επεισοδίων και "εξασφάλισης" της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτές οι τρεις προτάσεις διατυπώθηκαν από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, στη διάρκεια συνάντησής του με μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

  • Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Φρόουικ, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές στη χώρα αυτή θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 24 του Νοέμβρη. Σύμφωνα με τον Φρόουικ, η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες με την προσωρινή εκλογική επιτροπή του Οργανισμού.
ΒΕΛΓΙΟ
Προϋπολογισμός λιτότητας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η κυβέρνηση του Βελγίου τελικά κατάφερε να περάσει τον νέο προϋπολογισμό του 1997 από τη Βουλή, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα περικοπών των κοινωνικών παροχών, ώστε να εκπληρώσει η χώρα τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για να ενταχθεί στη νομισματική ενοποίηση.

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, τον οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ζαν Λικ Ντεάν με 81 ψήφους υπέρ, ενώ 58 βουλευτές ψήφισαν κατά. Ο Βέλγος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στις συντάξεις και στο υγειονομικό σύστημα.

Πτώση ρωσικού ελικοπτέρου

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Τσετσένοι αντάρτες έσωσαν χτες τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες, όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη στην περιοχή της Τσετσενίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 και να τραυματιστούν τουλάχιστον 24.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου ΜΙ-8 κατέπεσε, όταν πετούσε από το Βλαντικαβκάζ της Νότιας Οσετίας προς μια κεντρική ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση στο Κανκάλα, έξω από το Γκρόζνι.

Οι αιτίες της συντριβής δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Το πρακτορείο "Ιταρ-Ταςς" μετέδωσε ότι οι Τσετσένοι αντάρτες ήταν οι πρώτοι που βοήθησαν τους τραυματίες και τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

ΡΩΣΙΑ
Απεργίες εκπαιδευτικών

ΜΟΣΧΑ.-

Στις τελευταίες εργατικές κινητοποιήσεις προστέθηκαν και οι καθηγητές της περιοχής Αλτάι, ζητώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Περίπου 12.000 καθηγητές πραγματοποίησαν χτες απεργία και συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της νότιας Σιβηρίας, Μπαρναούλ.

Οι καθηγητές δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Μάιο και υπολογίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση τους χρωστά 83 δισεκατομμύρια ρούβλια (15.4 εκατομμύρια δολάρια).

Σε συμπαράσταση με τους καθηγητές, οι γιατροί της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολικά δίωρη στάση εργασίας.

...Ωρα προσευχής για τον Ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από την κάννη του τανκ, που είναι στραμμένη στους παλαιστινιακούς οικισμούς

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέες απεργίες πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η - πολύ πρόσφατη - ιστορία επαναλαμβάνεται στην Τουρκία, όχι ως φάρσα, αλλά πάλι ως τραγωδία. Για την ακρίβεια, ως η τραγωδία των κρατουμένων στα τουρκικά "σωφρονιστικά" ιδρύματα, στα οποία "εντάθηκαν χτες οι απεργίες πείνας", όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή"...

Στα Δαρδανέλια, στο Ικόνιο, στην Καισάρεια και το Ερζερούμ περισσότεροι από 500 φυλακισμένοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Κύριο αίτημα: Να πληρώσουν η κυβέρνηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν και οι διοικήσεις των φυλακών τις - ανέξοδες, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται - υποσχέσεις τους για "βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης", "παύση" των αέναων μεταγωγών κρατουμένων, τερματισμό των βασανιστηρίων κ. ά.

Οι Κούρδοι

Αλλά πολλοί από τους φυλακισμένους είναι Κούρδοι και η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της κορόνες, δε φαίνεται διατεθειμένη να ενδώσει σε οποιαδήποτε κουρδικά αιτήματα. Πολλώ μάλλον, όταν στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες τρεις επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ο στρατός συνεχίζει την επιχείρηση - "σκούπα" εναντίον, ποιων άλλων, των Κούρδων αυτονομιστών...

Πολλώ μάλλον, όταν οι στρατιωτικές αρχές θριαμβολογούσαν χτες ότι "σκότωσαν 32 Κούρδους αντάρτες", οι οποίοι - ισχυρίζονται - είχαν δολοφονήσει τέσσερις δασκάλους, έξω από το Ντιγιαρμπακίρ...

Ο πρωθυπουργός

Τι λέει ο Νετσμεντίν Ερμπακάν για όλα αυτά; Τίποτα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν χτες στην Αίγυπτο, όπου συνήψε εμπορικές, οικονομικές και νομικές συμφωνίες συνεργασίας με τον ομόλογό του Καμάλ - αλ - Γκαντζούρι και κατόπιν αναχώρησε για τη Λιβύη.

Αυτή η επίσκεψη εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της Δύσης γενικότερα, αλλά ο ισλαμιστής ηγέτης δε δείχνει να τις λαμβάνει υπόψη του...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

ΝΑΠΟΛΗ.-

Τους δύο αμερικανικούς υπερνόμους ("Χελμς - Μπάρτον" και "Ντ' Αμάτο"), που αποσκοπούν στην οικονομική απομόνωση της Κούβας, του Ιράκ και της Λιβύης επέκριναν χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι. Λίγη ώρα μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση του ζήτησε να παίξει το ρόλο του διαιτητή ...στη διένεξη Βρυξελλών και Ουάσιγκτον αναφορικά με τον αμερικανικό υπερνόμο "Χελμς - Μπάρτον", που αποσκοπεί στο πάγωμα των ξένων επενδύσεων στην Κούβα.

Οι επικρίσεις του Γάλλου Προέδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού διατυπώθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες στη Νάπολη. Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε τους δύο αμερικανικούς υπερνόμους "απαράδεκτες μονομερείς αμερικανικές πρωτοβουλίες", ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, συμφωνώντας μαζί του, τάχθηκε υπέρ της λήψης "ισχυρής και συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης" έναντι των αμερικανικών υπερνόμων.

Το ίδιο 24ωρο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η ΕΕ του ζήτησε επίσημα να εξετάσει εάν είναι ο αμερικανικός νόμος "Χελμς - Μπάρτον" είναι συμβατός με το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Ο ΠΟΕ απάντησε ότι η αρμόδια επιτροπή του πρόκειται να εξετάσει το ευρωπαϊκό αίτημα στις 16 του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ