ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Είδος πολυτελείας» η υγεία του λαού, να γίνουν «δήμιοι» καλούνται οι γιατροί

Γονατίζουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία στο νέο κύμα της πανδημίας

Eurokinissi

Μπροστά στην αναμενόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας και το άμεσο φρακάρισμα των δημόσιων νοσοκομείων, με τα θλιβερά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο, ξεπερνώντας πλέον τις 7.000, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιχειρεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ως «φυσικό φαινόμενο» το «όριο» που η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης βάζει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ετσι, μετά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας (βλ. παρακάτω), η επιδείνωση της πανδημίας αποτυπώνεται και στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το «Αττικόν» να παθαίνει «μπλακάουτ», με εκατοντάδες εισαγωγές στη γενική εφημερία, 100 ράντζα στους διαδρόμους, ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού σε ασθενείς και προσωπικό πλήρως εμβολιασμένους, υβριδικές πτέρυγες νοσηλείας με COVID και non COVID, με το ίδιο προσωπικό, έλλειψη προσωπικού, μείωση χρηματοδότησης. Για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας για την εφημερία στο «Γεννηματάς» και για τα ράντζα που μετέφεραν από το γειτονικό νοσοκομείο, με τη διοίκηση και την κυβέρνηση να επιχειρούν να κουκουλώσουν το γεγονός.

Θυμίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα κύματα βρήκαν το δημόσιο σύστημα Υγείας με λιγότερα κρούσματα, καθόλου εμβόλια και περισσότερα άδεια κρεβάτια απ' ό,τι σήμερα, με τον λαό, μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, να βλέπει και πάλι τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μίας νόσου, μετρώντας ήδη πάνω από 450 διασωληνωμένους COVID ασθενείς.

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντάει με ωμότητα και κυνισμό. «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, στο οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος. Ενώ σχεδόν ως ...φυσικό φαινόμενο παρουσίασε τη διαλογή ασθενών στο κατώφλι των ΜΕΘ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Επικαλούμενη τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, είπε ότι «αν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα βάλουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα, ή αν θα βάζουμε ασθενείς με κορονοϊό».

Ασφυκτιά η Θεσσαλονίκη

Με γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ και πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με δεκάδες νέες εισαγωγές σε κάθε εφημερία, χωρίς προσωπικό και με εξαντλημένους όσους υγειονομικούς συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του λαού της περιοχής.

Χτες ολοκληρώθηκε άλλη μια δραματική εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με δεκάδες νέους ασθενείς με κορονοϊό. Γέμισε αμέσως και η νέα κλινική COVID που άνοιξε το Σάββατο, φτάνοντας να νοσηλεύει συνολικά περισσότερους από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και τουλάχιστον άλλοι 4 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Θεσσαλία: Γεμάτες οι ΜΕΘ, διασωληνωμένοι χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας σε κοινούς θαλάμους

Τεράστια παραμένει η πίεση στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με πολλές εισαγωγές, ελάχιστες ελεύθερες απλές κλίνες και όποιες κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται να γεμίζουν στη στιγμή από τους δεκάδες διασωληνωμένους που βρίσκονται σε αναμονή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί προκλητικά να λανσάρει το αφήγημα του «όλα βαίνουν καλώς», με χαρακτηριστικές τις επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις που έκαναν ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα, στη Λάρισα. Αντί έστω και τώρα να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει την απάτη περί «ενισχυμένου ΕΣΥ» και τις προσωρινές μετακινήσεις - «μπαλώματα».

Στη Λάρισα όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και μέρες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια. Ενδεικτικά της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής είναι τα όσα κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), το πρωί της Κυριακής, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου.

Ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «2.000 ιδιωτικές κλίνες, Στρατιωτικό Νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτίρια, όπως η Αρωγή, 1.300 γιατροί στον νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, και η μάχη δίνεται σε ένα κτίριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο, με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην Παθολογική κλινική του, όπου «8 παθολόγοι αντιμετωπίζουν το 50% του όγκου νοσηλειών της πανδημίας σε έναν μεγάλο νομό».

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας εδώ και μέρες όλες οι απλές κλίνες για ασθενείς με COVID είναι κατειλημμένες, ενώ εδώ και δέκα μέρες διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμεναν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να βρεθεί μία ελεύθερη κλίνη κάπου σε ολόκληρη της Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID εκτός ΜΕΘ. Ενας απ' αυτούς κατέληξε την Κυριακή πριν καταφέρει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, δεύτερος μέσα σε 10 μέρες, και άλλος ένας περιμένει πάνω από 24 ώρες να βρεθεί κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Καρδίτσας,«η ομάδα διαχείρισης κρίσεων (ΟΔΙΚ), που είναι αρμόδια για τις διακομιδές ασθενών COVID σε ΜΕΘ, απάντησε ότι δεν υπάρχει πανελλαδικά ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση χτες το μεσημέρι από τους υγειονομικούς, στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε στο νοσοκομείο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το Νοσοκομείο Βόλου, όπου χτες νοσηλεύονταν 106 ασθενείς στις κλινικές, 8 στη ΜΕΘ Covid, ενώ 5 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ. Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, οι κλινικές έχουν γεμίσει με ασθενείς με κορονοϊό, μπορούν να νοσηλεύσουν μέγιστο αριθμό 75 ασθενείς και εξαιτίας αυτού δεν επαρκεί το οξυγόνο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πολλές, καθώς από τις 1.069 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 473, ενώ για τους 60 περίπου ανεμβολίαστους υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας έχουν έρθει μόλις 5 αντικαταστάτες.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ
Οχι στο κλείσιμο της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Εδεσσας

Με μεγάλη συμμετοχή του λαού της περιοχής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11 στην Εδεσσα το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, μαζί με σωματεία, κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, ενάντια στο κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας και την προδιαγραφόμενη κατάρρευση των κλινικών του νοσοκομείου, όπως και των Γιαννιτσών, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων και σωματείων της περιοχής, μεταφέροντας τις αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, δήλωσαν τη στήριξή τους στο κοινό ψήφισμα και τη συμμετοχή στον συντονισμό των φορέων. Ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των σωματείων και των συλλόγων που το συνυπογράφουν και συντονίζονται δείχνει το κλίμα που επικρατεί, με τον λαό της περιοχής να μην ανέχεται άλλο την επικίνδυνη και εγκληματική πολιτική υποβάθμισης της Υγείας.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας σε ανακοίνωσή της καλεί σε πανστρατιά όλους τους φορείς και όλο τον λαό, στη μάχη για τη ζωή και την υγεία του λαού της περιοχής. Για το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

18.000 κρούσματα, 155 νεκροί και 1.136 εισαγωγές σε τρεις μέρες

Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες 155 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (χτες 65 νεκροί, την Κυριακή 52), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477, οι 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το τριήμερο οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 1.136 (χτες ήταν 407) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.

Ενώ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον πλησιάζει τις 800.000 (792.239), ενώ το τριήμερο εντοπίστηκαν 18.000 κρούσματα (6.393 το Σάββατο, 4.307 την Κυριακή). Μόνο χτες επιβεβαιώθηκαν 7.335 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.455 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.298 στη Θεσσαλονίκη, 416 στη Λάρισα, 253 στη Μαγνησία, 245 στην Κοζάνη, 242 στην Αχαΐα, ενώ 12 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 100 κρούσματα.

Ανεμβολίαστο σχεδόν το 40% του πληθυσμού

Η χρεοκοπία της εμβολιαστικής στρατηγικής κυβέρνησης και ΕΕ αποτυπώνεται και στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 61,2% έχει εμβολιαστεί πλήρως (65,6% ο μ.ο. στην ΕΕ) και 64% με μια δόση. Πάνω από 2.000 κατάκοιτοι περιμένουν εδώ κι ένα χρόνο να εμβολιαστούν. Τις τελευταίες μέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, ωστόσο σχεδόν το 20% άνω των 50 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης, έχουν εμβολιαστεί 460.000, ενώ η δυνατότητα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της «Moderna» θα μπορεί να γίνεται από την Παρασκευή 12 Νοέμβρη, με τη μισή δόση της κανονικής.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Από την «ατομική ευθύνη» στην «κοινή διαχείριση» της πανδημίας

Την ώρα που η διαχρονική εγκληματική στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων στην Υγεία έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς κάθε βδομάδα, χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, τους διασωληνωμένους να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και πλέον να γίνεται επιλογή από τους γιατρούς για το ποιος ασθενής θα νοσηλευτεί, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθενται με φόντο τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής.

Στη λογική της «ατομικής ευθύνης» ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης, τους κάλεσε να ...ελέγχουν καλύτερα τους πελάτες τους, με βάση τα νέα μέτρα που από το περασμένο Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ για τα καταστήματα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους αυτοαπασχολούμενους (βλ. σελ. 20). Στέλνοντας μήνυμα στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», ο πρωθυπουργός ζήτησε «συνεργασία», αφού «η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια», και μάλιστα «από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας (!) κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας», πρόσθεσε.

Την «τριτοκοσμική κατάσταση» του συστήματος Υγείας θυμήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας το αποτέλεσμα και της δικής του πολιτικής ως κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν θα ...μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού. Κι αυτά, μόλις μόλις λίγες μετά την πρόταση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για «από κοινού» με την κυβέρνηση διαχείριση της πανδημίας, επαναφέροντας την προτροπή «να ορίσουμε μια ολιγομελή επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ