ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέλος η "σκληρή" εξωτερική πολιτική

Στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις εξαρτάται πότε θα εκδηλωθεί και η αποφασισμένη στροφή στην υπόθεση των Σκοπίων

Εξαντλήθηκαν, απ' ό,τι φαίνεται, τα όρια της "σκληρής" εξωτερικής πολιτικής και των "αδιαπραγμάτευτων" θέσεων, και η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στην υπόθεση των Σκοπίων, ενώ ήδη έχει συμφωνήσει στην προώθηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Ομως, οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, που αφορούν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας την προσεχή άνοιξη, εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στην επιβεβλημένη αναθεώρηση των θέσεων της κυβέρνησης, καθώς οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες εξακολουθούν να αποτελούν το γνώμονα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Με την υπόσχεση από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να άρει τις αντιρρήσεις της για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ Σύμφωνα με τη φόρμουλα που προωθεί η γαλλική προεδρία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο και για την αποδέσμευση του 4ου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς την Αγκυρα, το οποίο, όμως, θα προωθείται τμηματικά και αφού προηγουμένως εξετάζεται η πρόοδος στον τομέα της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Σχετικά με την υπόθεση των Σκοπίων, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, "απαιτείται μια πολιτική κίνηση", την οποία μελετά ο πρωθυπουργός, που θα μπορέσει να βγάλει το θέμα αυτό από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο και εγκατάστασης ενός νέου και απευθείας δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης του εμπάργκο, όπου η καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας θεωρείται δεδομένη.

Παρ' όλα αυτά, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν σε σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, που θα κορυφώνονται όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει - κατ' αρχήν - η χώρα τη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να προσαρμόσει τις κινήσεις του ανάλογα με το χρόνο έκδοσης της απόφασης.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εντονη ανησυχία για την κατεύθυνση των ανακρίσεων

Διάβημα αντιπροσωπείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ στον Ε' τακτικό ανακριτή της υπόθεσης, Β. Αναγνωστόπουλο

Σε "ολισθηρό δρόμο" φαίνεται να μπαίνει η ανάκριση σχετικά με την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας κατά των ευρωβουλευτών του Κόμματος, Β. Εφραιμίδη και Γ. Θεωνά, και άλλων υποψηφίων και στελεχών του ΚΚΕ, κατά την προεκλογική ομιλία τους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 3.6.94. Ενώ μένουν αδιευκρίνιστες σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, σχετικά με τις διασυνδέσεις των δύο δραστών που παραπέμφθηκαν και των κύκλων που φαίνεται να βρίσκονται πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς. Την ανακριτική αρχή, αντίθετα, φαίνεται να απασχολεί πώς θα... ανακαλύψει υπεύθυνους για τον τραυματισμό των υποψήφιων δολοφόνων κατά την προσπάθεια του αφοπλισμού τους!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάκριση σχετικά με την υπόθεση των δραστών της δολοφονικής επίθεσης κατά των στελεχών του ΚΚΕ, κατευθύνεται, στο τελευταίο διάστημα, ψάχνοντας υπόπτους - σύμφωνα με τη δίωξη που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μέσα στο κλίμα πίεσης που δημιουργήθηκε με τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα πολλών ΜΜΕ - για "σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη, απλή και κατά συρροή", σχετικά με τον τραυματισμό των δραστών.

Για το ζήτημα το οποίο δημιουργείται με την κατεύθυνση που φαίνεται να δίνεται με τις ανακρίσεις, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το γραμματέα της, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, και το βουλευτή Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννη Κατσαρό, έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ε τακτικό ανακριτή, Β. Αναγνωστόπουλο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη συνέχιση κλήτευσης μαρτύρων, σχετικά με τη δίωξη κατά αγνώστων για τις σωματικές βλάβες των δραστών της δολοφονικής απόπειρας εναντίον των στελεχών του ΚΚΕ. Τόνισε ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία διαβλέπει τον κίνδυνο να υπάρξει εξίσωση θυτών και θυμάτων και να επιβληθεί μια επικίνδυνη ισοπεδωτική αντίληψη στην κοινή γνώμη.

"Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση Τύπου, επισημαίνει ότι αυτό που προέχει στην υπόθεση της απόπειρας πολιτικής δολοφονίας, είναι η σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών, να ριχθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθεί κάτω από ποίων τις εντολές έδρασαν οι Ράδος - Θεοδωράκης".

Με αλλότρια... φαίνεται ότι ασχολείται η ανακριτική αρχή, με αφορμή τη

Με αλλότρια... φαίνεται ότι ασχολείται η ανακριτική αρχή, με αφορμή την δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ πέρσι στη Θεσσαλονίκη

Μ. ΕΒΕΡΤ
"Πρόσκληση" για Ισραήλ

"Πρόσκληση" στον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου να επισκεφτεί το Ισραήλ, μετέφερε στις αποσκευές του από το Τελ - Αβίβ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ,ο οποίος ολοκλήρωσε χτες στο επίσημο ταξίδι με ημίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν.

Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ αν κρίνει απαραίτητο ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, απάντησε: "Βεβαίως. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια ισορροπία στις εξωτερικές διπλωματικές σχέσεις".

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Εβερτ πρόστεσε ότι "θα συνεννοηθώ με την κυβέρνηση, για να δούμε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να βοηθήσει τη γενικότερη κρίση, η οποία υπάρχει στη Μ. Ανατολή".

Κατά τα λοιπά χαρακτήρισε φιλική, χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Γ. Ράμπιν, ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα μπορεί, ως χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. "Πρέπει να δούμε, είπε, από τη δική μας πλευρά μέσω του Βόλου, πως είναι δυνατόν να ανοίξουν αυτές οι σχέσεις και να διασυνδέσουμε τη Μ. Ανατολή, τον Περσικό κόλπο, με την Ευρώπη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ