ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπηρεσίες στο κεφάλαιο, «δούλεμα» στο λαό

Στο φόντο της επίσκεψης Ομπάμα και με την προσμονή του γρήγορου κλεισίματος της δεύτερης «αξιολόγησης», με όσα αντιλαϊκά μέτρα αυτή προϋποθέτει, η κυβέρνηση επιλέγει να κρατάει ψηλά το ζήτημα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, έχοντας διπλή απεύθυνση, αφενός στο λαό για την καλλιέργεια προσμονής και κάλπικων προσδοκιών και αφετέρου στο κεφάλαιο για τις αποτελεσματικές υπηρεσίες που του παρέχει, δρομολογώντας μια ρύθμιση που θα επιτρέψει ανάμεσα στα άλλα την πρόσβασή του σε περισσότερο και φτηνότερο χρήμα.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του το περασμένο Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διατυπώνει τη φιλοδοξία η κυβέρνηση «να μην καταγραφεί ιστορικά ως μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά ως η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» και δεσμεύεται στο κεφάλαιο «να επιστρέψει ο τόπος και η οικονομία στη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη».

Φυσικά, κρύβει ότι αυτός ο δρόμος είναι σπαρμένος με βάσανα για το λαό, στον οποίο επιχειρεί να κλείσει το μάτι πουλώντας ξανά κάλπικες ελπίδες όταν γράφει ότι «...η στιγμή που ο τόπος θα γυρίσει σελίδα, είναι, πλέον κοντά» και ότι «διανύουμε λοιπόν το τελευταίο κομμάτι μιας δύσκολης διαδρομής - και αυτό το λέμε με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που βρίσκονται, ακόμη, μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο έγκαιρο κλείσιμο της «αξιολόγησης» ώστε «μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην "ποσοτική χαλάρωση", να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά» και κοροϊδεύει το λαό ότι τότε ανοίγει «μια εποχή σταθερότητας, κανονικότητας, εδραιωμένης κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς». Παραλείπει βεβαίως κάθε αναφορά στο κόστος που έχει ήδη πληρώσει ο λαός για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στα νέα μέτρα που δρομολογούνται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» και όσα ακόμα απαιτηθούν για να εξασφαλιστεί για το εγχώριο κεφάλαιο μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους που θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Εχοντας γνώση αυτής της πραγματικότητας και τάζοντας κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που η πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου προκαλεί, ισχυρίζεται ότι «βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης θα είναι πάντοτε η προστασία των πιο αδύναμων...».

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση και μην κρύβοντας ότι μία απ' τις βασικές στοχεύσεις είναι η χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου που έρχεται αυτή να υπηρετήσει, γράφει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι οι θεσμικές τομές, οι δομικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις (...) Οφείλουμε να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να συμμετέχει. Αυτή ακριβώς είναι η λογική με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στον κοινωνικό διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Τέλος, συντηρώντας τον «καβγά» με τη ΝΔ απ' τη σκοπιά του ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι άφωνη και κυριολεκτικά ανύπαρκτη στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας, δεν έχει διατυπώσει ούτε μία άποψη για το μέλλον της περιοχής μας και αρνείται να συμβάλει στην ισχυροποίηση της χώρας, στους διεθνείς οργανισμούς και στις περιφερειακές μας σχέσεις».

Στο ίδιο κλίμα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη να έχουν λυθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα και αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» που υπαγορεύει το κεφάλαιο: «Τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν, δεν έχει σημασία η στιγμή της εφαρμογής τους, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων, αλλά και των θεσμών, στο ότι είναι συγκεκριμένα πια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μας δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας, ίσως και παραπάνω και επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε μία μακρόπνοη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η στρατηγική, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η στρατηγική να ευοδωθεί μέσα στις επόμενες 20 - 25 ημέρες».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα

Αποστομωτικές ήταν και οι χτεσινές απαντήσεις των κομμουνιστών συνδικαλιστών Σωτήρη Πουλικόγιαννη και Παναγιώτη Γκούτη, σε σωρεία ερωτήσεων των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Θυμίζουμε ότι στη δίκη εξετάζεται η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης που υπέστησαν μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013.

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αφορούσαν στην ουσία επανάληψη πραγμάτων που είχαν απαντηθεί τις προηγούμενες μέρες στη δίκη. Πάντως και χτες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σ. Πουλικόγιαννης, υπογράμμισε, για ακόμη μια φορά, ότι εκτός από τη ρητορική ρατσιστικού μίσους της Χρυσής Αυγής συναντάμε συγκρότηση ένοπλων ομάδων, των ταγμάτων εφόδου, που υλοποιούν χτυπήματα. Ο Π. Γκούτης επίσης, τόνισε ότι η απόπειρα δολοφονίας τους οργανώθηκε και εκτελέστηκε όχι από μεμονωμένα άτομα, αλλά συνολικά από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασίες και συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Συνεχίζεται η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του και τις ενδεχόμενες αναδιατάξεις του, αλλά με σταθερό άξονα την προώθηση των βασικών στόχων του κεφαλαίου με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση».

Στην ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη διαδικτυακή τηλεόραση «iefimerida», επέμεινε να χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση ως «το τελευταίο κομμάτι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού». Είχε προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, που μιλώντας στην Ξάνθη επιτέθηκε σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό: «Αν είχε το θάρρος να βγει και να παραδεχθεί τα λάθη του, και - κυρίως - αν έδειχνε την τόλμη να βοηθήσει για να διορθωθούν τα λάθη αυτά, τότε μόνος του θα άλλαζε την εικόνα του. Αλλά όσο δεν συμβαίνει αυτό, κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του διασπά την ενότητα του λαού...».

Στον αντίποδα, ο έτερος πρ. πρόεδρος της ΝΔ, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ζήτησε «εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων, που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια».

Από κοντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε: «Από τη δική μας πλευρά, δεν θέτουμε σε δοκιμασία τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, ούτε υιοθετούμε ακραίες αντιδράσεις. Το αντίθετο: Οπως φάνηκε στην περίπτωση των διαμαρτυριών των αγροτών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, αποδοκιμάζουμε το κλείσιμο των δρόμων και την ομηρεία των υπολοίπων πολιτών, παρότι ενδεχομένως έχουμε πολιτικό κόστος από αυτό», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια είτε για το χρέος είτε για οτιδήποτε άλλο (...)».

Επιχειρώντας να παρέμβει στην τέτοια αναμπουμπούλα στην κεντροδεξιά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, έλεγε από βήματος του συνεδρίου του κόμματός του: «Καλώ από το Συνέδριό μας και άλλες πολιτικές δυνάμεις να έρθουν κοντά μας. Χαίρομαι που βλέπω σήμερα εδώ ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρξαμε μαζί στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (...) Εμείς, από την πρώτη στιγμή, υπερασπιστήκαμε αυτή την πολιτική. Τον υπερασπιστήκαμε και όταν εγκαταλείφθηκε από εκείνους που κατέλαβαν την εξουσία μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

Απαντώντας ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Real», είπε: «Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται!». Ωστόσο, ερωτηθείς αν υπάρχουν «πεδία εθνικής συνεννόησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», δεν το απέκλεισε υπό προϋποθέσεις: «Σε ορισμένα μεγάλα θέματα ο τόπος έχει σήμερα ανάγκη από συναίνεση. Ομως, η συναίνεση θέλει δύο. Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διάθεση πραγματικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, για κανένα θέμα».

Και στη σοσιαλδημοκρατία

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ έσπευδε να διαψεύσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που έγραψε ότι «τον αρραβώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τον "προξένεψαν" ο Κ. Λαλιώτης και ο Χρ. Σπίρτζης», μιλώντας για «αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «απολύτως ψευδές και καταφανώς ανυπόστατο δημοσίευμα». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Λαλιώτης, αναφέροντας ότι το «σενάριο είναι παραπλανητικό» και πως ένα μεσημέρι «έτυχε να συνυπάρχουμε σε ένα εστιατόριο ο Χρ. Σπίρτζης με την παρέα του και εγώ με την παρέα μου». Βέβαια, άλλες πηγές επιμένουν ότι το ραντεβού δεν ήταν τυχαίο και ότι μεταξύ των δύο ανδρών έχει συζητηθεί πληθώρα θεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλο έναν κρίκο στις διεργασίες για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Κάτι που συζητήθηκε ευρέως την Κυριακή στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών, όπου η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έσπευσε να διακηρύξει: «Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της ΝΔ. Εμείς προχωράμε», προσθέτοντας ότι «συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο, δε, τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι η λύση δεν είναι μία αυτοδυναμία της ΝΔ, ούτε μπορεί να προκύψει από την υπάρχουσα Βουλή, προκρίνοντας εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ανάφερε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα μέσω ενός ιδρυτικού Συνεδρίου εντός του 2017.

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης, που με άρθρο του στο «Liberal.gr» εστίασε στην «επιτακτική ανάγκη άμεσης συγκρότησης μιας νέας και μεγάλης, συνεκτικής, περιεκτικής και ενιαίας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στο μεσαίο χώρο». Αλλιώς, υποστήριξε, η χώρα θα μείνει «χωρίς σοβαρές εναλλακτικές λύσεις».

Σύλληψη δύο υπαλλήλων του αλβανικού ΥΠΕΞ στην Κακαβιά

Στη σύλληψη δύο υπαλλήλων του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να προχώρησαν οι ελληνικές αρχές στην Κακαβιά, καθώς μετά από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους, διαπιστώθηκε πως μετέφεραν στην Ελλάδα προπαγανδιστικό υλικό, βιβλία και χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο υπάλληλοι του αλβανικού ΥΠΕΞ, Αλτίν Τάφα και Αγκίμ Ασλάνι, θα παρέδιδαν το υλικό που κατασχέθηκε, στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα, με σκοπό να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές, που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα των Ιωαννίνων, όπου και απολογήθηκαν, και έχει ήδη οριστεί τακτική δικάσιμος, για τις 18 Νοέμβρη. Eρευνες για την υπόθεση πραγματοποιεί κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ