Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασίες και συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Συνεχίζεται η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του και τις ενδεχόμενες αναδιατάξεις του, αλλά με σταθερό άξονα την προώθηση των βασικών στόχων του κεφαλαίου με τη μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση».

Στην ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη διαδικτυακή τηλεόραση «iefimerida», επέμεινε να χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση ως «το τελευταίο κομμάτι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού». Είχε προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, που μιλώντας στην Ξάνθη επιτέθηκε σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό: «Αν είχε το θάρρος να βγει και να παραδεχθεί τα λάθη του, και - κυρίως - αν έδειχνε την τόλμη να βοηθήσει για να διορθωθούν τα λάθη αυτά, τότε μόνος του θα άλλαζε την εικόνα του. Αλλά όσο δεν συμβαίνει αυτό, κάθε σκέψη για συνεργασία μαζί του διασπά την ενότητα του λαού...».

Στον αντίποδα, ο έτερος πρ. πρόεδρος της ΝΔ, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ζήτησε «εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων, που αποτελούν εθνικούς στόχους και για την επίτευξη των οποίων απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια».

Από κοντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε: «Από τη δική μας πλευρά, δεν θέτουμε σε δοκιμασία τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, ούτε υιοθετούμε ακραίες αντιδράσεις. Το αντίθετο: Οπως φάνηκε στην περίπτωση των διαμαρτυριών των αγροτών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, αποδοκιμάζουμε το κλείσιμο των δρόμων και την ομηρεία των υπολοίπων πολιτών, παρότι ενδεχομένως έχουμε πολιτικό κόστος από αυτό», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια είτε για το χρέος είτε για οτιδήποτε άλλο (...)».

Επιχειρώντας να παρέμβει στην τέτοια αναμπουμπούλα στην κεντροδεξιά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, έλεγε από βήματος του συνεδρίου του κόμματός του: «Καλώ από το Συνέδριό μας και άλλες πολιτικές δυνάμεις να έρθουν κοντά μας. Χαίρομαι που βλέπω σήμερα εδώ ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρξαμε μαζί στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (...) Εμείς, από την πρώτη στιγμή, υπερασπιστήκαμε αυτή την πολιτική. Τον υπερασπιστήκαμε και όταν εγκαταλείφθηκε από εκείνους που κατέλαβαν την εξουσία μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

Απαντώντας ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Real», είπε: «Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται!». Ωστόσο, ερωτηθείς αν υπάρχουν «πεδία εθνικής συνεννόησης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», δεν το απέκλεισε υπό προϋποθέσεις: «Σε ορισμένα μεγάλα θέματα ο τόπος έχει σήμερα ανάγκη από συναίνεση. Ομως, η συναίνεση θέλει δύο. Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει διάθεση πραγματικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, για κανένα θέμα».

Και στη σοσιαλδημοκρατία

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ έσπευδε να διαψεύσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που έγραψε ότι «τον αρραβώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τον "προξένεψαν" ο Κ. Λαλιώτης και ο Χρ. Σπίρτζης», μιλώντας για «αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «απολύτως ψευδές και καταφανώς ανυπόστατο δημοσίευμα». Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Λαλιώτης, αναφέροντας ότι το «σενάριο είναι παραπλανητικό» και πως ένα μεσημέρι «έτυχε να συνυπάρχουμε σε ένα εστιατόριο ο Χρ. Σπίρτζης με την παρέα του και εγώ με την παρέα μου». Βέβαια, άλλες πηγές επιμένουν ότι το ραντεβού δεν ήταν τυχαίο και ότι μεταξύ των δύο ανδρών έχει συζητηθεί πληθώρα θεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλο έναν κρίκο στις διεργασίες για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Κάτι που συζητήθηκε ευρέως την Κυριακή στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών, όπου η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έσπευσε να διακηρύξει: «Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της ΝΔ. Εμείς προχωράμε», προσθέτοντας ότι «συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο, δε, τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι η λύση δεν είναι μία αυτοδυναμία της ΝΔ, ούτε μπορεί να προκύψει από την υπάρχουσα Βουλή, προκρίνοντας εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ανάφερε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να συγκροτηθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα μέσω ενός ιδρυτικού Συνεδρίου εντός του 2017.

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης, που με άρθρο του στο «Liberal.gr» εστίασε στην «επιτακτική ανάγκη άμεσης συγκρότησης μιας νέας και μεγάλης, συνεκτικής, περιεκτικής και ενιαίας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στο μεσαίο χώρο». Αλλιώς, υποστήριξε, η χώρα θα μείνει «χωρίς σοβαρές εναλλακτικές λύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ