Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - 10ΜΗΝΟ 2016
Συνθλίβουν το λαό στις «μυλόπετρες» των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στοιχεία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2016 δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία είναι απόλυτα ενδεικτικά του εδάφους πάνω στο οποίο καλλιεργήθηκε η «βελτίωση» του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε επίσης χτες (βλέπε και σελ. 3). Πρόκειται για το σφυροκόπημα διαρκείας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με νέους φόρους και χαράτσια, που βέβαια συνδυάστηκαν με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 6,4 δισ. ευρώ, ενώ και το γενικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 1,3 δισ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» (Γενάρης - Οκτώβρης 2016):

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 38,5 δισ. ευρώ, έναντι 40,9 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ταυτόχρονα, γίνεται φανερό ότι συνεχίζεται και η άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που επίσης φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 42,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υπερβαίνει και το φετινό αντιλαϊκό στόχο περίπου κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από το φετινό Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και μιας σειράς άλλοι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Αναλυτική εικόνα ως προς την εξέλιξη των κρατικών φορολογικών εσόδων θα υπάρχει τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ, υπερτριπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,9 δισ. που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο... Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν την εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με κατεύθυνση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ