Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπηρεσίες στο κεφάλαιο, «δούλεμα» στο λαό

Στο φόντο της επίσκεψης Ομπάμα και με την προσμονή του γρήγορου κλεισίματος της δεύτερης «αξιολόγησης», με όσα αντιλαϊκά μέτρα αυτή προϋποθέτει, η κυβέρνηση επιλέγει να κρατάει ψηλά το ζήτημα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, έχοντας διπλή απεύθυνση, αφενός στο λαό για την καλλιέργεια προσμονής και κάλπικων προσδοκιών και αφετέρου στο κεφάλαιο για τις αποτελεσματικές υπηρεσίες που του παρέχει, δρομολογώντας μια ρύθμιση που θα επιτρέψει ανάμεσα στα άλλα την πρόσβασή του σε περισσότερο και φτηνότερο χρήμα.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του το περασμένο Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διατυπώνει τη φιλοδοξία η κυβέρνηση «να μην καταγραφεί ιστορικά ως μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά ως η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» και δεσμεύεται στο κεφάλαιο «να επιστρέψει ο τόπος και η οικονομία στη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη».

Φυσικά, κρύβει ότι αυτός ο δρόμος είναι σπαρμένος με βάσανα για το λαό, στον οποίο επιχειρεί να κλείσει το μάτι πουλώντας ξανά κάλπικες ελπίδες όταν γράφει ότι «...η στιγμή που ο τόπος θα γυρίσει σελίδα, είναι, πλέον κοντά» και ότι «διανύουμε λοιπόν το τελευταίο κομμάτι μιας δύσκολης διαδρομής - και αυτό το λέμε με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που βρίσκονται, ακόμη, μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο έγκαιρο κλείσιμο της «αξιολόγησης» ώστε «μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην "ποσοτική χαλάρωση", να ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά» και κοροϊδεύει το λαό ότι τότε ανοίγει «μια εποχή σταθερότητας, κανονικότητας, εδραιωμένης κοινωνικής συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς». Παραλείπει βεβαίως κάθε αναφορά στο κόστος που έχει ήδη πληρώσει ο λαός για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στα νέα μέτρα που δρομολογούνται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» και όσα ακόμα απαιτηθούν για να εξασφαλιστεί για το εγχώριο κεφάλαιο μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους που θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Εχοντας γνώση αυτής της πραγματικότητας και τάζοντας κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που η πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου προκαλεί, ισχυρίζεται ότι «βασική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης θα είναι πάντοτε η προστασία των πιο αδύναμων...».

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση και μην κρύβοντας ότι μία απ' τις βασικές στοχεύσεις είναι η χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου που έρχεται αυτή να υπηρετήσει, γράφει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι οι θεσμικές τομές, οι δομικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις (...) Οφείλουμε να επινοήσουμε θεσμούς δημοκρατίας και χώρους ελευθερίας όπου η κοινωνία θα μπορεί να ενημερώνεται, να κρίνει και να συμμετέχει. Αυτή ακριβώς είναι η λογική με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στον κοινωνικό διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Τέλος, συντηρώντας τον «καβγά» με τη ΝΔ απ' τη σκοπιά του ποιος υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι άφωνη και κυριολεκτικά ανύπαρκτη στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας, δεν έχει διατυπώσει ούτε μία άποψη για το μέλλον της περιοχής μας και αρνείται να συμβάλει στην ισχυροποίηση της χώρας, στους διεθνείς οργανισμούς και στις περιφερειακές μας σχέσεις».

Στο ίδιο κλίμα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη να έχουν λυθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα και αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» που υπαγορεύει το κεφάλαιο: «Τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν, δεν έχει σημασία η στιγμή της εφαρμογής τους, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων, αλλά και των θεσμών, στο ότι είναι συγκεκριμένα πια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μας δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας, ίσως και παραπάνω και επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε μία μακρόπνοη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η στρατηγική, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η στρατηγική να ευοδωθεί μέσα στις επόμενες 20 - 25 ημέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ