ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εγινε κάρβουνο από εκατοντάδες βολτ

Ενας 20χρονος Αλβανός εργάτης είναι ο 7ος νεκρός τις τελευταίες δυο μόνο βδομάδες και ο 54ος από την αρχή του χρόνου

Ενα νεκρό κάθε δυο μέρες, αφήνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλιάς...
Ενα νεκρό κάθε δυο μέρες, αφήνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλιάς...
Ενα 20χρονο παλικάρι, τον Αρμάν Βρεστάζι από την Αλβανία, θρηνεί από χτες η εργατική τάξη. Τα νιάτα του «θάφτηκαν» στις αμέτρητες εκατόμβες, που έχουν ανοίξει εργοδότες και πολιτικοί τους εκπρόσωποι, στο όνομα του κέρδους. Χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος, ανειδίκευτος και άπειρος, στάλθηκε από τον εργολάβο Γιάννη Περδίκη (εταιρία ΕΧΕΔΑΜΕΙΑ), «συνεργάτη» της ΔΕΗ, να ανέβει σε κολόνα υποσταθμού και να αλλάξει μετασχηματιστή! Πριν προλάβει να κάνει «κιχ», το κορμί του διαπέρασαν εκατοντάδες βολτ ρεύματος. Αν και ο μετασχηματιστής είχε απομονωθεί, σε ένα τμήμα του υπήρχε ρεύμα χαμηλής τάσης 380 V. Ενας τεχνικός της ΔΕΗ, ή ένας τουλάχιστον εκπαιδευμένος εργάτης θα το γνώριζε... Ο Αρμάν, όμως, ήταν ανειδίκευτος και, κατά συνέπεια, δεν έπρεπε να εκτελεί μια τόσο σοβαρή και επικίνδυνη εργασία.

Το εργατικό δυστύχημα έγινε στην οδό Περικλέους, στην περιοχή Αγίας Μαύρης της Σαλαμίνας. Ο εργολάβος Περδίκης είναι αυτός που έχει αναλάβει να καλύπτει τα κενά της ΔΕΗ σε επισκευές και βλάβες σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το 80% του προσωπικού που απασχολεί είναι ανειδίκευτοι εργάτες, ανάμεσα στους οποίους αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι και ο πατέρας του «άτυχου» νέου. Ωστόσο, ο Περδίκης, αλλά και συνολικά οι εργολάβοι της ΔΕΗ, τους αναγκάζουν να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών, αλλά και με απρόβλεπτες γενικότερες συνέπειες, καθώς το θέμα αυτό έχει να κάνει με τους χρήστες, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο.

«Το τραγικό αυτό γεγονός δείχνει την αυθαιρεσία των εργολάβων της ΔΕΗ, που μοναδικό τους σκοπό έχουν το κέρδος. Η ανθρώπινη ζωή είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Με μεροκάματα πείνας και ανειδίκευτους εργάτες θησαυρίζουν», καταγγέλλει ο Ηλίας Μαστρολέων, πρόεδρος του Τοπικού Σωματείου της ΕΤΕ - ΔΕΗ και συνεχίζει: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΔΕΗ. Ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς απαιτούμε να φύγουν οι εργολάβοι από τη ΔΕΗ, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησής της και να προσληφθεί άμεσα τεχνικό προσωπικό από τις σχολές της Επιχείρησης. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, από τη ΔΕΗ πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι για το προσωπικό των συνεργείων των εργολάβων, τα προσόντα που διαθέτουν, γιατί, πέρα από τον κίνδυνο για τους ίδιους, οι εγκαταστάσεις αφορούν γενικότερα τον κόσμο».

Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα κάνουν επικίνδυνη τη δουλιά και των ίδιων των Τεχνικών. Οι εναερίτες της ΔΕΗ κατέχουν μία από τις θλιβερές πρωτιές στις λίστες των εργατικών δυστυχημάτων. Εκανε καθαρό ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια περιουσία. Παραγωγή, μεταφορά, διανομή ρεύματος όλα 100% στο Δημόσιο, για να μπορέσει να παίξει πραγματικά τον κοινωνικό της ρόλο.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Να αντιπαλέψουμε την ένταση της εκμετάλλευσης

Στην «Τσιπίτα», όπου την Τετάρτη έχασε τη ζωή του ένας 23χρονος εργάτης και σε άλλους εργασιακούς χώρους της Φθιώτιδας, περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

(Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ).-

Κάλεσμα αντίστασης σε όσους λένε «να δουλεύουμε όσο θέλει το αφεντικό», στην κυβέρνηση, που χτες κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξεπουλάνε την εργατική τάξη, απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σε εργαζόμενους που συνάντησε, πραγματοποιώντας χτες περιοδεία σε εργασιακούς χώρους του Νομού Φθιώτιδας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, βρέθηκε στην «Τσιπίτα», στο «SOULIS», τη «Χαρτοποιία Φθιώτιδας ΑΕ», αλλά και τα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος. «Να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να το παλέψουμε. Και όχι μόνο ενάντια στις κυβερνήσεις, αλλά και ενάντια στις πουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Γιατί υπάρχουν και συνδικαλιστές που είναι άνθρωποι των αφεντικών», τόνιζε ο Τ. Τσιόγκας, συζητώντας με τους εργάτες.

«Ο εργαζόμενος θα φεύγει από το σπίτι και δε θα ξέρει πότε θα γυρίσει. Δε θα μπορεί να προγραμματίσει τίποτα. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι έτσι υποσκάπτεται η υγεία του εργαζόμενου», εξήγησε. Οι εργαζόμενοι, που ο κομμουνιστής βουλευτής συνάντησε, ήδη βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει να μπαίνουν πάνω απ' όλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Στη «Χαρτοποιία», πριν από ένα μήνα 23 άτομα πετάχτηκαν στο δρόμο, επειδή έκλεισε ένα τμήμα της επιχείρησης ένεκα... ανταγωνιστικότητας.

Στο «SOULIS», οι εργάτες συνεχίζουν να παλεύουν για να κρατήσουν τη δουλιά τους: Η εργοδοσία κήρυξε πτώχευση, όχι επειδή δεν είναι παραγωγικό το εργοστάσιο, αλλά γιατί δεν είναι ανταγωνιστικό. Στην Πυροσβεστική, σε λίγα χρόνια αναμένεται να είναι περισσότεροι οι εποχιακά εργαζόμενοι. Δηλαδή, εκείνοι που δουλεύουν από το Μάη έως τον Οκτώβρη, που δεν ξέρουν καν αν ποτέ θα βγουν σε σύνταξη. Στο κάτεργο της «Τσιπίτα», όπου η διεύθυνση της εταιρίας εμφανίστηκε άμοιρη ευθυνών για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν 23χρονο εργάτη, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι απειλούνται από την υπερεντατικοποίηση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εργοδοτική τρομοκρατία.

Καυτηριάζοντας τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, τη συμμετοχή της σε «διαλόγους» προς όφελος της εργοδοσίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε τονίζοντας πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης προς το συμφέρον τους.

ΙΚΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Υπολειτουργεί προς όφελος των βιομηχάνων

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα προβλήματα στη λειτουργία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στα Οινόφυτα Βοιωτίας έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με ερώτησή που κατέθεσαν προς τον υπουργό Απασχόλησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «η κατάσταση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στα Οινόφυτα Βοιωτίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ενα από τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, το οποίο καλύπτει όλη τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θηβών, έχοντας στην επίβλεψή του 1.200 επιχειρήσεις, 3.000 οικοδομές, 50.000 εργαζόμενους και 13.400 με δικαίωμα περίθαλψης, διαθέτει μόλις 13 άτομα προσωπικό, τα οποία αναγκαστικά βρίσκονται στα γραφεία και μόνο προς διεκπεραίωση υποθέσεων των ασφαλισμένων».

Στο υποκατάστημα, ενώ εδώ και χρόνια η πρόβλεψη είναι για 18 υπαλλήλους, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 υπάλληλοι, αλλά οι πραγματικές ανάγκες είναι για 23 τουλάχιστον υπαλλήλους. Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μηχανοργάνωσης έχει σαν συνέπεια οι 13 υπάλληλοι να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Στο υποκατάστημα, παρότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ελεγκτές, δεν υπάρχει κανένας.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή τους μόνους που ωφελεί είναι τους βιομηχάνους και τους εργολάβους» σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό:

«Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και ιδιαίτερα ελεγκτές στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στα Οινόφυτα;».

Ενας νεκρός κάθε δύο μέρες

Εξι ακόμα εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στους τόπους δουλιάς μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες:

  • Την Παρασκευή 1 Ιούλη στις 8 π.μ. βρήκε τραγικό θάνατο ο οικοδόμος Ευάγγελος Τζίβης στο Παγκράτι.
  • Μια βδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 8 του Ιούλη, ο 17χρονος Ιωάννης Κατσιγαράκης του Εμμανουήλ σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, ενώ τοποθετούσε σύστημα ασφαλείας σε κατάστημα στην περιοχή Καλό Χωριό Λασιθίου.
  • Την ίδια μέρα ο 27χρονος Γιώργος Βαλεργάκης στο Ηράκλειο Κρήτης έπεσε από ύψος εφτά μέτρων στο δεύτερο όροφο οικοδομής όπου και τοποθετούσε τέντα.
  • Στις 9 Ιούλη, ο νεαρός Πολωνός εργάτης Ομπζέσκι Ζαζιζάν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα στο υπόγειο νεοανεγειρόμενης οικοδομής.
  • Την Κυριακή 10 του Ιούλη ο 20χρονος Χρήστος Βιτωράτος, υπάλληλος σε κατάστημα πώλησης φιαλών υγραερίου, ξεψύχησε στο νοσοκομείο. Λίγες μέρες πριν, είχε τραυματιστεί βαριά ενώ τοποθετούσε φιάλη προπανίου σε κοσμηματοπωλείο στην Πάτρα.
  • Στις 13 του Ιούλη ένας 23 χρονος Αλβανός εργάτης, ο Γεώργιος Τσάβος πέθανε από ασφυξία σε ένα σιλό του εργοστασίου «ΤΣΙΠΙΤΑ» στη Λαμία. Ο άτυχος 23χρονος εργάτης δούλευε μόνος και πνίγηκε από το αλεύρι που τον «ρούφηξε» σαν κινούμενη άμμος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ