Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εγινε κάρβουνο από εκατοντάδες βολτ

Ενας 20χρονος Αλβανός εργάτης είναι ο 7ος νεκρός τις τελευταίες δυο μόνο βδομάδες και ο 54ος από την αρχή του χρόνου

Ενα νεκρό κάθε δυο μέρες, αφήνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλιάς...
Ενα νεκρό κάθε δυο μέρες, αφήνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλιάς...
Ενα 20χρονο παλικάρι, τον Αρμάν Βρεστάζι από την Αλβανία, θρηνεί από χτες η εργατική τάξη. Τα νιάτα του «θάφτηκαν» στις αμέτρητες εκατόμβες, που έχουν ανοίξει εργοδότες και πολιτικοί τους εκπρόσωποι, στο όνομα του κέρδους. Χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος, ανειδίκευτος και άπειρος, στάλθηκε από τον εργολάβο Γιάννη Περδίκη (εταιρία ΕΧΕΔΑΜΕΙΑ), «συνεργάτη» της ΔΕΗ, να ανέβει σε κολόνα υποσταθμού και να αλλάξει μετασχηματιστή! Πριν προλάβει να κάνει «κιχ», το κορμί του διαπέρασαν εκατοντάδες βολτ ρεύματος. Αν και ο μετασχηματιστής είχε απομονωθεί, σε ένα τμήμα του υπήρχε ρεύμα χαμηλής τάσης 380 V. Ενας τεχνικός της ΔΕΗ, ή ένας τουλάχιστον εκπαιδευμένος εργάτης θα το γνώριζε... Ο Αρμάν, όμως, ήταν ανειδίκευτος και, κατά συνέπεια, δεν έπρεπε να εκτελεί μια τόσο σοβαρή και επικίνδυνη εργασία.

Το εργατικό δυστύχημα έγινε στην οδό Περικλέους, στην περιοχή Αγίας Μαύρης της Σαλαμίνας. Ο εργολάβος Περδίκης είναι αυτός που έχει αναλάβει να καλύπτει τα κενά της ΔΕΗ σε επισκευές και βλάβες σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το 80% του προσωπικού που απασχολεί είναι ανειδίκευτοι εργάτες, ανάμεσα στους οποίους αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι και ο πατέρας του «άτυχου» νέου. Ωστόσο, ο Περδίκης, αλλά και συνολικά οι εργολάβοι της ΔΕΗ, τους αναγκάζουν να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών, αλλά και με απρόβλεπτες γενικότερες συνέπειες, καθώς το θέμα αυτό έχει να κάνει με τους χρήστες, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο.

«Το τραγικό αυτό γεγονός δείχνει την αυθαιρεσία των εργολάβων της ΔΕΗ, που μοναδικό τους σκοπό έχουν το κέρδος. Η ανθρώπινη ζωή είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Με μεροκάματα πείνας και ανειδίκευτους εργάτες θησαυρίζουν», καταγγέλλει ο Ηλίας Μαστρολέων, πρόεδρος του Τοπικού Σωματείου της ΕΤΕ - ΔΕΗ και συνεχίζει: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΔΕΗ. Ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς απαιτούμε να φύγουν οι εργολάβοι από τη ΔΕΗ, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησής της και να προσληφθεί άμεσα τεχνικό προσωπικό από τις σχολές της Επιχείρησης. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, από τη ΔΕΗ πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι για το προσωπικό των συνεργείων των εργολάβων, τα προσόντα που διαθέτουν, γιατί, πέρα από τον κίνδυνο για τους ίδιους, οι εγκαταστάσεις αφορούν γενικότερα τον κόσμο».

Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα κάνουν επικίνδυνη τη δουλιά και των ίδιων των Τεχνικών. Οι εναερίτες της ΔΕΗ κατέχουν μία από τις θλιβερές πρωτιές στις λίστες των εργατικών δυστυχημάτων. Εκανε καθαρό ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια περιουσία. Παραγωγή, μεταφορά, διανομή ρεύματος όλα 100% στο Δημόσιο, για να μπορέσει να παίξει πραγματικά τον κοινωνικό της ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ