ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντίσταση στη φιλοδυτική πολιτική

Συνέντευξη Τύπου στελεχών του ΚΚΡΟ για τη μελλοντική δράση του κόμματος και τις προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Κρατικής Δούμας παραχώρησαν στις 15 Γενάρη τα μέλη του Προεδρείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Σαμπάνοφ, Ιβάν Μέλνικοφ και τα μέλη της ΚΕ Γκενάντι Σελεζνιόφ και Λεονίντ Ιβάντσενκο, στην οποία παρουσίασαν τα ντοκουμέντα της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που έγινε την Κυριακή 12 Γενάρη στη Μόσχα. Κύρια θέματα της Ολομέλειας ήταν τα πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών του Δεκέμβρη για την Κρατική Δούμα και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος. Ανακοίνωσαν ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να διεξαχθεί στις 15 Φλεβάρη η 4η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του ΚΚΡΟ με ημερήσια διάταξη "Τα καθήκοντα των κομματικών οργανώσεων, ενόψει της προετοιμασίας και διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία", στην οποία θα ληφθεί και η τελική απόφαση στο ζήτημα ανάδειξης του υποψήφιου του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα. Η Ολομέλεια υποστήριξε τη δημιουργία μιας σειράς κοινωνικών οργανώσεων - ομάδων πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ρωσίας. Πάρθηκε απόφαση για την κατάσταση στην Τσετσενία.

Βασικό ντοκουμέντο υπήρξε η απόφαση πάνω στην εισήγηση του Ζιουγκάνοφ για τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στην εισήγηση και την απόφαση αναφέρεται ότι το κύριο πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών είναι "η δημόσια παλλαϊκή ψήφος δυσπιστίας στο "κόμμα της εξουσίας" και της πολιτικής του". Σημειώνεται ότι "το μισοψόφιο ψωράλογο του αντικομμουνισμού υπέστη ήττα στη Ρωσία", καθώς και "η πολιτική υποκρισία, που αποκαλείται κεντρισμός".

"Οι κομμουνιστές τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και έξω από τα τείχη του οφείλουν να στρέψουν στις δυνάμεις τους στην πολιτική και ηθική απομόνωση "του κόμματος του εμφυλίου πολέμου". Για το σκοπό αυτό πρέπει να συσπειρώσουν πάνω στην ιδέα της αλλαγής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής την πλειονότητα του λαού, που θα είναι σε θέση όχι μόνο να διεκδικήσει, αλλά και να πετύχει την πραγματική στροφή", αναφέρεται στο ντοκουμέντο.

Η λεπτομερειακή ανάλυση των συμπερασμάτων των εκλογών δείχνει ότι η επιτυχία του κόμματος "δεν αποτελεί ριζική στροφή στις κοινωνικές διαθέσεις". Η Ολομέλεια παραδέχτηκε ότι "για την ώρα δεν κατορθώσαμε να προσελκύσουμε με το μέρος μας τις ψήφους... των κοινωνικών ομάδων με ιστορική προοπτική", μεταξύ τους αναφέρονται η νεολαία και πολλοί από κείνους που ασχολούνται με την εξειδικευμένη εργασία στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την παιδεία.

Το ΚΚΡΟ επικεντρώνει την προσοχή του σε τρία καθήκοντα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία: 1. Να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος, να βρεθεί ειρηνική έξοδος από το αδιέξοδο. 2. Να σωθεί το δυναμικό της ανάπτυξης. 3. Να τεθεί σε ενέργεια το δυναμικό στο δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης.

Κύριες κατευθύνσεις της δραστηριότητας στην Κρατική Δούμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ, ως συστατικού τμήματος του κόμματος, θα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, η αντίσταση στη φιλοδυτική πολιτική του καθεστώτος και η προσπάθεια να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις και η σταδιακή πορεία για την ανασύσταση της ενωσιακής κρατικής οργάνωσης.

Κεντρικό καθήκον των κομματικών οργανώσεων στο προσεχές εξάμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τον Μέλνικοφ, η Ολομέλεια καθόρισε τη συμμετοχή στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Επίσης, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει από μέρους του ΚΚΡΟ για τη θέση του προέδρου της Κρατικής Δούμας (λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη διαδικασία) τους Βαλεντίν Κουπτσόφ, Γκενάντι Σελεζνιόφ και Λεονίντ Ιβάντσενκο.

Επίσημη σύνοδος της νέας Κρατικής Δούμας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Χτες, δηλαδή στις 16 του Γενάρη, άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βούλη) με τη νέα σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές στις 17 Δεκέμβρη 1995.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Νικολάι Ριάμποφ, ανακοίνωσε τη δύναμη σε βουλευτικές έδρες, που εκλέχτηκαν με τις λίστες των κομμάτων και από τις μονοεδρικές περιφέρειες. Ετσι, για τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας 99, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας 50, Σπίτι μας - η Ρωσία 45, Γιάμπλοκο 31. Σ' αυτές προστίθενται οι έδρες από τις μονοεδρικές περιφέρειες: 58 το ΚΚΡΟ, 20 το Αγροτικό Κόμμα, 14 το Γιάμπλοκο, 10 το Σπίτι μας - η Ρωσία, 9 η Δημοκρατική Επιλογή της Ρωσίας, 9 ο συνασπισμός "Η εξουσία στο λαό" του Νικολάι Ριζκόφ, 5 το Συνέδριο των Ρωσικών Κοινοτήτων, 1 ο συνασπισμός "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία" και άλλα.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εκλογή προέδρου της Κρατικής Δούμας. Οι κομμουνιστές πρότειναν τον 49χρονο βουλευτή Γκενάντι Σελεζνιόφ. Στην προηγούμενη σύνθεση της Κρατικής Δούμας ήταν αντιπρόεδρος του Σώματος. Το Γιάμπλοκο πρότεινε τον Βλαντίμιρ Λουκίν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Δούμας για τις Διεθνείς Σχέσεις. Ιδιαίτερα εκδηλώθηκε ο οπορτουνισμός ενός από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Εργαζομένων του Αλεξάντρ Μάλτσεφ. Μετά που το κόμμα "Σπίτι μας - η Ρωσία" του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν αρνήθηκε να προτείνει τον υποψήφιό του, έγινε γνωστό ότι κλίνει προς την επανεκλογή του πρώην προέδρου της Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν, ο Μάλτσεφ προτείνει τον Ρίμπκιν. Κάτι περισσότερο, δήλωσε ότι αλλάζει τις "κομμουνιστικές αντιλήψεις" του και κάλεσε τους κομμουνιστές να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Σελεζνιόφ και να ψηφίσουν τον Ρίμπκιν. Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι απέσυρε την υποψηφιότητά του, δηλώνοντας ότι "θα ασχοληθεί με τις προεδρικές εκλογές". Κατά τη διαδικασία, τώρα, της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Δούμας μεταξύ των τριών υποψηφίων, από τους 447 παρόντες βουλευτές (3 απουσίαζαν), που συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία ο Σελεζνιόφ έλαβε 216 ψήφους, ο Ρίμπκιν 166 και ο Λουκίν 56. Για να εκλεγεί ο πρόεδρος απαιτούνται 226 ψήφοι των βουλευτών (10 ακόμα χρειαζόταν ο Σελεζνιόφ). Επομένως, θα ακολουθήσει επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στον Σελεζνιόφ και τον Ρίμπκιν. Ο Ζιρινόφσκι, όμως, προκάλεσε φασαρία, ζητώντας να μη γίνει η επαναληπτική ψηφοφορία την ίδια μέρα, με το αιτιολογικό ότι οι βουλευτές του κόμματός του έχουν φύγει από το Κοινοβούλιο και γι' αυτό και δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Ολα δείχνουν ότι η αντίδραση του Ζιρινόφσκι σχετίζεται, με την πρόθεσή του να επανεκλεγεί ο Ρίμπκιν πρόεδρος της Δούμας. Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

  • Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δέχτηκε την παραίτηση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις ιδιωτικοποιήσεις Ανατόλι Τσουμπάις. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνση του Τσουμπάις από την κυβέρνηση.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές σπεύδουν στο πεδίο της μάχης
ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΫ
Βροχή απολύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Δύσκολη ημέρα ξημέρωσε χτες για τους εργαζόμενους της γιγάντιας εταιρίας τηλεπικοινωνιών "AT and T Corp", η οποία άρχισε, από χτες, να εφαρμόζει το πρόγραμμα αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της μέσω των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων.

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι επρόκειτο να λάβουν την εντολή της απόλυσής τους κατά τη διάρκεια προσωπικής συνέντευξης με τους διευθυντές της εταιρίας. Οι απολύσεις αυτές αποτελούν μόνο την αρχή του "πλάνου αύξησης της ανταγωνιστικότητας", το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί με την απόλυση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια άλλων 38.000 εργαζομένων, των οποίων η πλειοψηφία θα βρεθεί στο δρόμο φέτος.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Ντεμπ ντε Φάγκο, αφού, βέβαια, εξέφρασε τη "βαθύτατη δυσαρέσκεια" της διοίκησης για τα μέτρα αυτά, δήλωσε ότι η μείωση των θέσεων εργασίας θα γίνει είτε με απολύσεις είτε με εθελοντικές αποχωρήσεις. Ο ντε Φάγκο επανέλαβε ότι η εταιρία, στα πλαίσια του ίδιου σχεδίου ανάπτυξης, πρόκειται να διασπαστεί σε τρείς μικρότερες εταιρίες: μία εταιρία προμηθειών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μία παραγωγής τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών και υλικών και σε μία άλλη παραγωγής υπολογιστών.

Υπό τη σκιά των απολύσεων, όμως, ζουν και οι εργαζόμενοι στην γνωστή εταιρία κατασκευής υπολογιστών "Απλ", που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικης εφημερίδας, η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρύνει από την αγορά τη σειρά προσωπικών υπολογιστών "Μάκιντος", αφού, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, την τελευταία τετραμηνία του 1995 η "Απλ" είχε λειτουργικές απώλειες ύψους 68.000.000 δολλαρίων.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η γλώσσα των όπλων

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 28 ακόμα ομήρους και επιταχύνουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν την κοινότητα Περβομάισκαγια. Η τύχη των υπόλοιπων ομήρων παραμένει άγνωστη, άγνωστος είναι και ο αριθμός τους. Στις συγκρούσεις για την απελευθέρωση των ομήρων σκοτώθηκαν 120 Τσετσένοι αυτονομιστές, 6 Ρώσοι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν. Χτες τα ομοσπονδιακά στρατεύματα "έδιωξαν" τους Τσετσένους μαχητές από το μεγαλύτερο μέρος της Περβομάισκαγια, ο κύριος όγκος των οποίων έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο του χωριού κοντά στο σχολείο και το τζαμί, όπου και κρατούνται οι περισσότεροι όμηροι.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του "Γιάμπλοκο" ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Κρατική Δούμα, με αφορμή τους χειρισμούς του θέματος των ομήρων που κρατούν οι Τσετσένοι.

Νέα σύλληψη ομήρων

Τσετσένοι αυτονομιστές πραγματοποίησαν χτες το πρωί επίθεση στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι, πήραν ομήρους 30 εργαζόμενους του σταθμού (μόνο δυο είναι Τσετσένοι, οι υπόλοιποι Ρώσοι) και τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Λεπτομέρειες για την τύχη αυτών των ανθρώπων δεν έχουν γίνει γνωστές.

Επίσης, σύμφωνα με Πρακτορείο Ανατόλια, μια ομάδα 20 ενόπλων Τσετσένων κατέλαβε χτες το απόγευμα τουρκικό επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Τραπεζούντας της Μαύρης Θάλασσας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 120 άτομα και 45μελές πλήρωμα, είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Τραπεζούντας και οι Τσετσένοι ένοπλοι απειλούν να σκοτώσουν όλους τους Ρώσους που βρίσκονται στο πλοίο. Το πλοίο είχε προορισμό το λιμάνι Σότσι της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ