ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια για τη Σερβία

Προβλέπεται αναστολή όλων των οικονομικών, εμπορικών και άλλου είδους κυρώσεων, στην περίπτωση που το Βελιγράδι προχωρήσει στην αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας

ΜΟΣΧΑ . -

Πρόσωπο - "κλειδί" στην επίλυση της κρίσης και του αδιεξόδου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ.

Αυτές τις δηλώσεις έκανε ο Κόζιρεφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τους προέδρους της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, λόρδο Οουεν και Τόρβαλντ Στόλτενμπεργκ. Η έκφραση της συγκεκριμένης εκτίμησης τώρα, πιθανότατα, δεν είναι τυχαία, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την άποψη του Κόζιρεφ, όμως, φαίνεται ότι ασπάζεται και η Ομάδα Επαφής, καθώς και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της. Καμία άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί στην τελευταία πρόταση της Ομάδας Επαφής, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπει την αναστολή όλων των οικονομικών, εμπορικών και άλλου είδους κυρώσεων σε βάρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, στην περίπτωση που το Βελιγράδι προχωρήσει στην αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας.

Η μόνη επίσημη αντίδραση διά στόματος του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, στην εφημερίδα "Πολίτικα", η οποία εκτιμά ότι μια αναγνώριση δε θα ωφελούσε σε τίποτε την ειρηνευτική διαδικασία, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπολίτευση, λοιπόν, πιστεύει ότι ο Μιλόσεβιτς έχει αποφασίσει να πράξει το "ποθούμενο", απλώς ψάχνει έναν καλό τρόπο παρουσίασης της απόφασης αυτής στο σερβικό λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο πνεύμα της επιτυχίας της σερβικής εξωτερικής πολιτικής.

Επίσημοι πολιτικοί κύκλοι στο Βελιγράδι, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αν και επανέλαβαν την πάγια θέση Μιλόσεβιτς, ότι η Νέα Γιουγκοσλαβία θα αναγνωρίσει τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μόνο εφόσον λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η αναγνώριση αν η διεθνής κοινότητα εγγυηθεί την εξασφάλιση στους Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας των δικαιωμάτων, που είχαν στην τέως Γιουγκοσλαβία.

ΗΠΑ
Συζητούν ό,τι ακριβώς θέλουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . -

"Πολιτικάντικο κόλπο" χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Τάιμς" της Νέας Υόρκης στο χτεσινό κύριο άρθρο της την επιμονή των ρεπουμπλικανών πλειοψηφούντων βουλευτών να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νομοσχέδιο για την Εθνική Ασφάλεια, το οποίο περικόπτει την οικονομική εισφορά των ΗΠΑ στο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συμμετοχή των στρατευμάτων των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε, την Πέμπτη από τη Βουλή, με 241 ψήφους υπέρ και 181 κατά. Βέβαια, γενικά υπάρχει ελπίδα ότι η αναλογία αυτή θα ανατραπεί στη Γερουσία, όταν παρουσιαστεί εκεί το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί το "παράλογο" αυτό νομοσχέδιο. Στην περίπτωση, όμως, που ούτε η Γερουσία εμφανιστεί αρκετά "λογική", τότε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του "βέτο", το οποίο έχει, για να ανακόψει την εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού.

Στο ίδιο άρθρο υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το 31,7% των κονδυλίων των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών προερχόταν από τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα από τους 67.000 άνδρες των ειρηνευτικών αποστολών, μόνο οι 963 είναι Αμερικανοί, "που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μακεδονία και σε ένα νοσοκομείο στην Κροατία". Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι Αμερικανοί αυτοί στρατιώτες, αν και τυπικά βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, στην ουσία δέχονται εντολές μόνο από τη στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο τέλος της προηγουμένης βδομάδας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ και Ουίλιαμ Πέρι αντίστοιχα, είχαν εκφράσει παρόμοιες απόψεις με τον αρθρογράφο των "Τάιμς" και είχαν καλέσει, ανοιχτά, τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το "βέτο" του, αν χρειαστεί, για να περισώσει τα αμερικανικά συμφέροντα που υπάρχουν μέσα στα Ηνωμένα Εθνη.

Η χτεσινή απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προκάλεσε, πάντως, τα αρνητικά σχόλια και της βρετανικής κυβέρνησης. "Ανησυχούμε πολύ για τις οικονομικές δυσκολίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η αμερικανική συμβολή είναι μία από τις δυσκολίες αυτές", δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις. Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος αξιωματούχος, υπενθύμισε ότι η Βρετανία και η Σουηδία, μετά από επίσκεψη στην τελευταία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντάγκλας Χερντ, αποφάσισαν να προωθήσουν το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέα δολοφονία δημοσιογράφου

ΑΛΓΕΡΙ . -

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο κατάλογος των δολοφονηθέντων στην Αλγερία. Σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, δολοφονήθηκε, χτες το πρωί, ο Αλγερινός δημοσιογράφος Ντζμελ Ζιατέ, 35 χρόνων, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Οράν, στη Δυτική Αλγερία. Ο Ζιατέ, ο οποίος ήταν συντάκτης της εφημερίδας "Αλ Τζουμχουρία", δέχτηκε την επίθεση αγνώστων την ώρα που επισκεπτόταν τον τάφο της μητέρας του.

Η επίθεση αυτή ανεβάζει τον αριθμό των δολοφονηθέντων δημοσιογράφων σε 4 από την αρχή του 1995. Λόγω των εμφυλίων συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους, από το Μάη του 1993, 32 συνολικά δημοσιογράφοι.

ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζιπέ εναντίον Βρετανίας

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε επίθεση ενάντια στη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να μειώσει τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό Ταμείο για την ανάπτυξη των υπανάπτυκτων κρατών.

"Ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά είναι αποδεκτό να προσφέρουμε στις 70 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) λιγότερα χρήματα από ό,τι την περασμένη πενταετία", τόνισε ο Ζιπέ.

Ο Γάλλος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί και να σχολιάσει, πάντως, την άρνηση της Γερμανίας, που αποτελεί και το σημαντικότερο χρηματοδότη του Ταμείου να αυξήσει τη συνεισφορά της ανάλογα με τον πληθωρισμό. Αντίθετα, στιγμάτισε τη Βρετανία για "έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και απέρριψε τον ισχυρισμό της ότι επιθυμεί να δώσει οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της "ΑΚΕ" σε διμερές επίπεδο, αντί μέσω των Βρυξελλών.

Η γαλλική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα ποσά που συγκεντρώνονται στο Ταμείο για τις χώρες του ΑΚΕ πρέπει να αυξηθούν από τα 10,3 δισεκατομμύρια ECU, που είναι σήμερα, στα 13,3 δισ. ECU στο διάστημα 1996 - 2000, με δεδομένα τον πληθωρισμό και την είσοδο τριών νέων και εύρωστων οικονομικά μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΡΩΣΙΑ
Νέος άνθρωπος του Προέδρου για την Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ.-

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ολέγκ Σοσκοβέτς διορίστηκε την Πέμπτη, 16 Φλεβάρη, με Προεδρικό Διάταγμα, "προσωρινός" ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για την Τσετσενία, ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. Σημειώνουμε πως ο πρώτος ειδικός εκπρόσωπος του Γιέλτσιν για την Τσετσενία, ο υπουργός Εθνοτήτων Νικολάι Γεγκόροφ, που είχε διοριστεί λίγο μετά τη στρατιωτική επέμβαση, αντικαταστάθηκε "προσωρινά" στα τέλη του Γενάρη "για λόγους υγείας" από τον Νικολάι Σεμιόνοφ. Η ανακοίνωση της προεδρίας δεν αναφέρει ποιες θα είναι στο εξής οι αρμοδιότητες του Σεμιόνοφ.

Στο μεταξύ, ηρεμία επικρατούσε χτες στις περισσότερες περιοχές της Τσετσενίας μετά τη νέα παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές των εμπόλεμων πλευρών Ανατόλι Κουλικόφ και Ασλάν Μασκάντοφ. Οι δυο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι για να συζητήσουν το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων. Επίσης ο Μασκάντοφ έκανε έκκληση να αρχίσουν πολιτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, που θα αντικαταστήσουν τις συνομιλίες των στρατιωτικών αξιωματούχων.

Από τη μεριά του, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τους Ρώσους και τους Τσετσένους να συνάψουν μια εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας, για να μπορέσει να προωθηθεί στους αμάχους η ανθρωπιστική βοήθεια.

  • Το ρούβλι κατρακύλησε αυτή τη βδομάδα, φτάνοντας στα 4.314 ρούβλια ανά δολάριο. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι τιμές, οι οποίες στις αρχές ανέβηκαν κατά 3,8%, αυξάνονται γρηγορότερα από την πτώση του ρουβλίου.
"Πρόωρο το θάψιμο της ταξικής προσέγγισης"

Αρθρο του Ολέγκ Σένιν στην "Πράβντα"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Σε ορισμένα θεωρητικά και οργανωτικά προβλήματα, που απασχολούν σήμερα τους Σοβιετικούς και, πρώτα απ' όλα, τους Ρώσους κομμουνιστές, αναφέρεται στο άρθρο του στην "Πράβντα" (15 Φλεβάρη) ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν. Εξ αρχής, ο Σένιν κριτικάρει την άποψη πως δήθεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για επανάσταση στη Ρωσία και επικρίνει την εγκατάλειψη του συνθήματος "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! ", που αποφάσισε το 3ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως είναι "πρόωρο το θάψιμο της ταξικής προσέγγισης". (Σημειώνουμε πως ο Σένιν εκλέχτηκε στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ μέλος της ΚΕ). Αναφερόμενος στις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού, εκτός από την προδοσία της ηγετικής ομάδας Γκορμπατσόφ - Γιάκοβλεφ - Γιέλτσιν, ο Σένιν σημειώνει την απόσπαση της κομματικής ηγεσίας από τη βάση και, αρχίζοντας από τη δεκαετία του '60, τον προσανατολισμό του ΚΚΣΕ στην οικοδόμηση μιας "καταναλωτικής κοινωνίας" και των επιχειρήσεων προς το "κέρδος" και την "αποδοτικότητα".

Σε ό,τι αφορά το κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας σήμερα, ο Σένιν προτείνει τη διεξαγωγή ενός ενοποιητικού συνεδρίου όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων που δρουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και προσφέρει, μάλιστα, τη βοήθεια της ΕΚΣ - ΚΚΣΕ στη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισημερινού και Περού, αν και "ξεχασμένος", συνεχίζεται. Στη φωτογραφία, στρατιώτες του Ισημερινού σε μια στιγμή ανάπαυλας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ