Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζιπέ εναντίον Βρετανίας

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε επίθεση ενάντια στη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να μειώσει τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό Ταμείο για την ανάπτυξη των υπανάπτυκτων κρατών.

"Ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά είναι αποδεκτό να προσφέρουμε στις 70 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) λιγότερα χρήματα από ό,τι την περασμένη πενταετία", τόνισε ο Ζιπέ.

Ο Γάλλος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί και να σχολιάσει, πάντως, την άρνηση της Γερμανίας, που αποτελεί και το σημαντικότερο χρηματοδότη του Ταμείου να αυξήσει τη συνεισφορά της ανάλογα με τον πληθωρισμό. Αντίθετα, στιγμάτισε τη Βρετανία για "έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και απέρριψε τον ισχυρισμό της ότι επιθυμεί να δώσει οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της "ΑΚΕ" σε διμερές επίπεδο, αντί μέσω των Βρυξελλών.

Η γαλλική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα ποσά που συγκεντρώνονται στο Ταμείο για τις χώρες του ΑΚΕ πρέπει να αυξηθούν από τα 10,3 δισεκατομμύρια ECU, που είναι σήμερα, στα 13,3 δισ. ECU στο διάστημα 1996 - 2000, με δεδομένα τον πληθωρισμό και την είσοδο τριών νέων και εύρωστων οικονομικά μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ