Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενα άλλο σημείο προστριβών

ΒΟΝΝΗ.-

Μετά τις προειδοποιήσεις και τις πιέσεις, ακολουθούν οι απειλές. Αυτήν την πολιτική τακτική φαίνεται ότι επέλεξαν να ακολουθήσουν τα αραβικά κράτη και κυρίως η Αίγυπτος απέναντι στην πεισματική άρνηση του Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ, μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν το Ισραήλ δε δεσμευτεί να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, η Αίγυπτος δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή. Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ο Μούσα υπογράμμισε ότι η τήρηση μιας τέτοιας αρνητικής στάσης εκ μέρους του θα δώσει αφορμή και σε άλλες συμμετέχουσες χώρες να αποχωρήσουν, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι το Ισραήλ εργάζεται και πειραματίζεται με βάση ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Των δηλώσεων Μούσα είχαν προηγηθεί οι ανάλογες απειλές εκ μέρους του ηγέτη του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ. Ο Μεγκίντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Αλ Ιτιχάντ" του Αμπού Ντάμπι, τόνισε ότι τα αραβικά κράτη δεν πρόκειται να υπογράψουν την ανανέωση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, τον Απρίλη που πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα, εάν δεν έχει προηγηθεί η υπογραφή του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας τα αραβικά κράτη ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει, μέσω της στάσης του, κρίση στην περιοχή. Ο Πέρες υπογράμμισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναζητεί λύσεις συμβιβαστικές στο θέμα και μίλησε για μια μελλοντική προσχώρηση της χώρας του στη Συνθήκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ