Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια για τη Σερβία

Προβλέπεται αναστολή όλων των οικονομικών, εμπορικών και άλλου είδους κυρώσεων, στην περίπτωση που το Βελιγράδι προχωρήσει στην αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας

ΜΟΣΧΑ . -

Πρόσωπο - "κλειδί" στην επίλυση της κρίσης και του αδιεξόδου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ.

Αυτές τις δηλώσεις έκανε ο Κόζιρεφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τους προέδρους της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, λόρδο Οουεν και Τόρβαλντ Στόλτενμπεργκ. Η έκφραση της συγκεκριμένης εκτίμησης τώρα, πιθανότατα, δεν είναι τυχαία, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την άποψη του Κόζιρεφ, όμως, φαίνεται ότι ασπάζεται και η Ομάδα Επαφής, καθώς και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της. Καμία άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί στην τελευταία πρόταση της Ομάδας Επαφής, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπει την αναστολή όλων των οικονομικών, εμπορικών και άλλου είδους κυρώσεων σε βάρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, στην περίπτωση που το Βελιγράδι προχωρήσει στην αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας.

Η μόνη επίσημη αντίδραση διά στόματος του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, στην εφημερίδα "Πολίτικα", η οποία εκτιμά ότι μια αναγνώριση δε θα ωφελούσε σε τίποτε την ειρηνευτική διαδικασία, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπολίτευση, λοιπόν, πιστεύει ότι ο Μιλόσεβιτς έχει αποφασίσει να πράξει το "ποθούμενο", απλώς ψάχνει έναν καλό τρόπο παρουσίασης της απόφασης αυτής στο σερβικό λαό, ο οποίος θα βρίσκεται στο πνεύμα της επιτυχίας της σερβικής εξωτερικής πολιτικής.

Επίσημοι πολιτικοί κύκλοι στο Βελιγράδι, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αν και επανέλαβαν την πάγια θέση Μιλόσεβιτς, ότι η Νέα Γιουγκοσλαβία θα αναγνωρίσει τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μόνο εφόσον λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η αναγνώριση αν η διεθνής κοινότητα εγγυηθεί την εξασφάλιση στους Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας των δικαιωμάτων, που είχαν στην τέως Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ