Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Προτάσεις και απορρίψεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Το αισιόδοξο κλίμα της προχτεσινής συνάντησης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν ήρθε να διαλύσει η επόμενη ημέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, ομολόγησε ότι, κατά την προχτεσινή συνάντηση, πρότεινε στον Παλαιστίνιο ηγέτη να παραχωρήσει περιορισμένη αυτονομία στην πόλη Ζενίν της Δυτικής Οχθης. Συγκεκριμένα, ο Ράμπιν διευκρίνισε ότι πρότεινε στον Αραφάτ να αναλάβει η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή την οικονομική και δημοτική διαχείριση της πόλης αυτής, με την προϋποθέση, όμως, την ασφάλειά της να συνεχίσουν να ελέγχουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, παραδέχτηκε ότι - κατά τη γνώμη του - η παλαιστινιακή πλευρά δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση αυτή.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε και η επίσημη απάντηση της παλαιστινιακής πλευράς, η οποία επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση του Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε την πρόταση του Ράμπιν και τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι η καθυστέρηση της διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών και της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο Αραφάτ σχολίασε ειρωνικά την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι δήμαρχος και ότι, σε τελική ανάλυση, αν θέλει να διοικήσει τη Ζενίν, μπορεί να το κάνει και από τη Γάζα.

Το άλλο ρήγμα στην όμορφη ατμόσφαιρα της συνάντησης της Πέμπτης ήρθε να προστεθεί από τις απειλές του Ισραήλ να κλείσει τα γραφεία του Παλαιστινιακού Γραφείου Πληροφοριών και Πολιτισμού στη Ραμάλα, με την αιτιολογία ότι στην αρχική συμφωνία είχε καθοριστεί να μην υπάρχουν γραφεία παλαιστινιακών δημοσίων υπηρεσιών σε πόλεις εκτός των αυτόνομων εδαφών. Ο Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, σχολιάζοντας την πληροφορία αυτή, που μεταδόθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, είπε ότι η ενέργεια αυτή είναι πολύ επικίνδυνη και σημαίνει ότι το Ισραήλ θέλει να παρακάμψει τις ισχύουσες συμφωνίες.

Με μια έκκληση αποφάσισε να αντιδράσει στην έντονη αυτή κατάσταση ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις Ναμπίλ Σάαθ. Ο Σάαθ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Μπιορν Τόρε Γκόνταλ, κάλεσε τη Νορβηγία να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο - κλειδί, που είχε και παλιότερα αναλάβει, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην ΟΑΠ, ώστε να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να υπάρξουν εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ