Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προεδρικές διευκρινίσεις

ΚΕ+ΔΚΙΠ ΤΑΟΥΝ. -

"Τις δυνάμεις της αναρχίας και του χάους" μάχεται η νέα νοτιοαφρικανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επισήμανε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δε θα χειριστεί με επιείκεια το έγκλημα, τη διαφθορά, τις παράνομες ή αιφνίδιες απεργίες και τις ομάδες που πραγματοποιούν πολιτικές διαδηλώσεις διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με καταλήψεις κτιρίων, κλείσιμο οδικών αρτηριών ή την αιχμαλωσία ομήρων.

Ο Πρόεδρος Μαντέλα αποκήρυξε παράλληλα το ρατσισμό, αλλά και το "κυνήγι μαγισσών", δηλαδή την εκτόξευση κατηγοριών χωρίς αποδείξεις ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα.

"Ας καταστεί σαφές ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για ρατσιστικά ή άλλα εγκλήματα και ας μην πει κανείς ότι δεν προειδοποιήθηκαν", τόνισε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, επιχειρώντας, προφανώς, να καθησυχάσει εκείνα τα στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που θεωρούν πως η κυβέρνηση Μαντέλα δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικού δικαίου υπερβολική επιείκεια, ενόψει, μάλιστα, των κοινοβουλευτικών συζητήσεων σχετικά με την κατάργηση ή διατήρηση της θανατικής ποινής.

Στο μεταξύ, η γνωστή νοτιοαφρικανική εταιρία "Εξέκιουτιβ Αουτκαμς", που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως "πρακτορείο" μισθοφόρων στην Αγκόλα, ανακοίνωσε χτες ότι εξασφάλισε συμβόλαια με πέντε αφρικανικές χώρες, με την υποχρέωση να διαθέσει στις χώρες αυτές "στρατιωτικούς συμβούλους".

"Ορισμένες χώρες θέλουν βοήθεια στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και άλλες θέλουν από εμάς να εκπονήσουμε μελέτες για τις απειλές που αντιμετωπίζουν", υποστήριξε με περισσή άνεση ο πρόεδρος της εταιρίας Ιμπεν Μπάρλοου, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής. Ο Μπάρλοου αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κατά το παρελθόν η κυβέρνηση της Αγκόλας είχε καταβάλει στην εταιρία του 40.000.000 δολάρια για την παροχή βοήθειας στον πόλεμο με τους αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ. Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα των νέων πελατών του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ