ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δε βλέπει προβλήματα ο Κ. Καραμανλής...

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ

Associated Press

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ
Εκκλήσεις και φιλικές υποδείξεις προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει «ευρωπαϊκούς τρόπους συμπεριφοράς» απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός δε φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα ούτε από τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε από τη στάση της στο Κυπριακό. Το μόνο «αγκάθι» που διέκρινε προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ήταν η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, για το οποίο όμως η τουρκική κυβέρνηση επέμενε και χτες ότι δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων καλώντας την Τουρκία «να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και σκοπεύει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο». Στην προσπάθειά του να γίνει πιο σαφής τόνισε ότι «περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις, όπως έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανάμεσα στα άλλα την έγκαιρη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα από την τουρκική κυβέρνηση τώρα που έχει πάρει το «πράσινο φως για την ευρωπαϊκή της πορεία» να αποδείξει «βήμα προς βήμα ότι όντως προσαρμόζεται, αφομοιώνει και υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς όρους συμπεριφοράς, σε όλα τα επίπεδα». Αυτό, συμπλήρωσε, αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και, φυσικά, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο εξωτερικό, αποφεύγοντας όμως να θέσει το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «είναι θέμα προτεραιοτήτων της κυπριακής κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του Σχεδίου Ανάν στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις», αφήνοντας έτσι να διαφανεί η επιθυμία της κυβέρνησης για νέο γύρο συνομιλιών πάνω στο σχέδιο Ανάν.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί και υπάρχει αναμφίβολα μια καλή προσωπική σχέση», πράγμα που χαρακτήρισε υποβοηθητικό για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό, πρόσθεσε, «δε σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως σε θέματα όπως αυτό που μνημονεύσατε. Από την άλλη πλευρά, αυτός δεν είναι λόγος για να μην συζητούμε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μιας γειτονικής χώρας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, επανέλαβε ότι η υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας στα νέα μέλη της ΕΕ, δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ν. Ταν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, είπε: «Νομίζω πως όλοι γνωρίζετε τη θέση μας για το τι σημαίνει αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Στις 17 Δεκέμβρη, όταν δεσμευτήκαμε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η ΕΕ στο υψηλότατο επίπεδο μάς διαβεβαίωσε πως αυτή η υπογραφή δε σημαίνει αναγνώριση» ανέφερε.

ΚΥΠΡΟΣ
Διάλογος μέσω ΟΗΕ

Αυξανόμενη η απογοήτευση από την ένταξη στην ΕΕ

Πρόταση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Την ίδια ώρα, απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι αναφορικά με τα οφέλη της χώρας από την ένταξη στην ΕΕ. Μάλιστα, ήδη, ούτε ένα χρόνο μετά την εισδοχή της ελεύθερης νήσου στην ΕΕ, ένας στους τρεις Κυπρίους υποστηρίζει ότι η ένταξη έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, χτες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών διαβιβάστηκε πριν από ένα μήνα μέσω του αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη. Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατό, στη βάση του «σχεδίου Ανάν», για βιώσιμη, διζωνική λύση.

Στο εσωτερικό της χώρας, απαισιόδοξοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά το όφελος της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Μόνο τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (38%) υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί πολύ ή λίγο από την ένταξή της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Αντίθετα, ένας στους τρεις (33%) υποστηρίζει ότι η ένταξη έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο νησί.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξάγεται στη νήσο για ένατη συνεχή χρονιά. Οι κύριοι τομείς για τους οποίους οι Κύπριοι ανησυχούν από τη λειτουργία και διεύρυνση της ΕΕ, είναι κατά σειρά η εισροή αλλοδαπών εργατών, η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Εννέα στους δέκα Κύπριους (87%) ανησυχούν για την αύξηση στην εισροή αλλοδαπών εργατών και οκτώ στους δέκα (81%) για το βαθμό διάδοσης των ναρκωτικών και για την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το 77% της κοινής γνώμης ανησυχεί για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι γεωργοί. Ακολουθεί σε ένταση η ανησυχία για τη μεταφορά εργασιών σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής (70%). Πέντε στους δέκα, περίπου, ανησυχούν για την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος από το ευρώ (56%), για το ότι οι πλούσιες χώρες θα γίνουν πλουσιότερες, σε αντίθεση με τις φτωχές (55%), καθώς και για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας της κάθε χώρας (50%).

Για Τουρκία και Κυπριακό

Εξάλλου, στο φετινό «Κυπροβαρόμετρο» (2004), ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να δηλώσουν κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει ή όχι να υποστηρίξει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 60% διαφωνεί με την υποστήριξη από την Κύπρο της πορείας ένταξης της Τουρκίας, σε αντίθεση με το 35% των ερωτηθέντων που συμφωνεί. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 75%, δηλώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ως μέλος με περιορισμούς.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει ή όχι να ασκήσει «βέτο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Τρεις στους τέσσερις Κύπριους (74%) συμφωνεί με την άσκηση «βέτο», σε αντίθεση με το 15% που διαφωνεί.

Αισθητά απαισιόδοξη παρουσιάζεται φέτος η κοινή γνώμη όσον αφορά το κατά πόσο θα υπάρξει σύντομη λύση στο Κυπριακό. Μόνο ένας στους τέσσερις, περίπου, ερωτηθέντες (23%) παρουσιάζεται θετικός ως προς τη λύση, ενώ οι υπόλοιποι (68%) παρουσιάζονται απαισιόδοξοι.

Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δηλώνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως την πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού. Ενας στους τέσσερις Κύπριους ζητά εγγυήσεις ασφάλειας, καθώς και αποχώρηση όλων των εποίκων (26% και 25% αντίστοιχα). Επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών θεωρείται ως προϋπόθεση για λύση του κυπριακού προβλήματος από το 17% και το 11% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν εύκολη ή δύσκολη τη συμβίωση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, το 58% απάντησε πως πιστεύουν ότι η συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους θα είναι εύκολη. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι έφτανε το 52%, ενώ το 2002 το 45%. Το ποσοστό των ατόμων, που πιστεύει ότι η συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους θα είναι δύσκολη, παρέμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (40% και 42% αντίστοιχα).

ΣΑΜΟΣ
Ιδρύεται «Νεανική Δράση για την Ειρήνη»

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Νεολαίας Σάμου καλεί τους νέους του νησιού αύριο Σάββατο, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πρώην Εμπορική Σχολή Καρλοβασίου, στις 7 το απόγευμα, σε εκδήλωση για την ίδρυση «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» στη Σάμο.

«Καλούμε όλους τους νέους της Σάμου - τονίζει στην ανακοίνωσή της - τους νέους εργάτες, εργάτριες, υπαλλήλους, τους νέους αγρότες και αγρότισσες, τους φοιτητές και τους μαθητές να μπουν με ενθουσιασμό στη μάχη για την Ειρήνη. Να συνταχθούν μαζί μας, μέσα από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο της παγκόσμιας νεολαίας. Ολοι μαζί να παλέψουμε για ένα Ισχυρό - Αντιπολεμικό - Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης, ικανό να δώσει αποφασιστική απάντηση στη βαρβαρότητα της νέας τάξης και στον ευρωατλαντικό φασισμό του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ