ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μαύρο στα κόμματα που στηρίζουν τους εκμεταλλευτές μας

Σε συγκέντρωση στη Ν. Πεντέλη μίλησε χτες η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Μπορεί να μένουν περίπου 25 μέρες από τις ευρωεκλογές, αλλά είναι αρκετές για να σκεφτούμε ποιος είναι ο κερδισμένος από την πολιτική της ΕΕ, σε ποιον να δώσουμε την ψήφο μας και ποιους να μαυρίσουμε. Τα παραπάνω σημείωσε στη χτεσινή ομιλία της, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στην πλατεία της Ν. Πεντέλης, η υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καλώντας τον κόσμο, που άκουγε με ενδιαφέρον, να σκεφτεί ποιος πλουτίζει από την κοινή αγροτική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, τους συνεχείς πολέμους...

«Η μερική, προσωρινή δουλιά απλώνεται σαν τον ιστό της αράχνης. Χρειαζόμαστε πολλά λεφτά πια για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, ζούμε με το φόβο μην αρρωστήσουμε γιατί τα δημόσια νοσοκομεία καταντούν φτωχοκομεία και πάλι χρειάζονται πολλά λεφτά, το ευρώ δεν κυκλοφορεί στις τσέπες μας, αλλά στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας και μας προετοιμάζουν από πάνω για νέα λαίλαπα λιτότητας». Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που η Δ. Μανωλάκου κάλεσε να την καταδικάσουμε, να καταψηφίσουμε τους εκμεταλλευτές μας και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χέρι χέρι όλα αυτά τα χρόνια προωθούν αυτή την πολιτική στη χώρα μας, αλλά και στον ΣΥΝ, που από τη μια ψηφίζει πληθώρα αποφάσεων της βάσης και του οικοδομήματος της ΕΕ κι από την άλλη «διαμαρτύρεται» για τις συνέπειες των αποφάσεων που ψήφισε.

«Οταν πειθαρχεί κανείς στην ΕΕ, τότε ο αγώνας είναι μάταιος. Οταν υπακούει την ΕΕ είναι άοπλος να διεκδικήσει Παιδεία, Υγεία, Ειρήνη και οι λαοί θα ζήσουν χειρότερες μέρες, αν δε λυτρωθούν από τον ευρωμονόδρομο», τόνισε η Δ. Μανωλάκου και κάλεσε σε αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία, αγώνα για την Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τους κοινοτικούς φόρους, την πολιτική της ΕΕ για τον πολιτισμό και πολλά ακόμα θέματα που προσφέρουν ισχυρά επιχειρήματα που μπορούν να γίνουν κριτήριο για να επιλέξει ο λαός την ψήφο εκείνη της προοπτικής, για να δυναμώσουν οι αγώνες του και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ΕΕ «εγκυμονεί» πολεμικούς κινδύνους

Λένε οι υποστηρικτές της ΕΕ - το λένε και ενόψει των ευρωεκλογών - ότι η παρουσία και η δράση της Ενωμένης Ευρώπης συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στη γηραιά ήπειρο και, εν πάση περιπτώσει, στην αποφυγή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι στην ύπαρξη της ΕΕ οφείλεται, εν πολλοίς, το γεγονός ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το '90, η Ευρώπη πέρασε την πιο μακρόχρονη περίοδο απουσίας πολέμων στο έδαφός της.

Ομως, πράγματι, αυτό το «καλό» χρεώνεται στ' αφεντικά της ΕΕ; Οχι, βεβαίως. Η μακρόχρονη ειρηνική περίοδος στην Ευρώπη σχετίζεται:

  • Με την ισχυρή παρουσία του σοσιαλιστικού συστήματος, το οποίο έμπαινε εμπόδιο στα φιλοπολεμικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Ενα μεγάλο μέρος της Ευρώπης δεν το έλεγχε ο καπιταλισμός κι αν ήθελε να επιβληθεί θα έπρεπε να κάνει κατά μέτωπο επίθεση με στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει, ή, εν πάση περιπτώσει, δε θα το ρίσκαρε εύκολα.
  • Με το γεγονός ότι υπήρχαν ισχυρά κινήματα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σ' όλο τον κόσμο, που πάλευαν για την ειρήνη.
  • Με τη συγκάλυψη των αντιθέσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, ώστε να εμφανίζονται ενιαίες οι καπιταλιστικές χώρες στο κοινό μέτωπο κατά του σοσιαλιστικού συστήματος.

Τώρα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο έπακρο. Απελευθερώνονται κι εκδηλώνονται ανοιχτά, καθώς δεν έχουν απέναντί τους ένα ενιαίο, μονιασμένο και ισχυρό σοσιαλιστικό στρατόπεδο και τα κινήματα είναι αδύναμα. Κι επειδή η ζωή έχει δείξει ότι πόλεμοι ιμπεριαλιστικοί έχουν άμεση σχέση και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ότι σε 10 - 15 χρόνια δε θα έχουμε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή. Ο πολεμικός χαρακτήρας των αντιθέσεων φαίνεται στην περιφέρεια της ΕΕ. Ας δούμε, για παράδειγμα, πώς και γιατί προκλήθηκε ο πόλεμος στα Βαλκάνια. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία αποφάσισε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας - και προκειμένου να το πετύχει προκάλεσε τοπικές συγκρούσεις - για να βρει διέξοδο προς τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τότε οι Αμερικανοί, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έδειχναν ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, «μπούκαραν» και γίνεται ο πόλεμος. Αλλά και η Αφρική είναι πεδίο πολεμικών αντιπαραθέσεων. Οποιοι τοπικοί πόλεμοι γίνονται εκεί προκαλούνται από τις ΗΠΑ, το γαλλικό ιμπεριαλισμό, τους Βρετανούς, τους Ολλανδούς και άλλους, οι οποίοι - εφαρμόζοντας το «διαίρει και βασίλευε» - βάζουν και συγκρούονται οι διάφορες φυλές. Αύριο, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δε θα φτάσουν και σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Ομως, εκτός από το ΚΚΕ, κανένα από τ' άλλα κόμματα δεν τα λέει αυτά στον ελληνικό λαό. Δεν έχουν συμφέρον να τα πουν, γιατί τότε πρέπει να παραδεχτούν ότι ΕΕ σημαίνει πόλεμος κι όχι ειρήνη. Λένε, όμως, ότι μπορεί η ΕΕ να γίνει το αντίπαλο δέος στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Αλλά, ποιος θα παίξει αυτό το ρόλο; Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία; Ισα - ίσα, αυτές οι χώρες οξύνουν τον ανταγωνισμό. Η ΕΕ δε θέλει να βάλει φρένο στις ΗΠΑ κι αν το επιχειρήσει μπορεί να πάμε για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο - έτσι έγινε και ο Α' και ο Β' παγκόσμιος πόλεμος - και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί. Αλλά δεν το επιχειρεί καν και, αντιθέτως, όπως κι όπου μπορεί βοηθάει τις ΗΠΑ. Δεν ήταν εύκολο οι Αμερικανοί να κάνουν τον πόλεμο του Ιράκ και, προπάντων, στη Γιουγκοσλαβία, δίχως τη βοήθεια της ΕΕ. Υπήρξαν, βεβαίως, κάποιες λεκτικές αντιδράσεις για το Ιράκ, που είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωπαίοι φοβούνταν πως, εάν οι ΗΠΑ το πάρουν εξ ολοκλήρου, θα είναι πιο ισχυρές απέναντι στα συμφέροντα των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών. Ομως, δεν είναι αυτού του είδους οι αντιθέσεις που θα εμποδίσουν τους πολέμους.

Και, τέλος, πώς να γίνει το αντίπαλο δέος η ΕΕ, όταν έχει υιοθετήσει όλα τα δόγματα των ΗΠΑ, όπως την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, το προληπτικό χτύπημα, τη στρατιωτικοποίηση, τον εσωτερικό αυταρχισμό κ.ά.; Και θεωρητικά και νομοθετικά και πρακτικά η ΕΕ έχει την ίδια φιλοσοφία και λογική με τις ΗΠΑ...


Π. Ρ.

Αντίσταση και στην υποκουλτούρα

Με ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που οργάνωσαν οι Εκλογικές Επιτροπές Ηπειρωτών του ΚΚΕ (14/5/2004) στο εκλογικό Αθήνας του Κόμματος. Σε μια γεμάτη αίθουσα μίλησαν για τους στόχους του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ο Σωτ. Κολιούσης, ο Ν. Τσούνης και ο Χρ. Κανδηλιώτης. Κεντρικό θέμα στη συζήτηση αναδείχτηκε η εγκατάλειψη της Ηπείρου και οι προτάσεις για τη σωτηρία της.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε φαγοπότι και γλέντι στο πήραν θέση ο Βασίλης Τόλης με το κλαρίνο, ο Λάμπρος Χαλκιάς με το λαούτο, ο Βαγγέλης Κούρτης βιολί και ο Νίκος Κονής με το ντέφι. Ξεκίνησαν μ' ένα μοιρολόι που θύμιζε τα βογκητά από το κλαρίνο του μπάρμπα - Τάσου του Χαλκιά, που σε λίγο έγινε ηπειρώτικα γυρίσματα. Και μέχρι τα μεσάνυχτα ανέβαιναν «απάνου στα βουνά, ψηλά στη Σαμαρίνα»...

Στη Μεσσηνία ο Στρ. Κόρακας

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στη Μεσσηνία. Το πρόγραμμα για σήμερα Τετάρτη περιλαμβάνει:

  • Στις 7 π.μ., συνάντηση με τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμάτας.
  • Στις 11 π.μ., συνάντηση με συμβασιούχους καθηγητές του ΤΕΙ Καλαμάτας.
  • Στη 1 μ.μ., ομιλία στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
  • Στις 5.30 μ.μ., συνάντηση με σταφιδοπαραγωγούς αγρότες του Δήμου Αριστομένη.
  • Στις 8 μ.μ., πολιτική συγκέντρωση στη Μεσσήνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ