ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κραυγές και κάλπικα διλήμματα για αντιπερισπασμό

Στα κάλπικα διλήμματα και στην οξυμένη, λεκτικά, αλλά «κούφια», επί της ουσίας, αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις εκλογές. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Σύρο, «θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το χρέος... θα επιμείνουμε στις εθνικές μας θέσεις απέναντι στους δανειστές ... θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία», αντανακλούν ένα πλαίσιο διαχείρισης για το πέρασμα της αστικής τάξης σε ανάκαμψη κερδών.

Νωρίτερα χτες το απόγευμα ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είχε χαρακτηρίσει «τεχνική λεπτομέρεια», που «δεν είναι το βασικό πρόβλημα του φορολογικού συστήματος», την έκτακτη εισφορά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε ρόλο απολογητή της αστικής δημοκρατίας, σε σημείο που να κάνει λόγο για «μνημονιακή ανωμαλία», ισχυριζόμενος ότι «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας» και ότι «δε βρισκόμαστε σε κατάσταση ομαλότητας, που επιτρέπει στην κοινωνία να εκφράζεται δημοκρατικά και να δίνει το παρών στις αποφάσεις που την αφορούν»! Σηκώνει τον αντιδημοκρατικό κουρνιαχτό για να κρύψει τη διαχειριστική για το κεφάλαιο πολιτική του, καλλιεργώντας «αντιδημοκρατικό» φόβο στο λαό και αποπροσανατολισμό ως προς το γεγονός ότι η αστική δημοκρατία δε διαχωρίζεται απ' την εξουσία των μονοπωλίων, που καθορίζει το αντιλαϊκό, αυταρχικό περιεχόμενό της. Αυτή την εξουσία θέλει να διαχειριστεί.

Κατήγγειλε προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών ως τον «αυτουργό της πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα». Και φόρτωσε στο διά ταύτα την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στο «πολιτικό σύστημα της διαπλοκής», στο οποίο μάλιστα πρόσαψε και ότι «ρήμαξε κάθε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα».

Με τα καλούπια της παλιάς φθαρμένης πολιτικής

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αράδιασε ένα κάρο κάλπικα διλήμματα, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε το σημερινό δρόμο ή θα ορθώσουμε το ανάστημά μας για μια άλλη πολιτική (...) 'Η το παλιό και φθαρμένο του Σαμαρά και του Βενιζέλου ή το νέο και ριζοσπαστικό της αριστεράς. 'Η το καθεστώς των μνημονίων και των εντολών του Βερολίνου και της συντηρητικής ευρωπαϊκής ελίτ ή ανατροπή και η θαρραλέα πορεία προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Με την κα Μέρκελ ή με την αριστερά. Με τον Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ»...

Η άλλη πολιτική την οποία κομπάζει ως δήθεν «άφθαρτος και νέος» ότι θα εφαρμόσει, είναι απ' τα καλούπια της παλιάς και φθαρμένης αστικής εξουσίας στην οποία υποκλίνεται. Κι αν λεονταρίζει εναντίον της Μέρκελ και της «συντηρητικής ευρωπαϊκής ελίτ» είναι για να κρύψει τη στάση προσοχής που χτυπάει το κόμμα του απέναντι στην ΕΕ και σε όσα αυτή εκφράζει.

Το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή βρίσκεται από χτες το απόγευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο καθορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυροδοσία και όχι με λίστα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις που τροποποιούν συνολικά τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Συνοπτικά, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι οι ψηφοφόροι θα σταυροδοτήσουν έως 4 υποψήφιους. Ενώ το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με αλφαβητική σειρά.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Εισάγεται η ποσόστωση ανά φύλο και είναι υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα τρίτο των υποψηφίων. Ενώ προβλέπεται ότι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα πρέπει να παραιτηθούν πριν ανακηρυχθούν υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο.

Οσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, διατηρείται το υπάρχον και συγκεκριμένα οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αυξάνονται τα παράβολα συμμετοχής των ψηφοδελτίων, περιέχει κώλυμα για την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, βουλευτών, ενώ προβλέπει για τις δημοσκοπήσεις ότι επιτρέπονται μέχρι μία μέρα πριν τις εκλογές.

Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, ακόμα και πόσες φορές θα εμφανιστούν αυτοί στα ΜΜΕ κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο «στη βάση της αλληλεγγύης και συνοχής του κοινού ευρωπαϊκού οράματος», «στο ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο «με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο λόγο ότι το σύστημα είναι πλειοψηφικό. Διατηρεί το πλαφόν του 3%» και τόνισε ότι το θέμα είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επισήμανε ότι η αύξηση των παράβολων διευρύνει τα κωλύματα εκλογιμότητας, ενώ, για το απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας για βουλευτές, σημείωσε ότι μια τέτοια διάταξη είναι περιορισμός στη δράση των κομμάτων τα οποία αυτά θα πρέπει να επιλέγουν πώς κάθε φορά θα χρησιμοποιούν τα στελέχη τους. Τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με το να διενεργούνται δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», γιατί είναι παρέμβαση στη διαμόρφωση γνώμης και ειδικά σήμερα που το πολιτικό σύστημα έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της ρευστότητας. Οσο για τον σταυρό τόνισε ότι είναι ψευδεπίγραφοι οι ισχυρισμοί περί δημοκρατικότερου συστήματος «γιατί μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό» και δε φάνηκε κάτι τέτοιο. Σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο. «Το βασικό είναι να επιλέξεις κόμμα, να επιλέξεις αντίληψη, πολιτική στάση».

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», καθώς, όπως όλα δείχνουν, η συγκυβέρνηση θέλει να προωθήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη σημαντικού δημόσιου περιουσιακού στοιχείου το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.

Το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα «προικοδοτηθεί» με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που «προσεγγίζουν» - όπως αναφέρει το νομοσχέδιο - στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ και της πελατειακής βάσης της. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί προσωρινά ως θυγατρική της μητρικής εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στην κυριότητα της νέας εταιρείας περνούν οι μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, ΑΗΣ Αμύνταιο Ι&ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύη, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Οπως αναφέρει το νομοσχέδιο, «η δραστηριότητα της νέας εταιρείας εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως, ενδεικτικώς, στους κλάδους παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας», ενώ υπάρχουν ειδικές μέριμνες (άρθρο 9) για τη διαφύλαξη της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας και την εγγύηση των εσόδων της.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας» για ενίσχυση

Ευχαριστίες για την οικονομική συμβολή στην προσπάθειά της για άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης στην Ελλάδα απευθύνει η «Δημοκρατική Μέριμνα», που καλεί και πάλι τους φίλους της, ανθρώπους του μόχθου, για ενίσχυση ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, ΤΚ 10678, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

Συνεχίζεται η ένταση στο ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζεται, καταπώς φαίνεται, η ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, να καταψηφίσει την Κυριακή άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, και την οξεία αντίδραση του νυν προέδρου Ευ. Βενιζέλου.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Συλβάνα Ράπτη, χαρακτήρισαν τη στάση Παπανδρέου «ακατανόητη πράξη». Ταυτόχρονα, σε τεταμένο κλίμα συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (συμμετέχουν βουλευτές και στελέχη του κόμματος). Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρονται να άφησαν αιχμές κατά των Γ. Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη (επίσης δεν ψήφισε το επίμαχο άρθρο) λέγοντας ότι παίζουν προσωπικό παιχνίδι. Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν. Οι Θάνος Μωραΐτης και Κώστας Τριαντάφυλλος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν το κόμμα και την παράταξη».

Ο ίδιος ο Παπανδρέου, πάντως, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν αποχωρεί απ' το ΠΑΣΟΚ, δεν παίζει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Ζόρια επιχειρηματιών από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τα κέρδη τους και όχι ο λαός είναι η έγνοια τους

Δείγματα των ενδοαστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται στο ουκρανικό ζήτημα, δόθηκαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών «για τις επιπτώσεις της κρίσης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία».

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι υπουργείων και παραγωγικοί φορείς, που (όπως ανακοινώθηκε) «εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία». Εκτιμήθηκε ότι η κρίση θα επηρεάσει τις διμερείς οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω διολίσθησης του ρουβλιού, περιορισμού των ελληνικών εξαγωγών, μείωσης των εξαγωγών οπωροκηπευτικών και σοβαρών επιπτώσεων στον τουρισμό:

«Στον τομέα των μεταφορών, λόγω της κρίσης, οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (από τρεισήμισι σε πεντέμισι ημέρες), δυσκολεύοντας τη γρήγορη μετακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων και αυξάνοντας το σχετικό κόστος. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, αναλογία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση κυρώσεων (...) Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας - λαβρακίου (...) Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ελληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών μας».

Τέλος, εκτιμάται ότι ο τουρισμός από Ρωσία προς Χαλκιδική θα παρουσιάσει μείωση 15%, η μείωση συνολικά για την Ελλάδα θα είναι 10%-30%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ