ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προς νέο εξωτερικό δανεισμό ύψους 2 δισ. δολαρίων

Στις αγορές του εξωτερικού, ετοιμάζεται να προσφύγει το δημόσιο για τη σύναψη δανείου - μαμούθ ύψους 2 περίπου δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου. Η απόφαση αυτή, πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη σύσκεψη αυτή, εκτιμήθηκε ότι το δημόσιο θα χρειαστεί το Σεπτέμβρη, για να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες, ποσό ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Ενα μέρος, των δανειακών αναγκών του δημοσίου (περίπου 1,4 τρισ. δραχμές) για το Σεπτέμβρη θα καλυφθεί με εσωτερικό δανεισμό - κυρίως έκδοση νέας σειράς κρατικών ομολόγων και έντοκων γραμματίων - και τα υπόλοιπα περίπου 600 δισ. δραχμές με δάνεια σε συνάλλαγμα από το εξωτερικό.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει στη σύναψη δανείων από το εξωτερικό, δεν είναι άσχετη και με τις πιέσεις που ασκούνται από τους τραπεζίτες και όχι μόνο για άνοδο των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους, γεγονός που εκφράστηκε και στις τελευταίες δημοπρασίες έντοκων γραμματίων όπου εκδηλώθηκε μικρό ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει συνάψει το 1997 από το εξωτερικό δάνεια ύψους 2 περίπου δισ. δολαρίων, δηλαδή το 50% των δανείων που έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν φέτος από το εξωτερικό. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε ν' αυξήσει από 5 σε 10 δισ. δολάρια το ύψος του προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ευρωομολόγων (ΕΜΤΝ).

ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Και ξανά προς τη ... δόξα τραβούν

Προσωρινή αποδεικνύεται ότι ήταν η κάμψη των κερδών των τραπεζών το 1996 (όλες μαζί εμφάνισαν καθαρά κέρδη 102 δισ. δραχμών σύμφωνα με στοιχεία της ICAP), καθώς στο φετινό εξάμηνο μόνο 11 τράπεζες κέρδισαν πάνω από 140 δισ. δραχμές

Προσωρινή ήταν η μείωση των καθαρών κερδών, που εμφάνισαν για το 1996 με τους ισολογισμούς τους οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, αρκεί να συγκρίνει κανείς τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ICAP, για τα κέρδη των τραπεζών ολόκληρο το 1996, με τα κέρδη που εμφάνισαν μόλις 11 τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 1997. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ICAP προκύπτει ότι σε σύνολο 25 εμπορικών τραπεζών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 102,1 δισ. δρχ. την περασμένη χρονιά, έναντι 167,3 δισ. δρχ. το 1995, παρουσιάζοντας μείωση κατά 39%. Ομως, 11 μόνο τράπεζες, που δημοσίευσαν στοιχεία για την κερδοφορία τους στο πρώτο εξάμηνο του 1997, εμφανίζουν καθαρά κέρδη ύψους πάνω από 140 δισ. δραχμές. Δηλαδή, στο φετινό εξάμηνο οι 11 τράπεζες κέρδισαν πολύ περισσότερα από όσα είχαν κερδίσει στους 12 μήνες του 1996 όλες μαζί οι 25 εμπορικές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.

Το καθαρό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τη σημαντική μείωση των κερδών των μεγάλων κρατικών τραπεζών (Εθνική, Εμπορική, Ιονική), η οποία όμως ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της τεχνητή. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες κρατικές τράπεζες, για να "καθαρίσουν" το βεβαρημένο, με παλαιότερες χορηγήσεις θαλασσοδανείων, χαρτοφυλάκιό τους, προέβησαν σε προβλέψεις και διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, μειώνοντας ισόποσα τα κέρδη τους. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κερδών παρουσίασαν το 1996 - και για μια ακόμα χρονιά - οι δυο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Εργασίας 19,8% και Αλφα Πίστεως 18,9%). Πάντως, από τις 25 τράπεζες, 20 εμφάνισαν κέρδη, 3 μόνο παρουσίασαν ζημιές - και αυτές με τη δικιά τους ιστορία η καθεμιά: Κρήτης, ΕΤΒΑ και Αθηνών - ενώ δυο εμφάνισαν μηδενικά κέρδη (Εθνική και Μακεδονίας - Θράκης), εξαιτίας της παραπάνω "λογιστικής τακτοποίησης".

Ενδεικτική των διαφορών μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, που για τις ιδιωτικές ανήλθε σε πολύ υψηλότερα ποσοστά (Αλφα Πίστεως 46,7% και Εργασίας 67,2%), από τα αντίστοιχα των κρατικών. Εξαίρεση εδώ αποτελούν η Κτηματική και η Στεγαστική Τράπεζα (ανήκουν και οι δυο στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας) που εμφάνισαν αποδοτικότητα 54,4% και 52,3% αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα κέρδη ανά απασχολούμενο είχε πέρσι η Κτηματική Τράπεζα με 25 εκατομ. δρχ., ακολουθούμενη από την Τράπεζα Εργασίας (18,8 εκατομ. δρχ. ) και την Αλφα Πίστεως (14,5 εκατομ. δρχ.).

Σχετικά με τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την "πρωτιά" με βάση ποσοστιαία, τουλάχιστο, κριτήρια, διατήρησε για μια ακόμα χρονιά η Citibank. Τέλος, το σύνολο των απασχολούμενων στον τομέα των τραπεζών, κρατικών και ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων, σύμφωνα με μέτρηση της ICAP ανέρχονταν πέρσι σε 54.719 άτομα, έναντι 53.460 το 1995 (αύξηση 2,4%).

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΝ: Μείωση του δωδεκάμηνου ρυθμού αύξησης των καταθέσεων και αντίστοιχη περίπου άνοδος του ρυθμού αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας σημειώθηκε τον Ιούνη, γεγονός που μεταφράζεται σε "τράβηγμα" τραπεζικών καταθέσεων και διοχέτευσή τους στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 (νομισματική κυκλοφορία, τραπεζικές καταθέσεις και ρέπος) συνέχισε να κινείται τον Ιούνη με υψηλούς ρυθμούς (15,4%), εκτός, δηλαδή, των στόχων του φετινού νομισματικού προγράμματος (6%-9%), που σημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται. Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης ρευστότητας της οικονομίας Μ4, που περιλαμβάνει το Μ3 και τις αγορές εντόκων γραμματίων από ιδιώτες, σημείωσε νέα πτώση του ρυθμού ανόδου (8%) και τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε εντός των στόχων της νομισματικής πολιτικής (8%-11%). Η σημαντική απόκλιση μεταξύ των ρυθμών αύξησης που ακολουθούν οι δυο βασικότεροι δείκτες μέτρησης των νομισματικών μεγεθών, το Μ3 και το Μ4, αποδίδονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην υποκατάσταση των εντόκων γραμματίων από τους νεοεισαχθέντες από το υπουργείο Οικονομικών κρατικούς τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες αυτούς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) νέα μελέτη με θέμα "Η Ελληνική Αγορά Πληροφορικής", η οποία εκδόθηκε από την Ηώ Σεγούρα. Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι ο κλάδος της πληροφορικής είναι σχετικά νέος και δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δαπάνη για πληροφορική στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλή εάν τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη μέση δαπάνη στη Δυτική Ευρώπη. Το 1996, η κατά κεφαλή δαπάνη για πληροφορική στη χώρα μας ήταν μόνο 53 ECU, έναντι 389 ECU στη Δ. Ευρώπη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μικρή άνοδος του επιπέδου των τιμών και σημαντική μείωση του όγκου των συναλλαγών σημειώθηκε τον Ιούλη στο Χρηματιστήριο, αντανακλώντας την ανάπαυλα των θερινών διακοπών. Ο γενικός δείκτης τιμών της Ιονικής Τράπεζας - και όχι ο επίσημος του Χρηματιστηρίου - έκλεισε χτες στις 2.255 μονάδες έναντι 2.168 μονάδων στο τέλος του Ιούνη παρουσιάζοντας σε μηνιαία βάση ελαφρά άνοδο κατά 4%, ενώ ο συνολικός τζίρος ανήλθε τον εξεταζόμενο μήνα σε 278 δισ. δρχ. έναντι 1,1 τρισ. δρχ. τον Ιούνη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με αύξηση πωλήσεων κατά 10,5% και των κερδών κατά 8% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 1996 για την εταιρία παραγωγής έντυπου υλικού "Inform Λύκος" σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Ειδικότερα οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 2,94 δισ. δρχ. σε 3,25 δισ. δρχ., ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 568 εκατ. δρχ. σε 615 εκατ. δρχ.

Νέο βήμα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων έργων

Υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και εταιριών συμβούλων, που θα ελέγχουν την ποιότητα των δημόσιων έργων

Σε νέο βήμα ιδιωτικοποίησης του συστήματος μελέτης - ανάθεσης - παραγωγής των δημοσίων έργων προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ανάθεση σε όμιλο ιδιωτικών εταιρίων - "Σύμβουλο" τον ονομάζουν - της μελέτης και εγκατάστασης Συστήματος Διασφάλισης και Ελέγχου της Ποιότητας στα Δημόσια Εργα.

Οπως, μάλιστα, προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η νέα αυτή ανάθεση έγινε σε βάρος των δραστηριοτήτων του δημοσίου και συγκεκριμένα σε βάρος της Γενικής Διεύθυνσης Ποιότητας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της οποίας επανεξετάζονται...

Ο δε "Σύμβουλος" που επιλέγηκε - σύμφωνα με την ανακοίνωση - μετά από διεθνή διαγωνισμό, απαρτίζεται από τις συνεργαζόμενες εταιρίες TUV BAYERN - PLANET AE - NAMA AE και EU - UC. Από τις τέσσερις αυτές εταιρίες, η PLANET είναι γνωστή για τις επιδόσεις της, σαν "σύμβουλος" δημοσίων έργων, καθώς έχει αναλάβει το μεγαλύτερο περιφερειακό πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΚΠΣ, το τομεακό πρόγραμμα βιομηχανίας ύψους 1 τρισ. δραχμών, ενώ συμμετέχει και όμιλο ιδιωτικών εταιριών που έχουν αναλάβει την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ