Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΝ: Μείωση του δωδεκάμηνου ρυθμού αύξησης των καταθέσεων και αντίστοιχη περίπου άνοδος του ρυθμού αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας σημειώθηκε τον Ιούνη, γεγονός που μεταφράζεται σε "τράβηγμα" τραπεζικών καταθέσεων και διοχέτευσή τους στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 (νομισματική κυκλοφορία, τραπεζικές καταθέσεις και ρέπος) συνέχισε να κινείται τον Ιούνη με υψηλούς ρυθμούς (15,4%), εκτός, δηλαδή, των στόχων του φετινού νομισματικού προγράμματος (6%-9%), που σημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται. Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης ρευστότητας της οικονομίας Μ4, που περιλαμβάνει το Μ3 και τις αγορές εντόκων γραμματίων από ιδιώτες, σημείωσε νέα πτώση του ρυθμού ανόδου (8%) και τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε εντός των στόχων της νομισματικής πολιτικής (8%-11%). Η σημαντική απόκλιση μεταξύ των ρυθμών αύξησης που ακολουθούν οι δυο βασικότεροι δείκτες μέτρησης των νομισματικών μεγεθών, το Μ3 και το Μ4, αποδίδονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην υποκατάσταση των εντόκων γραμματίων από τους νεοεισαχθέντες από το υπουργείο Οικονομικών κρατικούς τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες αυτούς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) νέα μελέτη με θέμα "Η Ελληνική Αγορά Πληροφορικής", η οποία εκδόθηκε από την Ηώ Σεγούρα. Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι ο κλάδος της πληροφορικής είναι σχετικά νέος και δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δαπάνη για πληροφορική στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλή εάν τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη μέση δαπάνη στη Δυτική Ευρώπη. Το 1996, η κατά κεφαλή δαπάνη για πληροφορική στη χώρα μας ήταν μόνο 53 ECU, έναντι 389 ECU στη Δ. Ευρώπη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μικρή άνοδος του επιπέδου των τιμών και σημαντική μείωση του όγκου των συναλλαγών σημειώθηκε τον Ιούλη στο Χρηματιστήριο, αντανακλώντας την ανάπαυλα των θερινών διακοπών. Ο γενικός δείκτης τιμών της Ιονικής Τράπεζας - και όχι ο επίσημος του Χρηματιστηρίου - έκλεισε χτες στις 2.255 μονάδες έναντι 2.168 μονάδων στο τέλος του Ιούνη παρουσιάζοντας σε μηνιαία βάση ελαφρά άνοδο κατά 4%, ενώ ο συνολικός τζίρος ανήλθε τον εξεταζόμενο μήνα σε 278 δισ. δρχ. έναντι 1,1 τρισ. δρχ. τον Ιούνη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με αύξηση πωλήσεων κατά 10,5% και των κερδών κατά 8% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 1996 για την εταιρία παραγωγής έντυπου υλικού "Inform Λύκος" σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Ειδικότερα οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 2,94 δισ. δρχ. σε 3,25 δισ. δρχ., ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 568 εκατ. δρχ. σε 615 εκατ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ