ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η «ανταγωνιστικότητα» όχημα σαρωτικών ανατροπών

Χρήμα και φτηνούς εργάτες για «πράσινες μπίζνες» έταξε χτες στο κεφάλαιο ο Γ. Παπανδρέου

Την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων έθεσε ως προϋπόθεση χτες ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και την «αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο «Για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», σε απόλυτη σύμπλευση με τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση μέτρων που θα καταστήσουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη και θα ανοίξουν νέα «πράσινα» πεδία για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με το αποπροσανατολιστικό σύνθημα ότι «πρέπει να τελειώσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στον παρασιτισμό του Δημοσίου και την αδιαφάνεια», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισοπεδώνει τους μισθούς και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και την ίδια ώρα προσφέρει ζεστό χρήμα και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κρίση και ο παρασιτισμός του συστήματος, που υπηρετεί η κυβέρνηση, πηγάζουν ακριβώς από τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που δημιουργεί η δίψα των μονοπωλίων για μεγαλύτερα κέρδη.

Με «βιτρίνα» το νέο μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και την «ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας», ο πρωθυπουργός διαφήμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα εξασφαλίσουν στην πλουτοκρατία απρόσκοπτη κερδοφορία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία, με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη (...) κινητοποιώντας επενδύσεις για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Φανερώνοντας ότι όλα τα μέτρα παίρνονται στο όνομα της ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, σημείωσε: «Βιώνουμε πραγματικά με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη για αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ότι η μείωση των μισθών, η διάλυση του Ασφαλιστικού και τα άλλα μέτρα αποτελούν τις βασικές πηγές για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου. «Η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τη Μεσόγειο πολύ ελκυστική για επένδυση». Σ' αυτό πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι το κράτος θα χορηγήσει νέα προνόμια που θα δίνουν «κίνητρα στα πράσινα προϊόντα, στην πράσινη ενέργεια, την ανάπτυξη της έρευνας (...) που θα προσελκύσει επιχειρήσεις και επενδύσεις».

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ενδιαφέρον» για το κλίμα και στο βάθος Αιγαίο

Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν δηλώσεις για τη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων που θα αποτελέσουν το «χαλί» των επερχόμενων διευθετήσεων

«Πρέπει να δούμε με άλλο μάτι παλιά προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό ανάμεσα στις δυο χώρες», ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Με «όχημα» την «κλιματική αλλαγή» στη Μεσόγειο και «χαλί» την επιχειρηματική σύμπραξη ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους κεφαλαιοκράτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γενικότερες διευθετήσεις στο Αιγαίο, με στόχο την παραπέρα διείσδυση της ελληνικής πλουτοκρατίας στις αγορές των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, να μπουν σε νέες βάσεις οι διαπραγματεύσεις για τα «παλιά προβλήματα στο Αιγαίο», έγινε μετά από μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων στις δυο χώρες.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη φροντίσει να ανοίξει το δρόμο, εκθειάζοντας την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα «κλιματικής αλλαγής» στη Μεσόγειο, προκειμένου - όπως είπε - να αναδειχθεί η περιοχή «σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού με υψηλές προδιαγραφές».

Ενισχύοντας τους γενικότερους σχεδιασμούς, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας πήραμε αυτή την κοινή πρωτοβουλία, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες, αλλά και κάθε εμπλεκόμενο κοινωνικό φορέα από τις χώρες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Στόχος μας, μαζί με πολλές άλλες χώρες, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας, είναι να εξασφαλίσουμε συνθήκες ενεργειακής και κλιματολογικής ασφάλειας, παραμένοντας οι Κυβερνήσεις μας πιστές στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Λίβανο θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία. Ανέφερε επίσης ότι συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μήνα θα παρουσιάσει τους άξονες της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, όπου θα γίνει η Διάσκεψη Κορυφής για την «Ενωση της Μεσογείου». Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντηρεί το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση

Μεγάλο βάθος φαίνεται πως έχει η συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, που εντάθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, με την πρόταση που κατέθεσε για άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο (διεθνής χώρος αλλά και ελληνικά νησιά) των τουρκικών και των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χτες ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οπως υποστήριξε, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε, πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών επιτελείων του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ του επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τις πολεμικές αεροπορίες».

Ο Τούρκος επιτελάρχης ανέφερε στον Ελληνα ομόλογό του ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα» και του πρότεινε «να αφαιρέσουμε τα όπλα αυτά και να μειώσουμε το βαθμό απειλής». Η απάντηση που έλαβε από τον Ελληνα ομόλογό του, σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο στρατηγό, είναι ότι «θα το σκεφτεί».

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η συζήτηση για άοπλες πτήσεις αφορά ένα χώρο διάσπαρτο από τμήματα της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή τα νησιά. Κατά συνέπεια, άοπλες πτήσεις θα σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας ενός τμήματος της χώρας. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά, αυτό που διεκδικεί είναι η δυνατότητα τα δικά της μαχητικά, έστω και μη οπλισμένα, να πραγματοποιούν πτήσεις και ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και συνεπώς δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, αλλά μονομερής αφοπλισμός.

«Δεν αποσκοπούμε - είπε ο Τούρκος στρατηγός, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" - στην πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο, αλλά στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας» και πρόσθεσε ότι «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις, πετούν δίχως οπλισμό» και «οπλισμένα πετούν μόνο λίγα αεροσκάφη που συνοδεύουν».

Σημείωσε ακόμα πως «πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο επίπεδο η πολεμική ετοιμότητα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας» και «εμείς κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ώρες πτήσεις. Πέραν τούτου, φυσικά και θα πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπαιδευτικές πτήσεις και πάνω από τη θάλασσα».

ΚΚΕ
Να γίνουν τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία

Σε σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τον παρασιτισμό και την «πράσινη ανάπτυξη», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο παρασιτισμός και η κρίση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και νόμιμης ληστείας που υποβάλλουν το λαό οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τους οποίους υπηρετεί η κυβέρνηση με τα άγρια μέτρα. Βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυτοί γίνουν λαϊκή, κοινωνική περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ