Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συντηρεί το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση

Μεγάλο βάθος φαίνεται πως έχει η συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, που εντάθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, με την πρόταση που κατέθεσε για άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο (διεθνής χώρος αλλά και ελληνικά νησιά) των τουρκικών και των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χτες ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οπως υποστήριξε, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε, πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών επιτελείων του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ του επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τις πολεμικές αεροπορίες».

Ο Τούρκος επιτελάρχης ανέφερε στον Ελληνα ομόλογό του ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα» και του πρότεινε «να αφαιρέσουμε τα όπλα αυτά και να μειώσουμε το βαθμό απειλής». Η απάντηση που έλαβε από τον Ελληνα ομόλογό του, σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο στρατηγό, είναι ότι «θα το σκεφτεί».

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η συζήτηση για άοπλες πτήσεις αφορά ένα χώρο διάσπαρτο από τμήματα της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή τα νησιά. Κατά συνέπεια, άοπλες πτήσεις θα σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας ενός τμήματος της χώρας. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά, αυτό που διεκδικεί είναι η δυνατότητα τα δικά της μαχητικά, έστω και μη οπλισμένα, να πραγματοποιούν πτήσεις και ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και συνεπώς δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, αλλά μονομερής αφοπλισμός.

«Δεν αποσκοπούμε - είπε ο Τούρκος στρατηγός, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" - στην πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο, αλλά στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας» και πρόσθεσε ότι «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις, πετούν δίχως οπλισμό» και «οπλισμένα πετούν μόνο λίγα αεροσκάφη που συνοδεύουν».

Σημείωσε ακόμα πως «πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο επίπεδο η πολεμική ετοιμότητα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας» και «εμείς κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ώρες πτήσεις. Πέραν τούτου, φυσικά και θα πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπαιδευτικές πτήσεις και πάνω από τη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ