Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο

Εντάσεις προκαλεί η προσπάθεια Σαμαρά να προσαρμόσει το κόμμα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε συνθήκες κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας

«Κινούμενη άμμο» θυμίζει το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ, καθώς η επίπλαστη ανανέωση στη «φυσιογνωμία» και η οργανωτική ανασυγκρότηση με στόχο τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού, που προωθεί ο Αντ. Σαμαράς, συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Οπως και να 'χει, κάθε προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» ή «ανανέωσης» υπηρετεί την προσαρμογή του κόμματος στις σύνθετες συνθήκες που δημιουργεί η κλιμακούμενη αμφισβήτηση του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο να συνεχίσει η ΝΔ με αποτελεσματικότητα να υπηρετεί την ίδια αντιδραστική φιλομονοπωλιακή στρατηγική σε βάρος του λαού.

Στο εσωκομματικό επίκεντρο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των βουλευτών που προανήγγειλε ο πρόεδρος τη ΝΔ. Επιπλέον, η φανερή προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να κρατά ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Κ. Καραμανλή έχει προκαλέσει μια νέα εστία τριβών στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες εσωκομματικές αντιθέσεις, που κάθε άλλο παρά εκτονώθηκαν μετά τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι «ρήγματα» έχουν εμφανιστεί στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποστάσεις που τηρεί ο Δ. Αβραμόπουλος από την τακτική που έχει χαράξει ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε συνέντευξή του στο δελτίο του «Αλτερ» ο Δ. Αβραμόπουλος, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία του με το «όχι» του Αντ. Σαμαρά στο μνημόνιο με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ).

«Ακόμα και εάν σκεφτόμουν διαφορετικά σημασία έχει τι έκανα στο τέλος», ήταν η διπλωματική απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά. Καταλόγισε στην Ντ. Μπακογιάννη «σχέδιο εξόδου» από τη ΝΔ με την πρώτη σοβαρή αφορμή, αλλά επισήμανε ότι η διαγραφή της πρώην υπουργού τον λύπησε και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιστροφής της στη ΝΔ στο απώτερο μέλλον.

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις επισήμανε ότι «η ΝΔ περνάει το καθαρτήριό της», προβλέποντας ωστόσο ότι μετά το συνέδριο του Ιούνη θα έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς καινούριο κόμμα.

Παρόντα και τα εκδοτικά συμφέροντα

«Παρόντα» στις διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ είναι βέβαια τα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, που καθορίζουν συχνά τη φορά και την έκβαση των εσωκομματικών εξελίξεων. Κυρίαρχες πάντως είναι οι πιέσεις για να βάλει η ΝΔ πιο γερές πλάτες για τη στήριξη των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και των νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», που επικρίνει την ηγεσία της ΝΔ επειδή «απορρίπτει ακόμη και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και καλλιεργεί οξύτητα και πόλωση», καλώντας την να επιδείξει μια ωριμότερη στάση. «Η ανεξέλεγκτη πόλωση στην υπόθεση του "Καλλικράτη" και η διαφαινόμενη απόρριψη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επί της αρχής δεν συνάδουν με τις περιστάσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας στη Ρηγίλλης να αναλογιστεί ότι η χώρα διανύει «τη δυσκολότερη καμπή της μεταπολίτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ