ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ - «ΥΠΕΡΤΕΙΡΕΣΙΑ» - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
«Οδοστρωτήρας» για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ με το οποίο συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, δηλαδή πρώην ΔΕΚΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αστικές συγκοινωνίες, τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές και πρώτα και κύρια του ΟΑΣΑ, φέρνοντας εργολαβικούς.

Το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνει επίσης τις προϋποθέσεις για έναν νέο «υπερ-Τειρεσία» και γενικευμένο «φακέλωμα» χρεών, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφυκτικής παρακολούθησης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων που οφείλουν σε τράπεζες και εφορία για τη συναλλακτική τους συμπεριφορά και το μπλοκάρισμα κάθε αγοράς με δυνατότητα πίστωσης.

Παραδίδει και άλλους από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει, όπως της ΠΥΡΚΑΛ, ακόμα και σε νησιά, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών ομίλων και των αρπακτικών των «πράσινων» μπίζνες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται τροπολογία που αφορά ορισμένα από τα ψίχουλα προς τους εργαζόμενους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, μέτρα που τα παίρνει πολλαπλά «από την άλλη τσέπη», ενώ αποτελούν στην πραγματικότητα νέα στήριξη προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, όμως στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου (στήριξη των ομίλων, «πράσινη μετάβαση», Ταμείο Ανάκαμψης, Ενέργεια κ.ά.) έδειξαν ότι μοιράζονται το «κοινό πρόγραμμα» με τη ΝΔ.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν φύλλο και φτερό τα άρθρα του νομοσχεδίου, έδειξαν στον λαό τη στρατηγική σύγκλιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των δορυφόρων τους που επιβεβαιώνει ότι ο καβγάς τους είναι για το ποιος θα οδηγεί τον οδοστρωτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που σφαγιάζει λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέδειξαν ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι ο λαός να κλιμακώσει την πάλη του, με πανελλαδικό συντονισμό, οικοδομώντας τη λαϊκή συμμαχία και σε συμπόρευση με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες. Ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Παραπέρα ιδιωτικοποίηση αστικών συγκοινωνιών και ΔΕΚΟ, νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων

Eurokinissi

Από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, των γνωστών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, Διεθνής Αερολιμένας, ΔΕΘ κ.ά.) που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου, που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει όρθια, των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις αστικές συγκοινωνίες, συνεχίζοντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη σε αυτές των ιδιωτών, δίνει επιπλέον 25% του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ.

Δίνει το δικαίωμα στους διευθυντές των ΔΕΚΟ για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και ένα σωρό μπόνους. Ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται προσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με διευθυντικό δικαίωμα μέσω συνέντευξης και περιορισμό του ΑΣΕΠ. Δίνει το δικαίωμα στην πρόσληψη μέσω δουλεμπορικών γραφείων με σύμβαση δανεισμού εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, επιτρέπει τη μεταφορά εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών που εντάσσονται στο υπερταμείο κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι τα μέτρα που προωθεί είναι προσαρμοσμένα «στα σύγχρονα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ» για την «αποδοτική λειτουργία και διαχείριση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου». Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό αναφέρθηκε από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Χρ. Παππά, ήταν το ποσοστό που δίνεται στους ιδιώτες, λέγοντας για παράδειγμα πως «η δική σας δέσμευση ήταν ιδιωτικοποίηση του 61% της ΕΥΔΑΠ. Ενώ στη δική μας θητεία, στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει αποκλειστικό στόχο τις πωλήσεις, έμεινε μόνο το 11%» της ΕΥΔΑΠ. Ενώ πρότεινε την «"αποϊδιωτικοποίηση" στον τομέα της Ενέργειας» και δημόσια ΔΕΗ ως υποτιθέμενη «κοινωνική πολιτική», την ίδια ώρα που αυτή θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μέσα στην «απελευθερωμένη» αγορά.

Η κατάλληλη απάντηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι «η προσαρμογή της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, των οργανισμών της, των ΔΕΚΟ, στις επενδυτικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη κερδοφορία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Να λειτουργούν δηλαδή οι ΔΕΚΟ με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να υιοθετούν στη βάση της υποχρεωτικότητας τη "λογική" κόστους - κερδοφορίας κ.ο.κ.».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί δημόσιας ΔΕΗ, τόνισε πως «είναι ανέκδοτο ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Η ΔΕΗ ήταν δημόσια και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και όμως υπήρχε ενεργειακή φτώχεια και τη δεκαετία του 2000 και τη δεκαετία του 2010 πάνω από 30%». Εκανε σαφές ότι «σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, "πράσινης" μετάβασης και λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που τα επέβαλε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στο ρεύμα».

Οσο για τις «επανακρατικοποιήσεις» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων που επανακρατικοποιούνται στις χώρες της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας είναι επιχειρήσεις καταχρεωμένες με κίνδυνο να κλείσουν. «Ετσι, έρχονται οι κυβερνήσεις, τις μετατρέπουν σε δημόσιες, για να κοινωνικοποιήσουν τα χρέη και να τις ξαναδώσουν σε ιδιώτες. Τα κέρδη ανήκουν στους επιχειρηματίες, τα χρέη των επιχειρήσεων τα φορτώνονται οι λαοί. Πολύ έξυπνο αυτό και πολύ προοδευτικό, ως αντίληψη!» τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέδειξε πως όλα τα αστικά κόμματα συνέβαλαν στις ιδιωτικοποιήσεις, μιλώντας για ένα «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι φθηνή εργατική δύναμη, ελαστικές μορφές εργασίας και ακριβές τιμές, ένα περιβάλλον δηλαδή εχθρικό για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Στήριξη των τραπεζών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών

Εναν νέο υπερ-Τειρεσία, έναν νέο μηχανισμό ασφυκτικής παρακολούθησης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν χρέη στην εφορία και τους δημόσιους οργανισμούς, προωθεί η κυβέρνηση με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Προβλέπει ότι θα «σκανάρονται» όλα τα οικονομικά δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμα και τους φορείς Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς και να μπλοκάρει τη δυνατότητα αγοράς με πίστωση.

Για το αποτελεσματικότερο γενικευμένο φακέλωμα δημιουργείται το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, το πρώτο σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εντάσσεται στον 4ο Πυλώνα του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», του περιβόητου υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την «πολιτική και πρακτική που έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ», στη συνέχεια δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα σημείωσε πως το θέμα είναι «να επιτυγχάνεται δανειοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους, επιταχύνεται η υλοποίηση των επενδυτικών έργων».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα σημεία, με την βουλευτή του Εφη Αχτσιόγλου να διαμαρτύρεται ότι «το μητρώο των δεδομένων που θα διακρατείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε κάποια δημόσια αρχή, δεν είναι δείγμα πρόνοιας για τον πολίτη που ζητά ρευστότητα». Ενώ συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε των δικών του αντιλαϊκών μέτρων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Αλλωστε ήταν αυτός που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις ενάντιά τους.

Πρόσθετοι βραχνάδες στη μάχη για επιβίωση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ότι πρόκειται για πρόκληση «και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν τα αποτελέσματα, το φακέλωμα αυτό το γιγαντιαίο θα αξιοποιηθεί περαιτέρω για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών όταν θα είναι συγκεντρωμένα τα χρέη που έχει το κάθε φυσικό πρόσωπο». Τόνισε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που με την αντιλαϊκή τους πολιτική οδήγησαν στην υπερχρέωση των λαϊκών στρωμάτων για να τους ζητήσουν μετά από πάνω και τα ρέστα, και πρόσθεσε: «Εμείς το λέμε καθαρά: Το ιδιωτικό χρέος δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Αντιμετωπίζεται μόνο με τις προτάσεις του ΚΚΕ που μιλάει για γενναίο "κούρεμα" όχι μόνο των τόκων αλλά και γενναίο "κούρεμα" του κεφαλαίου που χρωστάνε είτε στις τράπεζες είτε στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Κοστολογημένη» φτώχεια για τον λαό με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Οπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αφιερώθηκε στην τροπολογία που περιέχει μέρος της εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, που βεβαίως δεν είναι τίποτα άλλο από την αναδιανομή της φτώχειας, με την κυβέρνηση να τα παίρνει πολλαπλά από τη μία τσέπη του λαού και να δίνει μερικά στην άλλη.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ήταν σαφής: «Αυτό είναι στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Παίρνεις από όλους μας» - με εξαίρεση βέβαια τους εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες - «και δίνεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αντίστοιχες προτάσεις που έκανε ο πρόεδρός του από την ΔΕΘ, ξεφεύγουν των δημοσιονομικών «αντοχών» και ανέρχονται στα 23 δισ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε ότι «υπερτιμολογεί» η κυβέρνηση το «πακέτο παροχών» του, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για πολιτική επιδομάτων, αντί για ενίσχυση «των παραγωγικών επενδύσεων», ενώ «διαμαρτυρήθηκε» και για τη μοιρασιά των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματίες...

Από κοντά, για «παροχολογία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

Φιλολαϊκή διέξοδος οι προτάσεις του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι με τις διαμαρτυρίες του ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται στον στόχο της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Απέναντι στην κοροϊδία των προτάσεων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που τους μόνους που ενισχύουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κατέθεσαν ξανά τις προτάσεις πραγματικής ανακούφισης του λαού.

Οπως - όσον αφορά την Ενέργεια - να καταργηθούν τα τέλη ρύπων, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί εδώ και τώρα ο λιγνίτης, ως βασικό εγχώριο καύσιμο, που μπορεί να στηρίξει ένα φτηνό μείγμα για τον λαό. Να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι έμμεσοι φόροι.

Εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών και στα αιτήματά τους για φθηνές και ασφαλείς μεταφορές, πύκνωση των δρομολογίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου, έξω όλοι οι ιδιώτες, κατάργηση κάθε εργολαβίας, υπογραφή ΣΣΕ με μεσοσταθμικές αυξήσεις στους μισθούς.

Ειδικά για τη στέγαση των φοιτητών ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μεταφέροντας τη φωνή του φοιτητικού κινήματος, απαίτησε 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν και πλαφόν στις τιμές όλων των ενοικίων.

Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη και χάσει τις σπουδές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ