ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δολοφονήστε τον Τσάβες»

Ο Ούγκο Τσάβες, έχοντας δίπλα του τον Φιντέλ Κάστρο, απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση για τη δολοφονία του που έγινε από Αμερικανό ευαγγελιστή

Associated Press

Ο Ούγκο Τσάβες, έχοντας δίπλα του τον Φιντέλ Κάστρο, απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση για τη δολοφονία του που έγινε από Αμερικανό ευαγγελιστή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΑΒΑΝΑ.--

«Δε γνωρίζω επακριβώς το δόγμα για τις δολοφονίες των ξένων ηγετών, αλλά εάν αυτός νομίζει ότι προσπαθούμε να τον δολοφονήσουμε, νομίζω ότι οφείλουμε να το πράξουμε. Είναι πολύ φθηνότερο από το να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο»... Αυτή είναι η «απίστευτη» πρόταση Αμερικανού ευαγγελιστή ιεροκήρυκα, ο οποίος με τον τρόπο αυτό και από την τηλεόραση κάλεσε την Ουάσιγκτον να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας!

Ο 75χρονος Πατ Ρόμπερτσον, μιλώντας στην εκπομπή του «700 Club», που την παρακολουθούν κατά μέσο όρο περί του 1.000.000 τηλεθεατών, κάλεσε για τη δολοφονία του αφού θεωρεί τον Τσάβες «εξαιρετικά επικίνδυνο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αιτιολόγησε την άποψή του αυτή, λέγοντας πως ο αριστερός ηγέτης θα μετατρέψει τη χώρα του σε «ορμητήριο της διείσδυσης των κομμουνιστών και του μουσουλμανικού εξτρεμισμού».

«Εχουμε τη δυνατότητα να τον διώξουμε και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ασκήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δε χρειαζόμαστε έναν ακόμη πόλεμο 200 δισ. δολαρίων για να απαλλαγούμε από αυτόν τον ισχυρό δικτάτορα. Είναι πολύ ευκολότερο να κάνουν ορισμένοι μυστικοί πράκτορες τη δουλιά και να τελειώνουμε με αυτόν» προσέθεσε ο Ρόμπερτσον.

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ...«βάλει τα πράγματα στη θέση τους», λέγοντας ότι τα σχόλια του Ρόμπερτσον ήταν «ανάρμοστα» και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη αμερικανική πολιτική. Από την πλευρά του, ερωτώμενος ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την ...πρόταση, δηλώνοντας ότι «είναι παράνομη». Εντούτοις, ο σάλος που έχει προκληθεί είναι τεράστιος και όχι αδικαιολόγητος.

Καταρχήν, μετά την 11η Σεπτέμβρη έχει αρθεί η παύση της δολοφονίας ξένων ηγετών, που υφίσταντο με διάταγμα του Προέδρου Φορντ από τη δεκαετία του '70 μετά τις συνεχείς δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών ξένων ηγετών. Οπως η δολοφονία του πρωθυπουργού του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα, το 1960. Η δολοφονία του Προέδρου Νοτίου Βιετνάμ Νγκο Μπιν Ντιέμ, το 1963. Η δολοφονία από «συμμορίες» του ηγέτη της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ραφαέλ Τρουχίγιο, η δολοφονία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Χιλής Ρενέ Σνάιντερ στο πλαίσιο της εξόντωσης της κυβέρνησης Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, οι δεκάδες απόπειρες κατά του Φιντέλ Κάστρο.

Επίσης, πολλάκις ο ίδιος ο Τσάβες αλλά και πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έχουν καταγγείλει σχέδια δολοφονίας του ηγέτη της Βενεζουέλας.

Τέλος, ο Πατ Ρόμπερτσον δεν είναι ένας «τυχαίος γραφικός». Σύμβουλος του Προέδρου Ρίγκαν, αναμεμειγμένος με το σκάνδαλο «Κόντρας», υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατά τις προεδρικές του 1988, με πολύ στενές σχέσεις με όλα τα στρώματα εξουσίας στις ΗΠΑ, θεωρείται και «πνευματικός» καθοδηγητής του «χριστιανού Αερικανού Προέδρου».

Από την πλευρά του, ο Ούγκο Τσάβες αντέδρασε πολύ ψύχραιμα: «Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός και δεν τον γνωρίζω. Σε ό,τι με αφορά η έκκληση αυτή δεν έχει καμία σημασία» δήλωσε στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» κατά την αναχώρησή του από την Κούβα και πρόσθεσε: «Ξέρουμε να αμυνόμαστε όταν πρέπει να το κάνουμε. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ζωή, υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Αλί Ροντρίγκες ζήτησε από την αμερικανική Δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του Ρόμπερτσον καθώς με την έκκλησή του «υποκινεί σε έγκλημα».

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ χαρακτήρισε την πρόταση «τρομοκρατική δήλωση» και κάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ να λάβουν θέση ενώ, τέλος, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβάρες Ερέρα, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου απαίτησε από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια του Τσάβες κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα μέση Σεπτέμβρη, αλλά και κάλεσε τον ΟΗΕ να επανεξετάσει τις αποφάσεις και τη διεθνή νομοθεσία όσον αφορά στην υποκίνηση διάπραξης κρατικής τρομοκρατίας.

ΠΕΡΟΥ
Συντριβή αεροσκάφους

Συντρίμμια από το αεροπλάνο που έπεσε χτες στο Περού

Associated Press

Συντρίμμια από το αεροπλάνο που έπεσε χτες στο Περού
ΛΙΜΑ.-

Δύο ακόμη αεροπορικά δυστυχήματα έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των τραγωδιών που τείνουν να σημαδέψουν το μήνα Αύγουστο. Αρχής γενομένης φυσικά από την αεροπορική τραγωδία με το «Helios».

Αεροσκάφος της κρατικής περουβιανής εταιρίας «Tans» συνετρίβη στα βορειοανατολικά του Περού κοντά στην περιοχή του Αμαζονίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 από τους 100 επιβαίνοντες, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διασωθούν.

Το αεροσκάφος τύπου «Boeing 737-200» εκτελούσε εσωτερική πτήση από την πρωτεύουσα Λίμα στην Πουκάλπα και από εκεί στο Ικίτος, δημοφιλή τουριστικό προορισμό κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Ωστόσο, λίγο προτού φτάσει στην Πουκάλπα ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση σε ιδιαίτερα αντίξοες «καιρικές συνθήκες» και μάλιστα σε παρακείμενο του αεροδρομίου αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Περού, στο αεροπλάνο επέβαιναν 92 επιβάτες, μεταξύ αυτών, 11 Αμερικανοί, δύο Ιταλοί, ένας Κολομβιανός, μία Ισπανίδα και ένας Αυστραλός.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Χόρχε Μπελεβάν, δήλωσε ότι το δυστύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις κακές καιρικές συνθήκες - ιδιαίτερα στους σφοδρούς ανέμους - ενώ ξεκαθάρισε ότι το αεροσκάφος ήταν καινούριο και σε άριστη κατάσταση και συμπλήρωσε ότι δύο άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Πάντως, σύμφωνα με το BBC, τα ατυχήματα συνοδεύουν την ιστορία της περουβιανής εταιρίας «Tans» καθώς είναι το έκτο κατά σειρά αεροπορικό δυστύχημα από το 1992.

Επίσης είναι το πέμπτο αεροπορικό δυστύχημα σε διάστημα μόλις 17 ημερών: Στις 6 Αυγούστου 16 άτομα σκοτώθηκαν, όταν αεροσκάφος της τυνησιακής αεροπορικής εταιρείας «Turinter» επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στη Σικελία.

Ακολούθησε η συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους στο Γραμματικό με 121 νεκρούς. Δύο μέρες αργότερα συνετρίβη στη Βενεζουέλα αεροσκάφος της κολομβιανής εταιρίας «West Caribbean» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 160 άτομα.

Χτες, σημειώθηκε ένα ακόμα δυστύχημα: Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Σιμπλόν, στα σύνορα της Ελβετίας με την Ιταλία.

ΗΠΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συζητήσεις για την ... «περιφερειακή ασφάλεια»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΣΤΑΝΑ.--

Τις διμερείς «πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις» αλλά και «τρόπους για ενίσχυση της σταθερότητας» στα σύνορα του Καζαχστάν με το Αφγανιστάν, την Κίνα και το Ιράν συζήτησε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Καζαχστάν, Κασιμζομάρτ Τοκάγεφ, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καζαχστάν, ο Τοκάγεφ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας για την «αφοσίωση του Καζαχστάν στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια» και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το διάλογο με την Ουάσιγκτον σε σχέση με την «προώθηση δημοκρατικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων ως μέρος της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Ακολούθησε η συνάντηση του Τοκάγεφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησε, όπως ανακοινώθηκε, «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τις προγραμματισμένες για το Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές στο Καζαχστάν.

Πέρα απ' τις επαφές των Αμερικανών με το Καζαχστάν, που είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Ασίας που έχει στείλει στρατεύματα υποστήριξης στην αμερικανο-βρετανική κατοχή του Ιράκ, εκδηλώθηκε το ίδιο διάστημα η περιοδεία-αστραπή του επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ, σε Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν. Σε αμφότερες τις χώρες συζήτησε, σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του Πενταγώνου, την «περιφερειακή ασφάλεια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ