Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δολοφονήστε τον Τσάβες»

Ο Ούγκο Τσάβες, έχοντας δίπλα του τον Φιντέλ Κάστρο, απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση για τη δολοφονία του που έγινε από Αμερικανό ευαγγελιστή

Associated Press

Ο Ούγκο Τσάβες, έχοντας δίπλα του τον Φιντέλ Κάστρο, απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση για τη δολοφονία του που έγινε από Αμερικανό ευαγγελιστή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΑΒΑΝΑ.--

«Δε γνωρίζω επακριβώς το δόγμα για τις δολοφονίες των ξένων ηγετών, αλλά εάν αυτός νομίζει ότι προσπαθούμε να τον δολοφονήσουμε, νομίζω ότι οφείλουμε να το πράξουμε. Είναι πολύ φθηνότερο από το να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο»... Αυτή είναι η «απίστευτη» πρόταση Αμερικανού ευαγγελιστή ιεροκήρυκα, ο οποίος με τον τρόπο αυτό και από την τηλεόραση κάλεσε την Ουάσιγκτον να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας!

Ο 75χρονος Πατ Ρόμπερτσον, μιλώντας στην εκπομπή του «700 Club», που την παρακολουθούν κατά μέσο όρο περί του 1.000.000 τηλεθεατών, κάλεσε για τη δολοφονία του αφού θεωρεί τον Τσάβες «εξαιρετικά επικίνδυνο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αιτιολόγησε την άποψή του αυτή, λέγοντας πως ο αριστερός ηγέτης θα μετατρέψει τη χώρα του σε «ορμητήριο της διείσδυσης των κομμουνιστών και του μουσουλμανικού εξτρεμισμού».

«Εχουμε τη δυνατότητα να τον διώξουμε και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ασκήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δε χρειαζόμαστε έναν ακόμη πόλεμο 200 δισ. δολαρίων για να απαλλαγούμε από αυτόν τον ισχυρό δικτάτορα. Είναι πολύ ευκολότερο να κάνουν ορισμένοι μυστικοί πράκτορες τη δουλιά και να τελειώνουμε με αυτόν» προσέθεσε ο Ρόμπερτσον.

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ...«βάλει τα πράγματα στη θέση τους», λέγοντας ότι τα σχόλια του Ρόμπερτσον ήταν «ανάρμοστα» και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη αμερικανική πολιτική. Από την πλευρά του, ερωτώμενος ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψε την ...πρόταση, δηλώνοντας ότι «είναι παράνομη». Εντούτοις, ο σάλος που έχει προκληθεί είναι τεράστιος και όχι αδικαιολόγητος.

Καταρχήν, μετά την 11η Σεπτέμβρη έχει αρθεί η παύση της δολοφονίας ξένων ηγετών, που υφίσταντο με διάταγμα του Προέδρου Φορντ από τη δεκαετία του '70 μετά τις συνεχείς δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών ξένων ηγετών. Οπως η δολοφονία του πρωθυπουργού του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα, το 1960. Η δολοφονία του Προέδρου Νοτίου Βιετνάμ Νγκο Μπιν Ντιέμ, το 1963. Η δολοφονία από «συμμορίες» του ηγέτη της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ραφαέλ Τρουχίγιο, η δολοφονία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Χιλής Ρενέ Σνάιντερ στο πλαίσιο της εξόντωσης της κυβέρνησης Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, οι δεκάδες απόπειρες κατά του Φιντέλ Κάστρο.

Επίσης, πολλάκις ο ίδιος ο Τσάβες αλλά και πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έχουν καταγγείλει σχέδια δολοφονίας του ηγέτη της Βενεζουέλας.

Τέλος, ο Πατ Ρόμπερτσον δεν είναι ένας «τυχαίος γραφικός». Σύμβουλος του Προέδρου Ρίγκαν, αναμεμειγμένος με το σκάνδαλο «Κόντρας», υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατά τις προεδρικές του 1988, με πολύ στενές σχέσεις με όλα τα στρώματα εξουσίας στις ΗΠΑ, θεωρείται και «πνευματικός» καθοδηγητής του «χριστιανού Αερικανού Προέδρου».

Από την πλευρά του, ο Ούγκο Τσάβες αντέδρασε πολύ ψύχραιμα: «Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός και δεν τον γνωρίζω. Σε ό,τι με αφορά η έκκληση αυτή δεν έχει καμία σημασία» δήλωσε στο αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» κατά την αναχώρησή του από την Κούβα και πρόσθεσε: «Ξέρουμε να αμυνόμαστε όταν πρέπει να το κάνουμε. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ζωή, υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Αλί Ροντρίγκες ζήτησε από την αμερικανική Δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του Ρόμπερτσον καθώς με την έκκλησή του «υποκινεί σε έγκλημα».

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ χαρακτήρισε την πρόταση «τρομοκρατική δήλωση» και κάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ να λάβουν θέση ενώ, τέλος, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβάρες Ερέρα, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου απαίτησε από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια του Τσάβες κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα μέση Σεπτέμβρη, αλλά και κάλεσε τον ΟΗΕ να επανεξετάσει τις αποφάσεις και τη διεθνή νομοθεσία όσον αφορά στην υποκίνηση διάπραξης κρατικής τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ