Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Τρέχουν» οι ισραηλινοί εκσκαφείς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Με ταχύτατους ρυθμούς ισραηλινοί εκσκαφείς κατεδαφίζουν τα σπίτια των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από αρκετές μέρες διαβουλεύσεων και έντονη αμερικανική παρέμβαση, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν και για τη διαχείριση των συντριμμιών των σπιτιών ενώ ως κίνηση καλής θέλησης παρουσιάστηκε η απόφαση να παραμείνουν ανέπαφα τα δημόσια κτίρια των εποικισμών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα έχει αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας και ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης. Προς το παρόν, χτες, οι εναπομείνασες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις περιφρουρούσαν την κατεδάφιση και βοηθούσαν ορισμένες οργανώσεις προστασίας ζώων να περισυλλέξουν τα κατοικίδια που οι έποικοι άφησαν πίσω τους.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την ανάπτυξη Αιγυπτίων στρατιωτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Οπως φαίνεται, η συμφωνία είναι τελική, καθώς έχουν καταληχθεί ακόμη και ο αριθμός των Αιγυπτίων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν αλλά και ο τύπος των όπλων που θα φέρουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάσερ αλ Κίντουα μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης των 25 εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, χαρακτήρισε «σπουδαίο γεγονός» την ισραηλινή αποχώρηση, προσθέτοντας, όμως, ότι «δε θα έχει κανένα νόημα αν δεν εφαρμοστεί πλήρως ο οδικός χάρτης και δε δημιουργηθούν 2 ξεχωριστά κράτη».

  • Αργά το βράδυ χτες, 2 νεαροί Εβραίοι μαχαιρώθηκαν, όπως καταγγέλλουν, από Παλαιστίνιο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο ένας από τους δύο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εφιαλτική πραγματικότητα σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας(2021-05-22 00:00:00.0)
Διωγμοί, αντίσταση και «διαπραγματεύσεις» με το πιστόλι στον κρόταφο(2017-12-30 00:00:00.0)
«Πρόοδος» στις συνομιλίες χωρίς αναφορά στους εποικισμούς(2009-07-29 00:00:00.0)
Προσωρινές λύσεις, «εναλλακτικές συμφωνίες» και στρατιωτικές επιχειρήσεις(2003-10-14 00:00:00.0)
Νέος διπλωματικός μαραθώνιος(2001-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ