Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
«Πρόοδος» στις συνομιλίες χωρίς αναφορά στους εποικισμούς

Ο Μίτσελ, νέος Αμερικανός αξιωματούχος, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου
Ο Μίτσελ, νέος Αμερικανός αξιωματούχος, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ._

«Καλή πρόοδο» χαρακτήρισαν χτες μετά από συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για την Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τις συνομιλίες τους σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο καμία αναφορά δεν έγινε σχετικά με την συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού, για τον οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει συστάσεις η Ουάσιγκτον για «πάγωμά» του.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των συνομιλιών για να φτάσουμε στο σημείο, όπου θα μπορούμε όλοι να κινηθούμε προς την επίτευξη ειρήνης», υποστήριξε ο Μίτσελ μετά τις συνομιλίες τονίζοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι «φίλοι και σύμμαχοι», ενώ ο Νετανιάχου ανέφερε πως σημειώνεται πρόοδος «για να φθάσουμε σε συνεννόηση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία που έχει εγκαθιδρυθεί με τους Παλαιστίνιους γείτονες και τις χώρες σε ολόκληρη την περιοχή».

Πάντως, η χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί μέρος της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή με ηγέτες της Συρίας, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων. «Το όραμα του Προέδρου Ομπάμα αφορά μια ειρήνη αποτελεσματική στην Μέση Ανατολή που συμπεριλαμβάνει ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους, ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ και ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο», υποστήριξε, μετά τις 3ωρες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής πάντως δήλωσαν απογοητευμένοι, ωστόσο σε μια προσπάθεια να φανούν αισιόδοξοι, υποστήριξαν πως ο Μίτσελ αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή μέσα στον Αύγουστο.

Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

Τέλος, εισβολή σε παλαιστινιακά εδάφη κοντά στη Τζαμπλίγια, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησε χτες ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωση παλαιστινιακών οργανώσεων. Οι Ταξιαρχίες «Αλ Κόντς», ένοπλος βραχίονας της ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσαν πως έβαλλαν με αντιαρματικές ρουκέτες κατά Ισραηλινών οπλιτών οι οποίοι εισήλθαν κατά 100 μέτρα στο εσωτερικό του παλαιστινιακού εδάφους, ενώ οι Ταξιαρχίες «Αμπού Αλί Μουσταφά», ένοπλος κλάδος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανακοίνωσαν πως αντάλλαξαν πυρά με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ωστόσο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εισβολή, αρκούμενος να υποστηρίξει πως η επιχείρηση εκτελέστηκε «κατά μήκος» του φράκτη ασφαλείας, ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ