Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα καμπάνια κατά της «ασπίδας» των ΗΠΑ

ΠΡΑΓΑ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία, πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδηλωτές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Οχι στις Βάσεις», αλλά και δήμαρχοι και κοινοτάρχες των γειτονικών χωριών και πόλεων. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη στρατιωτική τοποθεσία Μπρντι, 90 χλμ. νοτιοδυτικά της Πράγας, όπου σχεδιάζεται η εγκατάστασή της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Οχι στις Βάσεις» Γιαν Μαζιτσεκ, με την πρωτοβουλία αυτή, ξεκινάει μια νέα καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και διαμαρτυρίας για τα συγκεκριμένα σχέδια, ιδιαίτερα μπροστά στις πρόωρες εκλογές του Οκτώβρη. Πάγιο αίτημα των διαδηλωτών είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να αποφασίσει ο τσεχικός λαός για το συγκεκριμένο ζήτημα, ιδιαίτερα, καθώς η πλειοψηφία του λαού τάσσεται εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της «ασπίδας» υπογράφτηκε πριν ένα χρόνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τσεχίας, Κοντολίζα Ράις και Κάρελ Σβάρσενμπεργκ, αντίστοιχα, ωστόσο το τσεχικό Κοινοβούλιο δεν την έχει επικυρώσει ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ