Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Τραγωδία με πρόσφυγες

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Μία ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή με επίκεντρο τους φτωχοδιάβολους Αϊτινούς. Πλοιάριο, που μετέφερε στοιβαγμένους σχεδόν 200 Αϊτινούς οικονομικούς πρόσφυγες, βυθίστηκε στα ανοιχτά των νησιών Τερκς και Κάικος, στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή, που βοηθά τις τοπικές αρχές στον εντοπισμό και τη διάσωση των επιζώντων, οι διασώστες περισυνέλεξαν 4 πτώματα, περίπου 113 επιζώντες που είχαν καταφύγει σε υφάλους, ενώ άλλα 20 άτομα κατάφεραν να βγουν στην ακτή. Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε δεκάδες.

Τα νησιά Τερκς και Κάικος είναι βρετανικό έδαφος, ανάμεσα στις νότιες Μπαχάμες και τα βόρεια παράλια της Αϊτής και αποτελούν ένα από τα συχνότερα περάσματα των Αϊτινών προσφύγων με προορισμό κυρίως τις Μπαχάμες ή την Πολιτεία της Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία που έχει αυξηθεί με την κατοχή.

Παράλληλα, τα νέα από το συνοριακό μέτωπο μεταξύ της Αϊτής και του Σάντο Ντομίνγκο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται τη νήσο Εσπανιόλα, είναι ανησυχητικά, καθώς παρατηρείται αύξηση των στρατευμάτων μετά από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη συνοριακή πόλη Ντατζαμπόν, σε συνέχεια διαβήματος της Δομινικανής Δημοκρατίας με αίτημα την έκδοση ενός Αϊτινού που κατηγορείται για ανθρωποκτονίες και στις δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής, Αλριζ Νίκολα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ