Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συζητήσεις για την ... «περιφερειακή ασφάλεια»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΣΤΑΝΑ.--

Τις διμερείς «πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις» αλλά και «τρόπους για ενίσχυση της σταθερότητας» στα σύνορα του Καζαχστάν με το Αφγανιστάν, την Κίνα και το Ιράν συζήτησε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Καζαχστάν, Κασιμζομάρτ Τοκάγεφ, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καζαχστάν, ο Τοκάγεφ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας για την «αφοσίωση του Καζαχστάν στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια» και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το διάλογο με την Ουάσιγκτον σε σχέση με την «προώθηση δημοκρατικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων ως μέρος της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Ακολούθησε η συνάντηση του Τοκάγεφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησε, όπως ανακοινώθηκε, «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τις προγραμματισμένες για το Δεκέμβρη προεδρικές εκλογές στο Καζαχστάν.

Πέρα απ' τις επαφές των Αμερικανών με το Καζαχστάν, που είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Ασίας που έχει στείλει στρατεύματα υποστήριξης στην αμερικανο-βρετανική κατοχή του Ιράκ, εκδηλώθηκε το ίδιο διάστημα η περιοδεία-αστραπή του επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ, σε Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν. Σε αμφότερες τις χώρες συζήτησε, σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του Πενταγώνου, την «περιφερειακή ασφάλεια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ