ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Καταστολή έναντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι της Νικαράγουας διαδηλώνουν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, στην πρωτεύουσα Μανάγκουα

Associated Press

Οι εργαζόμενοι της Νικαράγουας διαδηλώνουν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, στην πρωτεύουσα Μανάγκουα
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Σε κατάσταση επιφυλακής αστυνομία και στρατός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαϊκή κατακραυγή και οι μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική.

«Διέταξα το υπουργείο Αμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της δημόσιας τάξης και την αστυνομία να κάνει χρήση όλων των αναγκαίων μέσων για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ελευθερία κίνησης και τη δημόσια τάξη σε όλη την εθνική επικράτεια», δήλωσε ο Πρόεδρος Ενρίκε Μπολάνιος σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη στη Νικαράγουα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπολάνιος προπηλακίστηκε την Τρίτη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απραξία της κυβέρνησής του όσον αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και γενικά το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του Μπολάνιος και αξίωσαν την παραίτησή του. Εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του ίδιου και της συνοδείας του. Λίγο νωρίτερα το κέντρο της πρωτεύουσας Μανάγκουα είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τους αστυνομικούς να εκτοξεύουν τόνους χημικών και τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να μάχονται πολλές φορές σώμα με σώμα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αναζητώντας συμμάχους

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Αλλαγή στρατιωτικής ισορροπίας» όπερ και κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Ανδεων, βάσει τουλάχιστον του μυστικού μνημονίου της κυβέρνησης της Κολομβίας προς το αμερικανικό Κογκρέσο, που διέρρευσε στον Τύπο όλως τυχαίως... λίγο πριν φτάσει στη χώρα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις.

Τη διέρρευση του μνημονίου είχε «εμμέσως» προαναγγείλει άρθρο της «New York Times», που, επικαλούμενο ανώτατες πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι σχεδιάζεται σχέδιο «σκλήρυνσης της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας». Ετσι η χτεσινή διαρροή του μυστικού μνημονίου, το οποίο αποδίδει στη Βενεζουέλα την πρόθεση «να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή των Ανδεων, ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Πού βασίζεται αυτό το συμπέρασμα; Βάσει του μνημονίου, η ισχύς της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας είναι διπλάσια αυτής της Κολομβίας. Η Μπογκοτά ανησυχεί για την τύχη των τυφεκίων που αντικαθιστά το Καράκας με τα νεότερα «AK-47», τα οποία αγοράζει από τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον έχει αναφέρει πολλάκις ότι «φοβάται» μήπως τα όπλα αυτά καταλήξουν στις αριστερές αντάρτικες οργανώσεις της Κολομβίας, όπως οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC-EP) και «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ELN).

Εκτιμάται ότι η διαρροή του μνημονίου αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις τριμερείς σχέσεις, μολονότι η Κολομβία έχει ρίξει τους τόνους και από πλευράς της επισήμως η κυβέρνηση Μπους δε θέλει να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις εξαγωγές πετρελαίου του Καράκας, καθώς ο Τσάβες έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση συνέχισης της υπονόμευσης και των σχεδίων ανατροπών ενδέχεται να κοπεί το πετρέλαιο. Ομως, η διαρροή σηματοδοτεί ότι οι προκλήσεις και οι σχεδιασμοί εκ μέρους της Ουάσιγκτον δε λείπουν και ο μοναδικός εναπομείνας «υπήκοος» και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τη Βενεζουέλα, παραμένει η κυβέρνηση Ουρίμπε.

Εξάλλου, το μνημόνιο διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης λίγο πριν από την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Κολομβία και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε στην Μπογκοτά. Η Ράις ξεκίνησε την πενθήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική από τη Βραζιλία, ενώ επόμενοι σταθμοί είναι η Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ.

Στη Βραζιλία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί να βοηθήσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να ακολουθήσουν έναν πιο «δημοκρατικό δρόμο». Υπογράμμισε επίσης ότι... η αμερικανική οικονομική πολιτική της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου - βλέπε σχέδιο νεοαποικιοποίησης της αμερικανικής υποηπείρου - πρέπει να συνδεθεί με ανθρώπινη ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθούν οι δημοκρατίες της περιοχής. Νωρίτερα, η Ράις είχε χαιρετίσει την αυξανόμενη επιρροή της Βραζιλίας στην περιοχή ως αναδυόμενη δύναμη: «Η Βραζιλία είναι μία περιφερειακή δύναμη και διαθέτει όλο και σημαντικότερη παρουσία στην παγκόσμια σκηνή, και αυτό κατά τη γνώμη μας είναι καλό».

Αλλωστε, η κυβέρνηση Μπους επιζητά τη «στήριξη» της Βραζιλίας στη «συγκράτηση» του Ούγο Τσάβες, ο οποίος διαθέτει - σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπους - αποσταθεροποιητική επιρροή.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναβολή για τον Ελ Μπαραντέι

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι διαφωνίες που είχε τολμήσει να εκφράσει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) όσον αφορά στο οπλοστάσιο του Ιράκ αλλά και προσφάτως για το Ιράν έχουν δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον και δεν παραλείπει να εκφράζει τη διαφωνία της στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για ανανέωση της θητείας του... Ετσι με δεδομένη τη διαφωνία των ΗΠΑ στο πρόσωπο του Ελ Μπαραντέι, η ΔΕΑΕ ανέβαλε την απόφαση για μία τρίτη θητεία του επικεφαλής της.

Οσο για την αναβολή έγινε μόνο και μόνο για τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο μιας ψηφοφορίας που θα εξέθετε τις ΗΠΑ έναντι των υπόλοιπων 34 κρατών. Εξάλλου, η ΔΕΑΕ έχει περιθώριο έως τον Ιούνη για να λάβει τη σχετική απόφαση. Υπέρ της υποψηφιότητας Μπαραντέι τάχθηκαν - μεταξύ άλλων - οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο Ελ Μπαραντέι δε συμφωνεί με ενδεχόμενη παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα και προτείνει μία συμβιβαστική λύση. Αντίστοιχα, όσον αφορά στο Ιράκ ο Ελ Μπαραντέι αμφισβήτησε έντονα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους περί ύπαρξης πυρηνικού οπλοστασίου της Βαγδάτης.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με επίσημες πηγές - κατ' άλλες πηγές, οι νεκροί ενδέχεται να φθάνουν τους 50 - από τη σύγκρουση επιβατικού τρένου με λεωφορείο στην πόλη Πολγκαχαουέλα, 80 χλμ. βορειοανατολικά του Κολόμπο. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», όλα τα θύματα ήταν επιβάτες του λεωφορείου - στο οποίο επέβαιναν 80 επιβάτες - ο οδηγός του οποίου φέρεται να παραβίασε αφύλακτη διάβαση. Η Πρόεδρος της χώρας Τσαντρίκα Κουμαρατούγκα δήλωσε ότι της «προκάλεσε σοκ» η τραγωδία. Ο πρωθυπουργός της, Ρατζαπάξε, είπε στο BBC ότι θα προτείνει την επιβολή βαρύτατων ποινών σε βάρος όσων οδηγών παραβαίνουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ