ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Φωτιές ανάβει το συντριπτικό «όχι»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Ηταν το πρώτο δημοψήφισμα εδώ και δύο αιώνες και οι Ολλανδοί που φέρονται ως «αδιάφοροι» για εκλογικές διαδικασίες και αναμετρήσεις, έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και την κυβέρνησή τους...

Με μεγάλη πλειοψηφία 61,6%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Ολλανδοί πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη Συνταγματική Συνθήκη στο «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα της Τετάρτης, ακολουθώντας το «παράδειγμα» της Γαλλίας και θέτοντας σε αμφισβήτηση πλέον την όλη διαδικασία... Ισως το πιο χαρακτηριστικό αυτού του δημοψηφίσματος είναι ότι η συμμετοχή έφτασε το 62,8%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2004 μόλις το 39% πήγε για να ψηφίσει και με την κυβέρνηση να έχει θέσει όριο το 30% για να ακούσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Συνεπώς, παρότι το δημοψήφισμα θεωρείται απλώς συμβουλευτικό, η ολλανδική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να το αγνοήσει, τόσο λόγω της υψηλής συμμετοχής, όσο και γιατί το ποσοστό του «όχι» ξεπερνά ακόμη και αυτό της Γαλλίας.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, αποφάσισε - ουσιαστικά, αναγκάστηκε - να μην επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, στη συζήτηση της Πέμπτης για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, μετά το εκκωφαντικό Οχι στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το 85% των μελών του είχαν ταχθεί υπέρ της. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία των Ολλανδών πολιτών, δήλωσε πάντως ότι αυτή θα γίνει σεβαστή και πρόσθεσε ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης πρέπει να συνεχιστεί κανονικά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

«Αν αναλογιστούμε ότι τα 2/3 του Κοινοβουλίου στηρίζουν το Ευρωσύνταγμα και τα 2/3 των πολιτών ψηφίζουν εναντίον του, τότε αυτό σημαίνει ότι πολλά πάνε στραβά στη χώρα. Οι ψηφοφόροι μίλησαν και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην» τόνισε ο Μπαλκενέντε.

Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2007, ο Ολλανδός πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να παραιτηθεί. Εντούτοις, αν κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του έχει ελάχιστες πιθανότητες να την ξεπεράσει.

Βρετανικές «δυστοκίες»

Σε ένα άλλο επίπεδο, την επόμενη βδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τη διαδικασία της επικύρωσης ανοίγοντας νομοθετικά το δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε δημοψήφισμα πριν ζητήσει την επικύρωσή του από τους βουλευτές, αλλά γνωρίζει ότι αν χάσει αυτό το δημοψήφισμα θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Αυτή ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το αποφύγει... κάτι που οι πληροφορίες λένε ότι θα πράξει πάραυτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το «Press Association», ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο θα δηλώσει κατά την προγραμματισμένη ομιλία της Δευτέρας ότι το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη διοργάνωση του βρετανικού δημοψηφίσματος θα παγώσει επ' αόριστον.

Στη Βρετανία (η οποία αναλαμβάνει προσεχώς την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα χωρίς νόμο που να επιτρέπει τη διεξαγωγή του. Αρχικές προβλέψεις τοποθετούσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2006, εντούτοις δεν είχε καθοριστεί ακριβής ημερομηνία.

ΓΑΛΛΙΑ
«Δεσμεύσεις» από τον Βιλπέν

Με 24ωρη απεργία «απάντησαν» οι σιδηροδρομικοί στις υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένος «να κάνει τα πάντα» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να κερδίσει «την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού» δήλωσε, στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Οι «καλές προθέσεις» του, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται από τη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Με εξαίρεση την επαναφορά στο υπουργείο Εσωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, γνωστού για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές απόψεις του και την απομάκρυνση από το υπουργείο Εξωτερικών του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην Επιτρόπου και θερμού υπερμάχου του «ευρωσυντάγματος», αρκέστηκε απλώς σε μια αλλαγή προσώπων στα υπουργεία.

Ηδη χτες οι σιδηροδρομικοί όλης της χώρας πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην προοπτική απολύσεων και ελαστικοποίησης του ωραρίου, δίνοντας σαφές μήνυμα στη γαλλική ηγεσία ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν ήταν απλώς μια αντίδραση της στιγμής. Επίσης, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις δύο πρώτες ημέρες της βδομάδας δείχνει ότι η εμπιστοσύνη της γαλλικής κοινής γνώμης στο πρόσωπο του Προέδρου Σιράκ έχει καταβαραθρωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας, μόλις, το 24%.

Πριν ανακοινώσει την κυβέρνησή του, ο Βιλπέν επισκέφτηκε ένα κρατικό γραφείο ευρέσεως εργασίας στην πόλη Serris, στα ανατολικά του Παρισιού, όπου συνομίλησε με ανέργους. Κάλεσε τους εργαζομένους στα ανάλογα γραφεία της χώρας «να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες και να εξατομικεύουν την κάθε περίπτωση». Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, που, σύμφωνα με τον Βιλπέν, θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της βδομάδας και θα απαρτίζεται από λιγότερους από 40 υπουργούς.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα» στην Ολλανδία, κάλεσε «όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης», συμπληρώνοντας, όμως, ότι τα αποτελέσματα σε Γαλλία - Ολλανδία «θέτουν ερωτήματα και προκαλούν ανησυχίες για το μέλλον. Θα πρέπει να αναλυθούν οι συνέπειες για την Ενωση σε βάθος και η διαδικασία αυτή να αρχίσει αμέσως κιόλας από το συμβούλιο κορυφής στις 16 - 17 Ιούνη». Αργά χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Ζακ Σιράκ θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ, το Σάββατο στο Βερολίνο.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο αγώνας συνεχίζεται

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία αποτελούν μια ελπιδοφόρα αρχή μαζικής αντίστασης στις αποφάσεις των Βρυξελλών, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

«Παρά την εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα κινδυνολογία και την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκήθηκε σε βάρος ιδίως του γαλλικού λαού, παρά τα καθημερινά "συμπόσια", τα "σεμινάρια" και τις κάθε είδους εκδηλώσεις των υποστηρικτών του "ναι", παρά τις καθημερινές ποικιλόμορφες πιέσεις οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας διάλεξαν το δρόμο της αντίστασης».

Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή της όπου χαιρετίζει την ετυμηγορία του γαλλικού και του ολλανδικού λαού, οι οποίοι καταψήφισαν - και με μεγάλα ποσοστά μάλιστα - την «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έγκαιρα είχε τοποθετηθεί απέναντι στο «ευρωσύνταγμα» και επισήμανε, με εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες και διαδηλώσεις, τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιγραμματικά σημειώνει σήμερα ότι το εν λόγω κείμενο επιτείνει τους περιορισμούς της λαϊκής κυριαρχίας, των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, υιοθετεί το δόγμα του προληπτικού πολέμου και των επεμβάσεων.

«Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία αποτελούν μια ελπιδοφόρα αρχή μαζικής αντίστασης στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Είναι ένα καθαρό ΟΧΙ στην πολιτική της ΕΕ που αφαιρεί κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν να αντιστέκονται», επισημαίνει.

Παρακάτω εκτιμά ότι «στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα, είναι απαραίτητη η ένταση του αγώνα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που περικλείει το "ευρωσύνταγμα". Η αντιδημοκρατική Συνταγματική Συνθήκη θα μείνει στα χαρτιά!»

Χαρακτηρίζει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση «η οποία αρνήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τη στοιχειώδη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Αποκαλυπτικό είναι ακόμη το γεγονός πως οι σχετικές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλειοψηφεί το ΟΧΙ και στη χώρα μας».

Καταλήγει ότι «σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μαζικού και οργανωμένου λαϊκού κινήματος που θα αμφισβητεί πολιτικές και πρακτικές που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του και θα θέτει τις βάσεις ανατροπής τέτοιων πολιτικών. Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες θα συνεχίσει την προσπάθειά της και τον αγώνα της ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών θεσμών και νόμων (τρομονόμοι, συμφωνία Σένγκεν, Ευρωπόλ, αστυνομοκρατία, «αντιτρομοκρατικές» συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ) που επιχειρούν να δέσουν τα χέρια των λαών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ