ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιχειρούν απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας

Ο δεξιός βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Ελευθερία», Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, κατέθεσε την 1η Νοέμβρη νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται η κομμουνιστική ιδεολογία.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία» χαρακτηρίζει «εγκληματική οργάνωση» το Κομμουνιστικό Κόμμα και ζητά να αναγνωριστεί ότι αυτό έχει κάνει «πολεμικά εγκλήματα» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Προβλέπεται η απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού», καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων. Προτείνονται μέτρα «απο-κομμουνιστικοποίησης» της Ουκρανίας και η ίδρυση σχετικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τα «εγκλήματα του κομμουνισμού». Τέλος, προβλέπονται ποινές για την περίπτωση καταπάτησης του αντικομμουνιστικού νόμου, σε περίπτωση, βέβαια, που αυτός εγκριθεί.

Αν και η έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πρέπει να θεωρείται απίθανη από τη σημερινή σύνθεση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, την ίδια ώρα είναι χαρακτηριστική για το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επιδιώκουν να επιβάλουν λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι δεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Δεν πέρασε φιλοΝΑΤΟικό νομοσχέδιο

Η Ανώτατη Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, δεν ενέκρινε στις 2 Νοέμβρη το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο επικυρωνόταν το μνημόνιο συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, στη βάση του οποίου το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιεί τα βαριά μεταφορικά αεροπλάνα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε γυμνάσια.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 207 ψήφους, ενώ ήταν αναγκαίοι τουλάχιστον οι ψήφοι των μισών βουλευτών του Κοινοβουλίου, δηλαδή 226.

Σύσσωμες ενάντια στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚ Ουκρανίας, του «Κόμματος των περιοχών» (του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ουκρανίας (ανανεωτικό). Αντίθετα, υπέρ ψήφισαν οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες και 4 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, οι βουλευτές του οποίου διασπάστηκαν στην ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση επιδίωκε την ψήφιση του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι αυτό θα φέρει πιο κοντά την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις ευρωατλαντικές δομές, θα αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το... κύρος (!) της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Γκριτσένκο, κάλεσε, πριν την ψηφοφορία, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, θυμίζοντας πως το μνημόνιο υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2004 από τον υπουργό Αμυνας της δικής τους κυβέρνησης. Ομως το «Κόμμα των περιοχών», λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν τόλμησε κάτι τέτοιο και παρέμεινε αρνητικό απέναντι στο νομοσχέδιο.

Αν και το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει πως ισχύει μόνο μετά την επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί, η Ουκρανία έχει τον τελευταίο χρόνο διαθέσει αρκετές φορές τα μεταφορικά αεροπλάνα «Ρουσλάν» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αλλο ένα δείγμα του πώς καταλαβαίνουν τη «δημοκρατία» και τους «θεσμούς» της αστικής δημοκρατίας, όλοι αυτοί που σε καθημερινή βάση τους εκθειάζουν.

ΡΩΣΙΑ
Να δοθεί απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση!

Δήλωση Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για την προσεχή συνάντηση των ΚΚ στην Αθήνα

Από παλιότερη διαδήλωση των κομμουνιστών στη Ρωσία
Από παλιότερη διαδήλωση των κομμουνιστών στη Ρωσία
Η Διεθνής συνάντηση των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της Αθήνας πρέπει να ασχοληθεί και με τα ζητήματα της επίθεσης του αντικομμουνισμού. Αυτό δήλωσε στις 2 Νοέμβρη στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Συγκεκριμένα, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έθιξε το ζήτημα της απαγόρευσης των κομμουνιστικών και σοβιετικών συμβόλων στη Λετονία, που έχει επιβληθεί μετά την ανατροπή κι εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα και με πρόσφατη γνωμάτευση της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου (Σέιμ) της Λετονίας.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ χαρακτήρισε «προβοκατόρικη» τη σχετική γνωμάτευση και πρόσθεσε πως «το Νοέμβρη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των περίπου 60 κομμουνιστικών κομμάτων, που θα συγκεντρωθούν εκεί, θα πρέπει να ασχοληθούν και με αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται για επίθεση πίσω από την οποία βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες κι εκπρόσωποι της παγκοσμιοποίησης, που καταλαβαίνουν πως οι αριστερές ιδέες αρχίζουν να αναζωπυρώνονται».

Να σημειωθεί πως ταυτόχρονα, την ώρα της συνέντευξης, ο συγκεκριμένος ραδιοσταθμός πραγματοποιούσε δημοσκόπηση για το ποια γιορτή θα τιμήσουν φέτος οι Ρώσοι, μιας και φέτος έχει πλέον καταργηθεί η μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης (7 Νοέμβρη) κι αντί αυτής επίσημα τιμάται η επέτειος απελευθέρωσης από τους Πολωνούς (4 Νοέμβρη). Το 88% όσων τηλεφώνησαν δήλωσαν πως θα γιορτάσουν και θα τιμήσουν τη μέρα της Επανάστασης, αν και πλέον δεν είναι επίσημη αργία.


Ι.Π.

Πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στις 29 Οκτώβρη, λίγο έξω από τη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε το 11ο (έκτακτο) συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν 249 από τους 252 εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Το Συνέδριο του ΚΚΡΟ εξέτασε την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος και προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος, εναρμονίζοντάς το με τη νέα νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα.

Την εισήγηση για το πρώτο ζήτημα έκανε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος σημείωσε πως το ΚΚΡΟ άντεξε στην εσωκομματική κρίση που είχε ξεσπάσει πέρσι, προχώρησε στην ανασυγκρότηση όλων των κομματικών οργανώσεών του και σήμερα σ' αυτό είναι ενταγμένοι 188.000 άνθρωποι, που δρουν μέσα από 15.842 ΚΟΒ και 2.341 τοπικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στη Ρωσία, σημείωσε πως η ανάπτυξη που υπάρχει μετά τη χρεοκοπία του 1998 είναι πάνω σε καπιταλιστική βάση, είναι ανισόμετρη και ασταθής. Ταυτόχρονα, στη χώρα αυξάνουν οι αντιπολιτευτικές διαθέσεις. Στη Ρωσία εγκαθιδρύθηκε ένα «βοναπαρτικό καθεστώς», που όμως χαρακτηρίζεται από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό των κυρίαρχων δυνάμεων.

«Εμφανίστηκε μια ιστορική ευκαιρία για τους κομμουνιστές, να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αντιθέσεις, που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυρίαρχης τάξης. Η Ρωσία βρίσκεται μπροστά στην αντικειμενική αναγκαιότητα αστικο-δημοκρατικών, επί της ουσίας, ανασχηματισμών, για την αντικατάσταση του βοναπαρτικού καθεστώτος. Η αστικο-δημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα χέρια της ίδιας της αστικής τάξης. Αν και ο κίνδυνος ενός ολιγαρχικού "πορτοκαλί" πραξικοπήματος παραμένει υπαρκτός. Αλλά, οι πραγματικοί δημοκρατικοί ανασχηματισμοί μπορούν να υλοποιηθούν από τις λαϊκές μάζες, κάτω από την ηγεσία των κομμουνιστών και των άλλων αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων. Για την επίτευξη της νίκης είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κέντρου, μιας νέας κρατικής μορφής, εναλλακτικής προς το υπάρχον εναλλακτικό καθεστώς. Αυτή η νέα κρατική μορφή θα γεννηθεί από τα κάτω, από τη δημιουργικότητα των μαζών, όπως ανάλογο είχαμε με τη γέννηση των Σοβιέτ το 1905 και 1017. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΡΟ προβάλλει τα συνθήματα της αυτο-οργάνωσης, της αυτοδιοίκησης και της αυτοάμυνας του λαού», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΚΚΡΟ ενάντια στη «ρευστοποίηση» κοινωνικών κατακτήσεων, όπως και στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με 17 ζητήματα για την αλλαγή της κοινωνικής και πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης. Ο ίδιος τα χαρακτήρισε «συνθήματα της λαϊκο-δημοκρατικής επανάστασης, του προθάλαμου του σοσιαλισμού».

Τέλος, πρόσθεσε πως «υπάρχει εναλλακτική λύση στην καταστροφική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Την προτείνει το ΚΚΡΟ. Είναι το πρόγραμμα των συγκεκριμένων ενεργειών -ζητημάτων του λαϊκού δημοψηφίσματος. Είναι η ειρηνική και δημοκρατική διέξοδος από τη συνεχιζόμενη κρίση. Είναι η λαϊκή εξουσία, η δημιουργικότητα και φιλία των λαών. Είναι η εναλλακτική λύση στον βοναπαρτισμό, στο συμμοριτισμό και τη γραφειοκρατία. Είναι οι Λαϊκές επιτροπές αυτοάμυνας και ο πολιτικός τους πυρήνας, το ΚΚΡΟ».

Στο επόμενο τακτικό συνέδριο το ΚΚΡΟ θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Πρόγραμμα του κόμματος, που θα πρέπει να διατυπώνει τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια στη Ρωσία και στον κόσμο και όπως τονίζεται, πιο αναλυτικά θα φωτίζει την ιστορική εμπειρία του σοσιαλισμού, τις αιτίες υποχώρησής του, αλλά και την ιστορική αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και κομμουνισμού.

Σ' ό,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των άλλων η ΚΕ αποκτά το δικαίωμα του διορισμού των συντακτών των κομματικών εφημερίδων, μπορεί να διαλύει κομματικές οργανώσεις, όπως επίσης να ανακτά τη βουλευτική έδρα, σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής αποφασίζει να εγκαταλείψει το κόμμα.

Το συνέδριο του ΚΚΡΟ ενέκρινε επίσης δύο εκκλήσεις: «Για την αποτροπή του αντικομμουνιστικού κινδύνου» και «Για την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο».


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ