Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιχειρούν απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας

Ο δεξιός βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Ελευθερία», Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, κατέθεσε την 1η Νοέμβρη νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται η κομμουνιστική ιδεολογία.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία» χαρακτηρίζει «εγκληματική οργάνωση» το Κομμουνιστικό Κόμμα και ζητά να αναγνωριστεί ότι αυτό έχει κάνει «πολεμικά εγκλήματα» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Προβλέπεται η απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού», καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων. Προτείνονται μέτρα «απο-κομμουνιστικοποίησης» της Ουκρανίας και η ίδρυση σχετικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τα «εγκλήματα του κομμουνισμού». Τέλος, προβλέπονται ποινές για την περίπτωση καταπάτησης του αντικομμουνιστικού νόμου, σε περίπτωση, βέβαια, που αυτός εγκριθεί.

Αν και η έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πρέπει να θεωρείται απίθανη από τη σημερινή σύνθεση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, την ίδια ώρα είναι χαρακτηριστική για το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επιδιώκουν να επιβάλουν λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι δεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Δεν πέρασε φιλοΝΑΤΟικό νομοσχέδιο

Η Ανώτατη Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, δεν ενέκρινε στις 2 Νοέμβρη το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο επικυρωνόταν το μνημόνιο συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, στη βάση του οποίου το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιεί τα βαριά μεταφορικά αεροπλάνα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε γυμνάσια.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 207 ψήφους, ενώ ήταν αναγκαίοι τουλάχιστον οι ψήφοι των μισών βουλευτών του Κοινοβουλίου, δηλαδή 226.

Σύσσωμες ενάντια στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚ Ουκρανίας, του «Κόμματος των περιοχών» (του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ουκρανίας (ανανεωτικό). Αντίθετα, υπέρ ψήφισαν οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες και 4 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, οι βουλευτές του οποίου διασπάστηκαν στην ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση επιδίωκε την ψήφιση του νομοσχεδίου με το σκεπτικό ότι αυτό θα φέρει πιο κοντά την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις ευρωατλαντικές δομές, θα αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το... κύρος (!) της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Γκριτσένκο, κάλεσε, πριν την ψηφοφορία, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, θυμίζοντας πως το μνημόνιο υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2004 από τον υπουργό Αμυνας της δικής τους κυβέρνησης. Ομως το «Κόμμα των περιοχών», λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν τόλμησε κάτι τέτοιο και παρέμεινε αρνητικό απέναντι στο νομοσχέδιο.

Αν και το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει πως ισχύει μόνο μετά την επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί, η Ουκρανία έχει τον τελευταίο χρόνο διαθέσει αρκετές φορές τα μεταφορικά αεροπλάνα «Ρουσλάν» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αλλο ένα δείγμα του πώς καταλαβαίνουν τη «δημοκρατία» και τους «θεσμούς» της αστικής δημοκρατίας, όλοι αυτοί που σε καθημερινή βάση τους εκθειάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ