Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - 4η «ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»
Στο ρυθμό των διαδηλωτών

«Εξω ο Μπους» απαιτούν οι διαδηλωτές

Associated Press

«Εξω ο Μπους» απαιτούν οι διαδηλωτές
ΜΑΡ ΝΤΕΛ ΠΛΑΤΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η καρδιά όλης της Λατινικής Αμερικής χτυπά εδώ και ημέρες στο ρυθμό των διαδηλωτών, οι οποίοι σήμερα θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στην Αργεντινή, στο θέρετρο Μαρ ντελ Πλάτα, όπου από σήμερα ανοίγει τις πύλες της η 4η «Σύνοδος της Αμερικής». Οι κινητοποιήσεις επικεντρώνονται κυρίως ενάντια στη νεοαποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ και την παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Στη σημερινή διαδήλωση, που οργανώνουν εκατοντάδες οργανώσεις και το ΚΚ Αργεντινής, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει ο Αργεντινός άσος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και ο ηγέτης του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Οι δύο τους θα φτάσουν μαζί με χιλιάδες άλλους, με το τρένο «Αλμπα Εξπρές» - από τα αρχικά της συμφωνίας ALBA («Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική») - που ήδη ξεκίνησε από χθες το βράδυ από το Μπουένος Αϊρες, μαζί με δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και αθλητές, όπως τον Βόσνιο σκηνοθέτη του κινηματογράφου Εμίρ Κουστουρίτσα, τον Κουβανό παγκόσμιο πρωταθλητή του άλματος εις ύψος Χαβιέ Σοτομαγιόρ, τον Κουβανό συνθέτη και τραγουδοποιό, Σίλβιο Ροντρίγκες - οποίος θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλης συναυλίας που διοργανώνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι αναμένουν στη διαδρομή για να συνοδεύσουν το «Αλμπα Εξπρές» μέχρι το Μαρ ντελ Πλάτα, όπου τους διαδηλωτές θα υποδεχτούν πλήθος κόσμου που συμμετείχαν στην 3η «Σύνοδο των Λαών».

Η Σύνοδος των Λαών

Η 3η «Σύνοδος των Λαών» ολοκλήρωσε την Πέμπτη τις τριήμερες μαραθώνιες εργασίες της, σε αναζήτηση «ενός εναλλακτικού μοντέλου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό». Εκφράζοντας με σαφήνεια την αντίθεσή τους στην 4η «Αμερικανική Σύνοδο», μέλη τουλάχιστον 600 οργανώσεων, συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων, που αντιτίθενται στις προτεινόμενες από την Ουάσιγκτον συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου», συζήτησαν για τις εναλλακτικές λύσεις έναντι των επιταγών των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εφαρμόστηκαν, με καταστροφικά αποτελέσματα, στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος, που οργανώθηκε από την Κοινωνική Συμμαχία του Ημισφαιρίου, άνοιξε την περασμένη Τρίτη με την ομιλία του Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ - Αργεντινού που έχει τιμηθεί με Νομπέλ Ειρήνης. Ο Εσκιβέλ κάλεσε να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), την οποία οραματίζεται η Ουάσιγκτον για το «άνοιγμα» - στην πραγματικότητα, την υπαγωγή στον έλεγχό της - των λατινοαμερικανικών αγορών. Ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η ιδέα αυτή αποτελεί την ενσάρκωση του θανάτου, της καταστροφής και της επαναποικιοποίησης της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, καταδίκασε τη στρατιωτικοποίηση της περιφέρειας που εφαρμόζεται με την εγκατάσταση βάσεων μέσω του σχεδίου «Πούεμπλα Πάναμα» και του σχεδίου «Κολομβία». «Χρειαζόμαστε πόρους για την υγεία και τη μόρφωση, για τη ζωή, όχι για το θάνατο», τόνισε.

Στις πάνω από 150 διασκέψεις και συζητήσεις της «Συνόδου των Λαών» εκφράστηκε η αλληλεγγύη στην Κούβα, ενάντια στο φονικό εμπάργκο των ΗΠΑ, για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι σε αμερικανικές φυλακές. Επίσης η αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα, που χαράσσει το δικό της ανεξάρτητο δρόμο ανάπτυξης με την «μπολιβαριανή διαδικασία» και βρίσκεται στο στόχαστρο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Οσο για τις ίδιες τις εργασίες της 4ης «Συνόδου της Αμερικής», ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν από χτες τις διαβουλεύσεις για τα θέματα της ατζέντας, αν και, όπως τονίζουν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι αναλυτές, οι διαφορές, ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, θα επισκιάσουν τελικά τις εργασίες. Ελάχιστα εκτιμούν ότι μπορούν να επιτευχθούν όσον αφορά το στόχο της Συνόδου, που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ήπειρο, καθώς οι ΗΠΑ εννοείται ότι υποστηρίζουν πως «μόνο η ελεύθερη αγορά είναι η λύση», εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων, που ακολουθούν ή επιθυμούν να ακολουθήσουν άλλο δρόμο και στόχος τους είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, που μαστίζει την τόσο πλούσια ήπειρο.

Διαδηλώσεις και στις ΗΠΑ

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν χτες σε πορείες με συνθήματα εναντίον της πολιτικής του προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος βλέπει την κυβέρνησή του να δονείται από τις επικρίσεις και τα βέλη για το σκάνδαλο, που στο επίκεντρό του βρίσκεται ο Λιούις Λίμπι, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, αλλά και την αντίδραση που γιγαντώνεται ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ και για τη στάση του στην κρίση που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η κατάκτηση των αγορών με «φάκα» την «πολυπολικότητα» (2010-05-23 00:00:00.0)
Στόχος η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2006-06-20 00:00:00.0)
Ατμόσφαιρα περιφερειακής συνεργασίας (2006-05-26 00:00:00.0)
Δεν πέρασαν τα σχέδια των ΗΠΑ (2005-11-08 00:00:00.0)
Αγώνας κατά της ALCA και των διμερών συνθηκών ελεύθερου εμπορίου (2005-05-22 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους λαούς της Λατινικής Αμερικής (2003-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ