Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Διευρύνεται ο στρατιωτικός νόμος

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Στρατιωτικό νόμο επέβαλε εκ νέου χτες η κυβέρνηση Σιναουάτρα σε εκτεταμένα τμήματα της νότιας επαρχίας Σόνγκλα της Ταϊλάνδης, που συνορεύουν με τις άλλες τρεις επαρχίες του νότου όπου μαίνονται ταραχές από το Γενάρη του 2004 και έχουν ήδη επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που όμως δεν καταφέρνουν να κάμψουν την «αυτονομιστική εξέγερση» των μουσουλμάνων. Η ανακοίνωση της επιβολής στρατιωτικού νόμου ήρθε ενώ η αστυνομία επιβεβαίωνε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τελευταία επεισόδια βίας στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός βουδιστή που αποκεφαλίστηκε.

Ο στρατιωτικός νόμος - που επιτρέπει μεταξύ άλλων να γίνονται συλλήψεις και έρευνες σε κατοικίες δίχως ένταλμα και να παρατείνονται οι κρατήσεις «υπόπτων» επ' αόριστον - εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη επαρχία. Οι υπόλοιπες τρεις τελούν ήδη ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη υπήρξαν πολλαπλές εκρήξεις βομβών - περιλαμβανομένης μιας επίθεσης αυτοκτονίας - και επιθέσεις ενόπλων στην περιοχή.

Η Ενωμένη Απελευθερωτική Οργάνωση του Πατάνι (PULO) είχε εκδώσει ανακοίνωση την Τρίτη με την οποία προειδοποιούσε ότι η κατάσταση οδεύει σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο, εκτός αν η Μπανγκόκ παραχωρήσει αυτονομία στην περιφέρεια όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι (4% του πληθυσμού της χώρας). Η κυβέρνηση Σιναουάτρα ανταπάντησε κατηγορώντας την οργάνωση πως «προκαλεί θρησκευτικό μίσος και συγκρούσεις» στις επαρχίες αυτές, που γειτνιάζουν με τη Μαλαισία - την οποία η Μπανγκόκ επίσης κατηγορεί ότι «υποθάλπει» τους αυτονομιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ