Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Πανικός για τα «ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν οι αμερικανικές αρχές σχετικά με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι η CIA διατηρούσε και ίσως διατηρεί ακόμα μυστικές φυλακές κρατουμένων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ερευνα θα πραγματοποιήσει η Κομισιόν για να εξακριβώσει του λόγου το αληθές, ενώ Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, με δηλώσεις αξιωματούχων, αρνούνται οποιαδήποτε πιθανότητα στο έδαφός τους να υπάρχουν «Γκουαντάναμο».

«Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Ακούσαμε όλα αυτά και πρέπει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρίζο Ρόσκαμ Αμπινγκ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και των 25 κρατών - μελών θα ερωτηθούν ανεπισήμως για τις πληροφορίες αυτές: «Εάν κάτι τέτοιο όντως ισχύει, θα συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών συμβάσεων», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οσο για την υπόθεση, την Τετάρτη, η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε ότι η CIA κρύβει και ανακρίνει ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς κρατούμενους της «Αλ Κάιντα» σε κέντρα κράτησης της Ανατολικής Ευρώπης. Τα κρατητήρια αυτά - σε μυστική τοποθεσία - αποτελούν τμήμα μιας εγκατάστασης σωφρονιστικών ιδρυμάτων, που στήθηκαν από τη CIA πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Ανάλογες εγκαταστάσεις υπάρχουν στην Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν, καθώς και στο Γκουαντάναμο, γράφει ακόμη το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, που επικαλείται πρώην και νυν υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και διπλωματικές πηγές. Το μυστικό παγκόσμιο δίκτυο κράτησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο στο μη συμβατικό πόλεμο της CIA κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, που προσθέτει ότι εξαρτάται από τη συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες και τη διατήρηση των απόρρητων πληροφοριών για το σύστημα αυτό μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα».

Η ύπαρξη αυτών των μυστικών κέντρων κράτησης - που αναφέρονται ως «μαύρες τοποθεσίες» σε απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου και της CIA - είναι γνωστή μόνο σε ελάχιστους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ