ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μετέωρο" και το διορθωτικό ποσό

Με ρυθμό 8,5% έτρεχε το Σεπτέμβρη ο πληθωρισμός, αντί 8,4% πέρσι. Με δεδομένο ότι θα κλείσει στο τέλος του 1996 πάνω από 8,3% (αντί στόχου 5%), η κυβέρνηση ερωτοτροπεί με την ιδέα να "ετεροχρονίσει" ή και να μη χορηγήσει την αύξηση (περίπου 3,3%) που δικαιούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τη μορφή "διορθωτικού" ποσού την 1η Γενάρη 1997

Ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο της κυβέρνησης και ο πληθωρισμός, που "τρέχει" ήδη με ρυθμό 8,5% (αντί στόχου 5%). Με βάση τη δυσμενή πορεία του πληθωρισμού, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάποιοι ερωτοτροπούν με την ιδέα να μην καταβληθεί ή να "ετεροχρονιστεί" η αύξηση του 3,3% - 3,5%, που δικαιούνται την 1η Γενάρη 1996 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου.Η αύξηση αυτή, αποτελεί διορθωτικό ποσό, ώστε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των πενιχρών αυξήσεων του 2,5% + 2,5% που δόθηκαν φέτος (τις υπολογίζουν 5%) και πληθωρισμού, που στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσει στο τέλος του 1996 στο 8,3%.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ο πληθωρισμός καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο τιμάριθμος τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη παρουσίασε αύξηση 3%, όσο δηλαδή και το Σεπτέμβρη του 1995. Η εξέλιξη αυτή του τιμαρίθμου είχε σαν συνέπεια ο επίσημος πληθωρισμός να τρέχει φέτος το Σεπτέμβρη - σε δωδεκάμηνη βάση - με ρυθμό 8,5%,έναντι 8,4% πέρσι την ίδια περίοδο. Με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί τα 3/4 του χρόνου, ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη του 1996 θα κλείσει, στην καλύτερη περίπτωση, με ρυθμό 8,3% (αρχή - τέλος), ενώ πέρσι το Δεκέμβρη έτρεχε με ρυθμό 8,1%.

Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση εννιαμήνου Γενάρης - Σεπτέμβρης 1996 με το αντίστοιχο διάστημα του 1995), ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 8,7%. Αυτό σημαίνει πως στο τέλος του 1996, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα, θα κλείσει στην καλύτερη περίπτωση γύρω στο 8,6%,ποσοστό που είναι υπερτριπλάσιο του ρυθμού πληθωρισμού στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το γεγονός ότι φέτος ο πληθωρισμός θα είναι περίπου 60% πάνω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "σύγκλισης", επιβεβαιώνει την εκτίμηση σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η έξαρση λοιπόν που παρουσιάζει ο πληθωρισμός, προκαλεί πρόσθετα - στα ήδη υπαρκτά και μεγάλα - οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να λύσει με την ένταση και σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Το πρώτο πρόβλημα, είναι η αφερεγγυότητά της απέναντι - όχι στους εργαζόμενους - στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, γιατί δεν κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 5% (όπως είχε δεσμευτεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης"), παρά το γεγονός ότι και το 1996 εφάρμοσε εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων.

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καλύψει τη διαφορά μεταξύ εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού το 1996, με τη χορήγηση διορθωτικού ποσού. Ετσι, το διορθωτικό ποσό (περίπου 3,3%) που πρέπει να χορηγήσει το δημόσιο στους υπαλλήλους του και συνταξιούχους την 1η Γενάρη 1997, θα προκαλέσει πρόσθετη δαπάνη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, για τον οποίο η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα και ημίμετρα, που να περικόπτουν τις δαπάνες και να αυξάνουν τα έσοδα, ώστε να περιορίσει τα ελλείμματα κοντά στους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".

Μπροστά σ' αυτές τις δυσκολίες κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει "νερό στο μύλο" της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, αλλά, εμμένοντας δογματικά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος "σύγκλισης" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να "φάει" τις αυξήσεις του 3% - 3,5% που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη μορφή διορθωτικού ποσού.

Λ. Τ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Διαισθάνονται" σφιχτό προϋπολογισμό

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταρτίσει προϋπολογισμό "λιτότητας" και το 1997, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εξέφρασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Αυτό προέκυψε από σχετικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,ο οποίος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης μετέφερε την "αίσθησή του", όπως είπε, ότι "ο προϋπολογισμός του 1997 θα είναι ιδιαιτέρως σφιχτός", καθώς και ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση δαπανών και στο λεγόμενο "νοικοκύρεμα" του κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων ανέπτυξε στον υπουργό τις θέσεις του υπομνήματος που είχε δώσει προεκλογικά στους αρχηγούς των κομμάτων και με το οποίο αξίωνε τη λήψη "αναγκαίων αποφάσεων" από την κυβέρνηση που θα προέκυπτε. Συγκεκριμένα, οι μεγαλοβιομήχανοι αξίωναν αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και περιορισμό των προσλήψεων, εφαρμογή γενναίου και γρήγορου προγράμματος αποκρατικοποίησης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν υποτιθέμενους αναπτυξιακούς σκοπούς, πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα κλπ. Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου - σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις - παρέπεμψε για τις γενικότερες κυβερνητικές θέσεις στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες από τη μία, αλλά και λήψης νέων φοροεισπρακτικών μέτρων από την άλλη, τίθεται όλο και πιο έντονα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, καθώς ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός για το 1997 "δε βγαίνει", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από αρμόδιους κύκλους.Η διάσταση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι εμφανίζονται "δυσκολίες" και στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν μόλις 5,5%,ενώ στο εννιάμηνο ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης ήταν 12%.Εμφανίζεται δηλαδή υστέρηση κατά 2,5 περίπου μονάδες, σε σχέση με τον - αναθεωρημένο - στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση στο φετινό προϋπολογισμό, για αύξηση των εσόδων με ρυθμό 14,5% στο τέλος του χρόνου.

Επιτυχία της ΔΗΚΕΒΕ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο συνδυασμός της ΔΗΚΕΒΕ και των συνεργαζομένων στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων που έγιναν στις 2 του Οκτώβρη. Ο συνδυασμός έλαβε 2 έδρες στο επταμελές ΔΣ και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους μετά από πολλά χρόνια. Η επιτυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι συνδυασμός που πλειοψήφησε αποτελούνταν απ' όλες τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ κλπ. που συνασπίστηκαν ενάντια στη ΔΗΚΕΒΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στη ρότα της βιομηχανικής υποβάθμισης

Την... αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της παραπέρα υποβάθμισης της ελληνικής βιομηχανίας, επανέλαβε ουσιαστικά η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των βιώσιμων βιομηχανικών μονάδων και επιχειρήσεων.

Η θέση της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, είναι στη μεν περίπτωση που αυτές ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάποιες που μπορούν να μετατραπούν σε βιώσιμες να πουληθούν στους ιδιώτες και οι υπόλοιπες να κλείσουν. Για τις περιπτώσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα, αυτές θα ακολουθούν το δρόμο του... ελεύθερου ανταγωνισμού και οι εργαζόμενοι θα αφήνονται στην τύχη τους, μένοντας στο δρόμο. Οπως είπε η υπουργός, τα μέτρα "κοινωνικής προστασίας" που εφαρμόστηκαν για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δεν μπορούν να γενικευτούν για όλες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τέλος, στο αίτημα για προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τις προγραμματικές συμφωνίες των ΔΕΚΟ, η υπουργός επανέλαβε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με νόμο που θα τροποποιεί τον 1433, που ρυθμίζει τις προγραμματικές συμφωνίες της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει ρυθμίσειςπου αφορούν το χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των μεταφορών.

Από εργατική κινητοποίηση κατά της πολιτικής λιτότητας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ