Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Διαισθάνονται" σφιχτό προϋπολογισμό

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταρτίσει προϋπολογισμό "λιτότητας" και το 1997, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εξέφρασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Αυτό προέκυψε από σχετικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,ο οποίος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης μετέφερε την "αίσθησή του", όπως είπε, ότι "ο προϋπολογισμός του 1997 θα είναι ιδιαιτέρως σφιχτός", καθώς και ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση δαπανών και στο λεγόμενο "νοικοκύρεμα" του κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων ανέπτυξε στον υπουργό τις θέσεις του υπομνήματος που είχε δώσει προεκλογικά στους αρχηγούς των κομμάτων και με το οποίο αξίωνε τη λήψη "αναγκαίων αποφάσεων" από την κυβέρνηση που θα προέκυπτε. Συγκεκριμένα, οι μεγαλοβιομήχανοι αξίωναν αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και περιορισμό των προσλήψεων, εφαρμογή γενναίου και γρήγορου προγράμματος αποκρατικοποίησης, κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν υποτιθέμενους αναπτυξιακούς σκοπούς, πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σήμερα κλπ. Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου - σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις - παρέπεμψε για τις γενικότερες κυβερνητικές θέσεις στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες από τη μία, αλλά και λήψης νέων φοροεισπρακτικών μέτρων από την άλλη, τίθεται όλο και πιο έντονα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, καθώς ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός για το 1997 "δε βγαίνει", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από αρμόδιους κύκλους.Η διάσταση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι εμφανίζονται "δυσκολίες" και στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν μόλις 5,5%,ενώ στο εννιάμηνο ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης ήταν 12%.Εμφανίζεται δηλαδή υστέρηση κατά 2,5 περίπου μονάδες, σε σχέση με τον - αναθεωρημένο - στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση στο φετινό προϋπολογισμό, για αύξηση των εσόδων με ρυθμό 14,5% στο τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ