ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξυφαίνονται σχέδια διάλυσης των Βαλκανίων

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη διεθνής συνάντηση εργασίας με θέμα το Κόσσοβο

Νέα σχέδια διάλυσης των Βαλκανίων εξυφαίνονται μέσα από διαβούλια που γίνονται στα κρυφά, υπό την υψηλή εποπτεία του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, εκπροσώπων της ΕΕ, βαλκανικών χωρών και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τα όσα ειπώθηκαν ανοιχτά, αλλά και τα άλλα που ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας, με θέμα το Κόσσοβο, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια εξετάζονται σχετικά με το μέλλον του Κοσσόβου, που και τα δύο ουσιαστικά δείχνουν τη λύση προς την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Το ένα σενάριο προτείνει την υπαγωγή του Κοσσόβου κάτω από τη «σκέπη» μιας ηγέτιδας δύναμης, ώστε πιο αποτελεσματικά να προχωρήσει η διαδικασία ομαλοποίησης. Το άλλο σενάριο «προνοεί» για την προστασία των περιοχών όπου υπάρχουν Σέρβοι και χριστιανικά μοναστήρια με την επιβολή καθεστώτος όμοιου με αυτό του Αγίου Ορους.

Ενεργό ρόλο σ' αυτές τις διαβουλεύσεις παίζει η ελληνική κυβέρνηση και οι οργανισμοί της. Επίσημα δε δηλώνει τη στήριξή της στα σενάρια ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, διατείνεται στα λόγια πως πασχίζει για την ειρήνη, καθώς και για τη διασφάλιση πως η επίλυση του θέματος του Κοσσόβου ή οποιουδήποτε άλλου εκκρεμούς ζητήματος δε θα δημιουργεί προβλήματα σε άλλο σημείο της περιοχής. Στην πραγματικότητα εργάζεται εντατικά γι' αυτή την υπόθεση και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα όσα σχεδιάζονται για νέες αλλαγές των συνόρων στην περιοχή.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε στη διάρκεια των εργασιών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης - ήταν το μόνο σημείο των εργασιών που επιτράπηκε η είσοδος των δημοσιογράφων. Αρνούμενος να πάρει αποστάσεις από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου, δηλαδή της ανεξαρτησίας, είπε πως «εάν δε δούμε πρώτα πώς εφαρμόζονται οι κανόνες και οι όροι που έχει βάλει η Διεθνής Κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρούμε ότι είναι πρόωρο ακόμη να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ετοιμαζόμαστε φυσικά για κάθε ενδεχόμενο».

Επίσης σημείωσε πως η χρονιά που διανύουμε «θα είναι η χρονιά του προβλήματος». «Είναι κρίσιμη χρονιά για την περιοχή, έχουμε εξελίξεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, έχουμε την προσπάθεια της Κροατίας να προχωρήσει προς την ΕΕ, όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό εξαιρετικά ενδιαφέρον», τόνισε, προσθέτοντας πως και γι' αυτούς τους λόγους η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει με σαφήνεια και ταυτόχρονα με μια συνολική εικόνα της περιοχής τα επόμενα βήματα για το Κόσσοβο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελληνικό σχέδιο για την περιοχή, με δεδομένο πως η κυβέρνηση διεκδικεί συμμετοχή στην ομάδα επαφής για το θέμα του Κοσσόβου - πληροφορία που δε διέψευσε - ο Γ. Βαληνάκης είπε: «Προσπαθούμε να δούμε με τους άλλους εταίρους μας, με την ΕΕ κυρίως, και με όλους όσοι εμπλέκονται, τις ΗΠΑ που έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά και τη Ρωσία, ποιες είναι οι απόψεις που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι στο δεύτερο μισό της χρονιάς το νωρίτερο».

Στο στόχαστρο οι ενεργειακές πηγές του Εύξεινου Πόντου

Συνάντηση των υπουργών ενέργειας των χωρών - μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Το πλαίσιο κάτω από το οποίο, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα βάλει στο χέρι τις ενεργειακές πηγές του Εύξεινου Πόντου και θα πατήσει για τα καλά το πόδι του στον Ευρασιατικό χώρο, καθώς και το πώς ταχύτερα και με «ασφάλεια» θα ανοίξουν και θα διασυνδεθούν με την ΕΕ οι δρόμοι των πετρελαίων και τα ενεργειακά και ηλεκτρικά δίκτυα, συζήτησαν χτες στην Αλεξανδρούπολη οι υπουργοί ενέργειας των χωρών - μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Την πρωτοβουλία συντονισμού των δράσεων, αυτή την περίοδο έχει η Ελλάδα, η οποία με δεδομένη τη σημασία της Μαύρης Θάλασσας ως πέρασμα για την Ευρασία, εργάζεται ώστε ο ΟΣΕΠ - πάντα με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - να ανοίξει καινούριους δρόμους για τη δημιουργία ενός κοινού ευρασιατικού οικονομικού και ενεργειακού χώρου. Ενώ ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, εντός του έτους πρόκειται να υπογραφεί και η ιδρυτική Συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΣΕΠ (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ουκρανία) και αντιπροσωπείες, στις οποίες συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του τομέα της ενέργειας.

Οπως ανέφερε ο Δ. Σιούφας, η Ελλάδα στοχεύει να διευρύνει τη συνεργασία του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε διακυβερνητικό και διακοινοβουλευτικό επίπεδο. Και σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος είναι «η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η προώθηση ενεργών και ουσιαστικών δράσεων στον τομέα των ενεργειακών διασυνδέσεων». Εξάλλου, αναφέρθηκε στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει το μεγάλο σχέδιο της κατασκευής του συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το Βόσπορο ή προς άλλους αγωγούς που βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε σε φάση κατασκευής. Επίσης, σημείωσε το ενδιαφέρον της χώρας για την ταχεία κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας, καθώς και για την προώθηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Σλοβενίας - Αυστρίας μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις που προωθούνται ευρύτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, διασυνδέσεις αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και αναβαθμίσεις λιμανιών), που όπως είπε θα ενισχύσουν τις διμερείς και περιφερειακές επιχειρηματικές σχέσεις.

Συμφώνησαν

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε στη συνάντηση δηλώνεται η ετοιμότητα των χωρών να εργαστούν, για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μεταφορών και των δικτύων ενεργειακού ανεφοδιασμού.

Επίσης, να διευρύνουν μεταξύ άλλων: Την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των μεθόδων μεταφοράς υδρογονανθράκων. Την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών μέσω της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς ενέργειας καθώς και των πηγών ενέργειας.

Να εργαστούν για τη δημιουργία μιας περιφερειακής ενιαίας αγοράς για τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αγορών.

Να δημιουργήσουν συμβατά σχέδια δράσης ηλεκτρισμού και ενέργειας με σκοπό τη βελτίωση και διασύνδεση των δικτύων του ηλεκτρισμού τους, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη σύνδεσή τους ειδικότερα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα ενέργειας. Να εργαστούν στενότερα σε θέματα διασύνδεσης των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή του ΟΣΕΠ.

Να εντείνουν την εργασία για την περαιτέρω διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απογοητευμένη» από τις ΗΠΑ

Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλο μέσο «πλην της δημόσιας έκφρασης της απογοήτευσης της δικής μας πλευράς για το περιεχόμενο της έκθεσης» και των διαβημάτων που έχουν γίνει μέσω της διπλωματικής οδού.

Στο μεταξύ χτες συνήλθε η ΚΕ του ΑΚΕΛ και εξέτασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η ΚΕ ενέκρινε τους χειρισμούς του Πολιτικού Γραφείου στο Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το έγγραφο το οποίο υπέβαλε εκεί το ΑΚΕΛ με τις θέσεις του.

Εξέτασε επίσης το πρόγραμμα εορτασμών για τα 80χρονα του Κόμματος. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες καθώς και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ