Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι ενεργειακές πηγές του Εύξεινου Πόντου

Συνάντηση των υπουργών ενέργειας των χωρών - μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Το πλαίσιο κάτω από το οποίο, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα βάλει στο χέρι τις ενεργειακές πηγές του Εύξεινου Πόντου και θα πατήσει για τα καλά το πόδι του στον Ευρασιατικό χώρο, καθώς και το πώς ταχύτερα και με «ασφάλεια» θα ανοίξουν και θα διασυνδεθούν με την ΕΕ οι δρόμοι των πετρελαίων και τα ενεργειακά και ηλεκτρικά δίκτυα, συζήτησαν χτες στην Αλεξανδρούπολη οι υπουργοί ενέργειας των χωρών - μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Την πρωτοβουλία συντονισμού των δράσεων, αυτή την περίοδο έχει η Ελλάδα, η οποία με δεδομένη τη σημασία της Μαύρης Θάλασσας ως πέρασμα για την Ευρασία, εργάζεται ώστε ο ΟΣΕΠ - πάντα με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - να ανοίξει καινούριους δρόμους για τη δημιουργία ενός κοινού ευρασιατικού οικονομικού και ενεργειακού χώρου. Ενώ ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, εντός του έτους πρόκειται να υπογραφεί και η ιδρυτική Συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΣΕΠ (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ουκρανία) και αντιπροσωπείες, στις οποίες συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του τομέα της ενέργειας.

Οπως ανέφερε ο Δ. Σιούφας, η Ελλάδα στοχεύει να διευρύνει τη συνεργασία του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε διακυβερνητικό και διακοινοβουλευτικό επίπεδο. Και σημείωσε πως πρωταρχικός στόχος είναι «η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η προώθηση ενεργών και ουσιαστικών δράσεων στον τομέα των ενεργειακών διασυνδέσεων». Εξάλλου, αναφέρθηκε στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει το μεγάλο σχέδιο της κατασκευής του συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το Βόσπορο ή προς άλλους αγωγούς που βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε σε φάση κατασκευής. Επίσης, σημείωσε το ενδιαφέρον της χώρας για την ταχεία κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας, καθώς και για την προώθηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Σλοβενίας - Αυστρίας μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις που προωθούνται ευρύτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, διασυνδέσεις αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και αναβαθμίσεις λιμανιών), που όπως είπε θα ενισχύσουν τις διμερείς και περιφερειακές επιχειρηματικές σχέσεις.

Συμφώνησαν

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε στη συνάντηση δηλώνεται η ετοιμότητα των χωρών να εργαστούν, για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μεταφορών και των δικτύων ενεργειακού ανεφοδιασμού.

Επίσης, να διευρύνουν μεταξύ άλλων: Την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των μεθόδων μεταφοράς υδρογονανθράκων. Την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών μέσω της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς ενέργειας καθώς και των πηγών ενέργειας.

Να εργαστούν για τη δημιουργία μιας περιφερειακής ενιαίας αγοράς για τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αγορών.

Να δημιουργήσουν συμβατά σχέδια δράσης ηλεκτρισμού και ενέργειας με σκοπό τη βελτίωση και διασύνδεση των δικτύων του ηλεκτρισμού τους, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη σύνδεσή τους ειδικότερα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα ενέργειας. Να εργαστούν στενότερα σε θέματα διασύνδεσης των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή του ΟΣΕΠ.

Να εντείνουν την εργασία για την περαιτέρω διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ