Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Με τους αγώνες μας τιμάμε τον Νίκο Νικηφορίδη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στην 54η επέτειο της δολοφονίας του

Με την ευκαιρία της 54ης επετείου από τη δολοφονία του αγωνιστή της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση.

«Πριν 54 χρόνια στις 5 Μάρτη 1951 στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσ/νίκης τουφεκιζόταν ο 23χρονος νεολαίος, ΕΠΟΝίτης, αγωνιστής της Αντίστασης Νίκος Νικηφορίδης. Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα ...ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα «τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη» όπως έλεγε η απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Το Αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς, δολοφόνησε τον Νίκο Νικηφορίδη, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο ανάπτυξης του κινήματος.

Ο πρωτοπόρος αυτός αγωνιστής με τη δράση του και τη θυσία του άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της (1955 - 2005).

54 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο αχαλίνωτης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Ζούμε την προσπάθεια επιβολής της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι λαοί του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας βίωσαν τη βαρβαρότητα με την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και την κατοχή στις χώρες τους.

Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί καθώς οι ΗΠΑ, ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο.

Θα είναι μαζί μας ο Νικηφορίδης, ο Γρ. Λαμπράκης και πολλοί άλλοι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και τη δημοκρατία στις 18 ΜΑΡΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, NATO, EE».

Αύριο η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα, για να τιμηθεί ο πρωτομάρτυρας του ελληνικού κινήματος ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης, οργανώνει η ΕΔΥΕΘ αύριο, Κυριακή 6 Μάρτη. Ο Ν. Νικηφορίδης για τη φιλειρηνική του δράση καταδικάστηκε σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη πίσω από το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση που γίνεται και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (οδός Παπαναστασίου, απέναντι από την εκκλησία Αγ. Θεοδώρων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις και δραστηριότητες (2022-03-05 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα η στάση ζωής του Νίκου Νικηφορίδη (2006-03-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη (2005-03-04 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη (2002-03-12 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα για το λαό μας (2000-03-05 00:00:00.0)
Μας συντροφεύει στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα (1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ