Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αποκαλύψεων συνέχεια...

Χτεσινό δημοσίευμα της «Απογευματινής» αναφέρεται στην παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όταν διατελούσε μητροπολίτης Δημητριάδος, υπέρ του αρχιμανδρίτη Αχίλλειου, όταν ο τελευταίος ήταν μόνιμος αρχιλοχίας πεζοναυτών.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε, ώστε ο αρχιλοχίας Αχιλλέας Σιώκας να απομακρυνθεί από το στράτευμα, διότι ήθελε να προσφέρει τις δυνάμεις και τον εαυτό του γενικότερα στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Ο διοικητής του Φίλιππος Λουκόπουλος, με εκθέσεις του, «διευκόλυνε» την απομάκρυνσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ο τότε αρχιλοχίας συμπληρώσει το χρόνο που έπρεπε να παραμείνει στο Στρατό.

Μετά την αποστρατεία του, ο Φ. Λουκόπουλος τοποθετήθηκε για ένα χρονικό διάστημα α` υποδιοικητής της ΕΥΠ. Σύμφωνα με συνέντευξη του αρχιμανδρίτη στην εφημερίδα, όταν ο απόστρατος αξιωματικός υπηρετούσε στην ΕΥΠ, τον πλησίασε απόστρατος στρατηγός, απεσταλμένος του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου και του ζήτησε πληροφορίες εναντίον του. Την ενέργεια του Αμβροσίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, χρεώνοντας την ενέργεια αυτή στον μητροπολίτη Καλαβρύτων.

«Το Βήμα» γράφει ότι το «έγγραφο 271» της ΕΥΠ για την υπόγεια δράση του Απ. Βαβύλη βρέθηκε μετά από σχετική έρευνα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (ΥΔΤ). Το έγγραφο είχε συνταχθεί τον Οκτώβρη του 1996 και η αναζήτησή του άρχισε, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΔΤ, όταν ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α. Βασιλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λάβει ποτέ το έγγραφο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέσα στις επόμενες μέρες, είναι πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν στις ανακριτικές αρχές οι τότε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που συνέταξαν, απέστειλαν και παρέλαβαν το επίμαχο έγγραφο.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Πρωινή Γνώμη» της Πάτρας, σε ρεπορτάζ, αναφέρει πως ο Απ. Βαβύλης στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εμφανιζόταν ως σύμβουλος επενδύσεων σε γραφείο μεγαλοδικηγόρου της Αθήνας, προτείνοντας την ανταλλαγή κουβεϊτιανών δηναρίων με δολάρια ΗΠΑ, προσφέροντας ελκυστικές ...εκπτώσεις. Την περίοδο εκείνη, το Κουβέιτ ήταν υπό ιρακινή κατοχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κρήτης», ο Κ. Μπαλέρμπας, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τη χρονική περίοδο που ο Απ. Βαβύλης πουλούσε σε αυτό εξοπλισμό για την ΕΚΑΜ, δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Αλβανία όπως έχει γραφτεί. Αναφέρει δε πως όταν αποχώρησε από το ΥΔΤ τηλεφωνιόταν μαζί του 5-10 φορές τον χρόνο και πως ήταν μάρτυρας στο γάμο του Απ. Βαβύλη, γιατί ο τελευταίος τού το ζήτησε.

Παρέμβαση Βαρθολομαίου

Την παρέμβαση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου προκάλεσαν τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το καθεστώς των Ιεροσολύμων. Ο πατριάρχης, σε σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Αρχιγραμματεία της Συνόδου, επισημαίνει ότι τυχόν απόπειρα για την αλλαγή του θεσμοθετημένου καθεστώτος των Αγίων Τόπων θα υπονομεύσει τις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή.

Και επιπλέον απευθύνει έκκληση προς όλες τις θρησκείες και τα χριστιανικά δόγματα, «να αποφύγουν να προβάλουν αιτήματα για την αλλαγή του θεσμοθετημένου καθεστώτος των Αγίων Τόπων και να σεβαστούν το από αιώνων παγιωμένο καθεστώς και τις αρμοδιότητες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Καθαιρέθηκε κληρικός

Καθαιρέθηκε από το Πρωτοβάθμιο για πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς Συνοδικό Δικαστήριο ο πρωτοπρεσβύτερος Α. Παπαϊωάννου, κληρικός της Νέας Σμύρνης. Ο κληρικός είχε κατηγορηθεί για άσεμνες ενέργειες σε παιδιά, που κατηχούσε ως πνευματικός τους, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΤΕΡ.

Επιπρόσθετα, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στην ύπαρξη ολοκληρωμένου Σχεδίου Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο έχει παραληφθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του υπουργείου Παιδείας. Εξετάζονται οι διατυπωθείσες προτάσεις, άλλες επικαιροποιούνται ή αντικαθιστώνται με άλλες, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.

Τέλος, τη διαβεβαίωσή του περί της εκπλήρωσης των αρχιερατικών του καθηκόντων έδωσε χτες ο νέος μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ