Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
«Οχι» στον αυταρχικό κατήφορο

Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, για την ίδρυση των «Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας»

Την αντίθεσή της στην ίδρυση των «Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας», που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη του αγώνα από το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του για την άμεση κατάργησή τους.

Τα συμβούλια αυτά - ένα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, εφτά στο σύνολο - χαρακτηρίζονται ως «αποκεντρωμένες δομές αντεγκληματικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο». Στην ουσία, όμως, πρόκειται να μετατρέψουν την πρωτεύουσα σε «πόλη-γκέτο», ανάγοντας το χαφιεδισμό σε... «πρόληψη».

Η ΚΟΑ, συνδέοντας την ίδρυση των Συμβουλίων με τη γενικότερη αυταρχική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, σημειώνει: «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προώθησαν και εφάρμοσαν μια σειρά νόμους και πρακτικές, που παραβιάζουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και της νεολαίας». Ως τέτοιες αναφέρει: «Τη νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων με τα συστήματα C4I, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα "ZEPELIN", τις επιχειρήσεις - σκούπα (POLIS) της Αστυνομίας. Τώρα - συνεχίζει η ανακοίνωση - στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, έρχεται νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα με τη χρησιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τα Συμβούλια αυτά, που τώρα θέτει σε εφαρμογή η δημοτική αρχή της ΝΔ, έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σημειώνεται σε άλλο σημείο στην ανακοίνωση της ΚΟΑ - με το άρθρο 16 του Ν.2713/99, θεσμοθέτησε τη σύσταση Συμβουλίου για τη δήθεν πρόληψη της εγκληματικότητας σε κάθε δήμο και κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων».

«Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με τη συμφωνία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ των Χρ. Παπουτσή και Γ. Δημαρά», τονίζει η ΚΟΑ, «αξιοποιώντας την αντιδραστική αυτή νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα σε αυτά τα Συμβούλια να παρεμβαίνουν σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε κάθε δήμο προχώρησε σε απόφαση για την ενεργοποίηση Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας στα 7 διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, που εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού, στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί με τον αστυνόμο της γειτονιάς, τη δημοτική αστυνομία, δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός παρακολούθησης και αστυνόμευσης της ζωής των κατοίκων και της δραστηριότητας του μαζικού κινήματος».

Υπενθυμίζεται ότι - όπως προβλέπεται από το νόμο - τα συμβούλια αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, θα συντάσσουν... εκθέσεις ενημερώνοντας για τη δράση τους ή και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ θα «βραβεύουν» όσους έχουν επιδείξει τον απαραίτητο... ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Και η ανακοίνωση της ΚΟΑ συνεχίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τη δεκαετία του 1950-1960 άνθρωποι "ευυπόληπτοι" σχημάτιζαν εκθέσεις και έστελναν στις εξορίες αγωνιστές».

«Βεβαίως - σημειώνεται σε άλλο σημείο - όλα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά φαινόμενα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωρίζοντας ότι η αντιλαϊκή της πολιτική θα προκαλέσει την αντίδραση των λαών, θωρακίζει την εξουσία της πλουτοκρατίας με την ψήφιση νόμων, όπως ο ευρωτρομονόμος, η Συνθήκη Σένγκεν κ.ά. για να καθυποτάξει το λαϊκό κίνημα».

Και η ΚΟΑ καταλήγει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την Ντ. Μπακογιάννη, που από κοινού προωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους αντιδημοκρατικούς αυτούς θεσμούς. Το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, συνδικάτα, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, επιτροπές για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων που περιορίζουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ